Evropa

Stano za Euronews Srbija potvrdio: Od Srbije se očekuje da se uskladi sa stavovima EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2022

-

18:17

Stano za Euronews Srbija potvrdio: Od Srbije se očekuje da se uskladi sa stavovima EU
Stano za Euronews Srbija potvrdio: Od Srbije se očekuje da se uskladi sa stavovima EU - Copyright Printscreen/YouTube/EU Debates

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske komisije Peter Stano ponovio je još jednom da se od zemalja kandidata za članstvo, kao što je Srbija, očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama i stavovima EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici.

On na tako odgovorio na pitanja Euronews Srbija nakon što je Rusija u jutarnjim satima pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini i najavio "ogromne sankcije" protiv Moskve.

"Neviđenom, ni sa čim izazvanom i neopravdanom agresijom na Ukrajinu, Putin je doneo rat Evropi. Prekršio je međunarodno pravo, napao susednu državu ma varvarski način. EU je to najoštrije osudila i reagovaće na to orgomnim sankcijama kako bi ograničila kapacitet Rusije da finansira svoju agresivnu politiku. Očekujemo da naši partneri i saveznici slede njihov primer, u odbrani suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, u odbrani evropske bezbednosti i stabilnosti u odbrani međunarodnih pravila i principa", rekao je on.

Podsetimo, Stano je i pre nekoliko dana izjavio slično. Tada je najavio da će EU reagovati sankcijama na rusko kršenje međunarodnog prava i da se država u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama Brisela.

Tokom prethodnih dana očekivalo se da predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o poziciji Srbije tokom krize u Ukrajini, a on je u sredu najavio da će se o tome oglasiti u narednih 48 sati.

Nova sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije biće održana sutra u 16 časova, a potom se očekuje i obraćanje predsednika.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Марија

24.02.2022 18:50

Србија да одустане од ЕУ. Руси избијају на мађарску границу и сада су на Дунаву

Evropa