Evropa

Katar upozorava: Nijedan proizvođač nema kapacitet da zameni gas koji Evropi stiže iz Rusije

Komentari

Autor: Jutarnji

22/02/2022

-

19:32

Katar upozorava: Nijedan proizvođač nema kapacitet da zameni gas koji Evropi stiže iz Rusije
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Katar i druge zemlje proizvođači tečnog naftnog gasa nemaju kapacitete da Evropi zamene gas koji stiže iz Rusije ako dođe do situacije da se prekine transport gasa zbog sukoba sa Ukrajinom, upozorio je danas ministar energetike Katara.

Napetost između Rusije i Ukrajine eskalirala je nakon što je Moskva priznala Lugansk i Donjeck, dve proruske regije na istoku Ukrajine i poslala vojne snage na to područje.

SAD i evropski saveznici spremaju se da uvedu nove sankcije Rusiji, koje bi mogle da obuhvate i ruski gas čime bi bilo prekinuto snabdevanje Evrope tim energentom.

Vašington se proteklih sedmica raspitivao kod velikih proizvođača mogu li Evropi da zamene ruski gas.

"Udeo Rusije u snabdevanju Evrope gasom iznosi, čini mi se, 30 do 40 odsto. Nijedna zemlja ne može da zameni toliku količinu gasa, za tako nešto nema kapaciteta", rekao je katarski ministar Saad al-Kaabi novinarima na konferenciji o gasu u Dohi.

Katar spada među najveće proizvođače tečnog naftnog gasa u svetu i dugoročnim ugovorima je dogovorio prodaju većine proizvedenog gasa  kupcima u Aziji, iako deo prodaje i Evropi.

Katarski ministar izjavio je danas da bi na Stari kontinent prema sklopljenim ugovorima mogli da preusmere samo 10 do 15 odsto gasa.

Dodatni problem su ograničeni kapaciteti evropskih terminala za skladištenje tečnog naftnog gasa iz SAD i drugih velikih proizvođača, napominje Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa