Evropa

Vestager: Suspenzija Severnog toka 2 ne utiče na cene gasa, Evropska komisija uz Nemačku

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2022

-

14:56

Vestager: Suspenzija Severnog toka 2 ne utiče na cene gasa, Evropska komisija uz Nemačku
Vestager: Suspenzija Severnog toka 2 ne utiče na cene gasa, Evropska komisija uz Nemačku - Copyright Tanjug/ Yves Herman, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Evropske komisije Margaret Vestager izjavila je da odluka Nemačke da na neodređeno vreme povuče dokumente čime se sprečava odobrenje za otvaranje gasovoda Severni tok 2 ne utiče na cene gasa.

Nemački regulator za energetiku saopštio je juče da ne može da sertifikuje Gaspromov gasovod Severni tok 2, nakon što je kancelar Olaf Šolc zaustavio postupak odobrenja zbog odluke Rusije da formalno prizna dve samoproglašene republike u Donbasu.

"U gasovodu Severni tok 2 nema gasa. Ono što je zaustavljeno je odobrenje za gasovod Severni tok 2 koje mu je potrebno da bi mogao da počne da radi, što znači da zaustavljanje procesa odobravanja ne može da utiče na cene gasa", rekla je Vestager na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Vestager je takođe dodala i da Evropska komisija u potpunosti stoji uz nemačke vlasti kada je ova odluka u pitanju.

Podsetimo, Šolc je juče naložio zaustavljanje procesa odobrenja gasovoda Severni tok 2, kojim bi gas trebalo da ide od Rusije do Nemačke. On je novinarima u Berlinu rekao da njegova vlada preduzima te mere kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini.

"Situacija je potpuno drugačija nego pre nekoliko dana i zato moramo da je iznova analiziramo. Zamolio sam Ministarstvo privrede da povuče iz procedure dokumenta i time onemogući sertifikat za gasovod Severni tok 2", rekao je Šolc.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa