Evropa

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan: Loše vreme da se bude neodlučan, u srpskom je interesu da zauzme poziciju

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

17:39

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan: Loše vreme da se bude neodlučan, u srpskom je interesu da zauzme poziciju
Manuel Saracin - Copyright profimedia/Dorothée Barth/dpa

veličina teksta

Aa Aa

Loše je vreme da se bude neodlučan u odnosu prema Rusiji, izjavio je novi nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin govoreći o odluci Srbije da ne podrži sankcije Evropske unije protiv Rusije. On je u prvom intervjuu koji je u ulozi izaslanika za ZB dao za Frankfurter algemajne cajtung, a čije delove prenosi Dojče vele na srpskom, rekao da pretpostavlja "da i predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi da ruska opcija nije atraktivna".

"U srpskom je interesu da zauzme jasnu poziciju. Na primeru Ukrajine se pokazuje šta može da se desi kada se oslonite na ruska obećanja", istakao je Zaracin i dodao da je za EU važno da jasno formuliše očekivanja koja ima od Srbije.

Rekao je i da veruje u "budući ulazak država Zapadnog Balkana u EU".

Kada je reč o Kosovu, istakao je da je Nemačka priznala Kosovo i da se, kako je rekao, "podrazumeva da se zalažemo za to da država koju priznajemo bude zastupljena u međunarodnim organizacijama".

Dodao je da je na Prištini da ispita da li je pravi trenutak za podnošenje zahteva.

Zaracin je naveo i da je uvođenje pozicije specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan u Nemačkoj planirano mnogo pre ruske invazije na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa