Evropa

Češka će zatražiti biometrijske pasoše za Ruse koji ulaze u Šengensku zonu

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2022

-

18:55

Češka će zatražiti biometrijske pasoše za Ruse koji ulaze u Šengensku zonu
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Češka Republika će zatražiti od svojih partnera u Evropskoj uniji da dozvole ulazak u Šengensku zonu bez granične kontrole samo onim Rusima koji imaju biometrijske pasoše, izjavila je danas češka ministarka unutrašnjih poslova Vita Rakušan.

"Pozvaćemo naše evropske kolege da (na granici) zahtevaju od ruskih državljana da poseduju biometrijske pasoše za ulazak u Šengensku zonu kako bismo bili potpuno sigurni da je osoba koja ulazi sa pasošem zaista ta osoba", rekla je Rakušan, prenosi Rojters.

U međuvremenu je predsednik Poljske Andžej Duda izjavio da bi ulazak u njegovu zemlju mogao biti zabranjen Rusima ukoliko se situacija u istočnoj Ukrajini pogorša.

"Nažalost, sankcije bi morale da budu veoma snažne", rekao je poljski predsednik na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim ukrajinskim i litvanskim kolegama, Volodimirom Zelenskim i Gitanasom Nausedom u Kijevu i podsetio da se Poljska graniči sa Kalinjingradskom oblašću Rusije.

"S obzirom da je Rusija naš sused, ovo činim sa žaljenjem, podržavajući (međunarodne) sankcije koje će građanima Rusije onemogućiti putovanja", rekao je Duda i pozvao na "mir i spokoj".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa