Evropa

Novi skok cena nafte i gasa zbog situacije u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2022

-

09:05

Novi skok cena nafte i gasa zbog situacije u Ukrajini
Novi skok cena nafte i gasa zbog situacije u Ukrajini - Copyright AP Photo/Hasan Jamali, File

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su porasle jutros za više od 4 odsto na vesti da je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini.

Cena evropske nafte Brent je porasla za 4,69 odsto na 101,93 dolara po barelu, prešavši nivo od 100 dolara prvi put od 2014. godine, a američka sirova nafte WTI je uzletela za 4,73 odsto na 96,46 dolara po barelu, javlja CNBC.

Spot cena zlata, koje se tradicionalno smatra sigurnim utočištem, popela se za 1,82 procenata o prema poslednjim rspoloživim podacima iznosi 1.942,26 dolara za uncu.

Cena gasa u Evropi uzletela je jutros za 35 odsto premašivši nivo od 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara, pokazuju podaci sa londonskoj berze ICE.

Gas za isporuku u martu ugovaran je na holandskom TTF čvorištu po ceni od 1.414,5 dolara za hiljadu kubika, što je 120 evra po MWh, izveštava Tas s.

Istovremeno, Rojters javlja da je protok prirodnog gasa kroz gasovod Jamal-Evropa ka Poljskoj prepolovljen danas, i da se za sada ne zna da li je smanjenje protoka povezano sa razvojem situacije u Ukrajini, gde je Rusija pokrenula, kako je saopšteno, specijalnu vojnu operaciju.

Ukrajina je druga velika tranzitna ruta za izvoz ruskog gasa u Evropu, dodaje britanska agencija i napomuinje da je ruska državna gasna kompanija Gasprom odbila zahtev za komentarom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa