Fokus

Kina mudro dozira stav o krizi u Ukrajini: "Trenutna situacija se ne može porediti sa Tajvanom"

Komentari

Autor: CNN, CBS, AFP

23/02/2022

-

19:20

Kina mudro dozira stav o krizi u Ukrajini: "Trenutna situacija se ne može porediti sa Tajvanom"
Kina mudro dozira stav o krizi u Ukrajini: "Trenutna situacija se ne može porediti sa Tajvanom" - Copyright AP/Ng Han Guan, Taiwan Presidential Office, Tanjug/AP/Liu Zheng

veličina teksta

Aa Aa

Kako se kriza u Ukrajini zaoštrava, Peking se nalazi u sve složenijoj poziciji pokušavajući da izbalansira produbljivanje veza sa Moksvom i praktikovanje spoljne politike koja uporno brani državni suverenitet.

Na hitnom sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u ponedeljak uveče, kineski ambasador u UN Džang Đun rekao je da Peking pozdravlja i ohrabruje svaki napor za diplomatsko rešenje krize u Ukrajini, dodajući da sve zabrinutosti treba tretirati na "osnovu jednakosti".

"Trenutna situacija u Ukrajini je rezultat mnogih složenih faktora. Kina uvek donosi sopstveni stav prema meritumu same situacije. Smatramo da sve zemlje treba da rešavaju međunarodne sporove mirnim putem u skladu sa ciljevima i principima povelja UN", rekao je Džang.

Optužili SAD za "podizanje tenzija"

Međutim, Kina je danas ipak optužila SAD da "podižu tenzije" i "stvaraju paniku" zbog ukrajinske krize, nedugo nakon što je Vašington najavio nove sankcije Moskvi i rekao da će nastaviti da isporučuje oružje za jačanje odbrane Ukrajine od potencijalne ruske invazije, prenosi CBS.

Akcije SAD su "podigle tenzije, stvorile paniku, pa čak se i poigravale planiranjem rata", rekla je novinarima portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

"Ako neko doliva ulje na vatru okrivljujući druge, onda je takvo ponašanje neodgovorno i nemoralno", dodala je ona, usmeravajući pažnju na SAD kao odgovor na pitanje o ulozi Kine u rešavanju situacije.

Tanjug/AP/Liu Zheng

 

Ona je rekla da je Kina "pozvala sve strane da poštuju i pridaju važnost međusobnoj bezbednosnoj zabrinutosti, i da nastoje da reše probleme kroz pregovore i konsultacije, dok zajednički održavaju regionalni mir i stabilnost".

Na pitanje da li će Kina uvesti sankcije Rusiji, Hua je dodala da Peking veruje da "sankcije nikada nisu bile fundamentalan i efikasan način za rešavanje problema"

"Situacija u Ukrajini ne može da se poredi sa Tajvanom"

Kina je danas takođe odbacila poređenja između krize u Ukrajini i one na Tajvanu, nakon što je predsednica ostrva rekla da se "dokazi ruske agresije koriste da bi se narušio moral Tajvana".

Tajvanska predsednica Cai Ingven rekla je da "spoljne sile pokušavaju da manipulišu situacijom u Ukrajini i utiču na moral u tajvanskom društvu", te pozvala vladu da bude "budnija", piše AFP.

AP Photo/Hiro Komae

 

Peking je na to odgovorio da svako poređenje pokazuje "nedostatak najosnovnijeg razumevanja istorije i pitanja Tajvana".

"Tajvan, naravno nije Ukrajina", dodala je Hua Čunjing na redovnoj konferenciji za novinare.

"Tajvan je oduvek bio neotuđivi deo kineske teritorije. Ovo je nepobitna istorijska i pravna činjenica", rekla je ona i kritikovala "nemudre" tajvanske vlasti jer su "pitanje Ukrajine pretvorile u vruću temu".

S druge strane, tajvanska predsednica Inven je takođe poručila nacionalnim bezbednosnim i vojnim jedinicama da budu na oprezu i pojačaju nadzor vojnih aktivnosti oko Tajvana.

Inače, u poslednjem tromesečju 2021. godine došlo je do ogromnog porasta upada kineskih ratnih aviona u indetifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Tajvana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet