Politika

Ofanziva specijalaca na Zapadni Balkan: I Nemačka šalje svog čoveka u region, a očekivanja od njega nisu mala

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

27/02/2022

-

10:21

Ofanziva specijalaca na Zapadni Balkan: I Nemačka šalje svog čoveka u region, a očekivanja od njega nisu mala
Ofanziva specijalaca na Zapadni Balkan: I Nemačka šalje svog čoveka u region, a očekivanja od njega nisu mala - Copyright profimedia/Dorothée Barth/dpa, Google Maps, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nedugo nakon što je "čoveka za Balkan" imenovala Velika Britanija, Nemačka je, nakon izbora i formiranja nove Vlade, takođe stala u red zemalja koji imaju svog čoveka za ovaj region. Tako je Nemačka odredila i ko će se posebno baviti područjem Zapadnog Balkana, delom Evrope koji teži EU integraciji, ali je uzdrmano brojnim političkim problemima. Ove dve zemlje, međutim, samo su poslednje u dugom nizu.

U prethodnom periodu govorilo o nekoliko novih lica koji će se posvetiti politici ovog dela Evrope, posledicama burne istorije i napretku ka članstvu u Evropskoj uniji, a Manuel Sarcin sada je još jedno ime sa Zapada koje će se baviti aktuelnim pitanjima u regionu. 

Saradnju sa evropskim blokom kao fokus nemačkog izaslanika izdvajaju i sagovornici portala Euronews Srbija ističući da je nakon formiranja nove vlade i njenog programa bio očekivan ovakav potez jedne od vodećih evropskih država.

Koja će biti glavna uloga Manuela Sarcina?

Kako je najavljeno, njegovi glavni zadaci ticaće se podrške procesu evropskih integracija u zemljama regiona i promociji ekološke trasnformacije njihovih industrija i energetskog sektora.

Sarcin dolazi iz redova Zelenih, iz koje je i sadašnja ministarka spoljnih poslova Nemačke, Analena Berbok. 

On je inače profesor istorije, bio je poslanik u Bundestagu od 2008. do 2021. godine, a sada je i na funkciji predsednika Asocijacije jugoistočna Evropa, koja se bavi odnosima Nemačke sa tim regionom.

profimedia

 

Kako se Nemačka smatra jednom od vodećih zemalja EU i jednom od važnih političkih aktera u Evropi i svetu, angažovanje u određenom regionu ima određenu težinu. Kada je reč Zapadom Balkanu, ovaj region dugi niz godina teži članstvu u EU, te se upravo to vidi kao glavni zadatak Sarcina, praćenje integracija i moguće ubrzanje tog procesa.

Ne treba izuzeti i goruća politička pitanja na Balkanu kojim će se, smatraju sagovornici, Sarcin sigurno baviti.

Miloš Petrović iz Centra za evroatlantske studije Instituta za međunarodnu politiku i privredu podsetio je da se u koalicionom sporazumu tri stranke koje su formirale nemačku vladu posebno pominje i prioritet evropskih vrednosti, kao i sam Zapadni Balkan.

"Tu su pre svega akcenti na vladavini prava, građanskim i drugih slobodama, političkom pluralizmu, eliminisanju korupcije, pored onih očiglednih za tu stranku kao što je zelena tranzicija i ekološka politika. Činjenica da se Zapadni Balkan eksplicitno spominje u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade, što ranije nije bio slučaj, govori u prilog daljoj zainteresovanosti Berlina za taj prostor", navodi za Euronews Petrović ističući da Institut za međunarodnu politiku i privredu, koji postoji 75. godina, posebno prati političke procese zemalja EU, posebno Nemačke kao najuticajnije zemlje.

Takođe, da je imenovanje Sarcina važan korak kada su u pitanju evropske integracije smatra i Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

"Na insistiranje Zelenih ubrzana je integracija Zapadnog Balkana u EU, a ta tačka se našla i u koalicionom sporazumu. Iz SPD je ranije imenovan izaslanik Bundestaga za Zapadni Balkan, što dodatno potvrđuje nameru nove nemačke vlade da ovom regionu nudi ne samo perspektiva, već i da se preduzmu konkretni koraci u tom pravcu", kazala je Grubješić za Euronews Srbija.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Miloš Petrović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu naveo je i da ovim potezom Nemačka želi da ima svoj nadzor nad političkim dešavanjima u regionu.

"Trebalo bi podsetiti da je Nemačka pre nekoliko meseci imenovala svog funkcionera, Kristijana Šmita, za poziciju Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, što je naišlo na bojkot od strane institucija Republike Srpske, kao i zvanične Moskve. Na taj način Nemačka demonstrira svoje interesovanje za prevazilaženje političkih i drugih izazova na Zapadnom Balkanu", kaže Miloš Petrović.

Takođe, ističe da je imenovanjem izaslanika Nemačka nastavila svoje već aktivno prisustvo u regionu, bez ozbira na promenu vlasti.

"Na ovaj način očuvan je i kontinuitet interesovanja Nemačke za naš region koji je, uprkos svim manjkavostima, povezan sa Evropskom unijom, u političkom, ekonomskom i drugim pogledima", kazao je Petrović za Euronews Srbija.

Još jedan izaslanik u nizu

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan je samo još jedan u nizu izaslanika za ovo područje, jer su svoje diplomate za region ranije već imenovale neke svetske sile.

Evropska unija postavila je za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Pritšine Miroslava Lajčaka, a njegova uloga ogleda se upravo u posredovanju dijalogom i razgovoru sa predstavnicima obe strane.

Kada je reč o Sjedinjenim Američkim Državama, tu je Gabrijel Eskobar, koji je u septembru zamenio Metju Palmera kada je reč o delovanju američke administracije na Zapadnom Balkanu. SAD su krajem prošle godine sklopile i sporazum sa EU da će u ovom delu Evrope zajedno delovati te da Vašingtion podržava briselski dijalog.

Takođe krajem prošle godine, svog izaslanika za pitanja na Zapadnom Balkanu imenovala je i Velika Britanija. U pitanju je Ser Stjuart Pič, koji je nedavno broavio i u poseti regionu, kada je bio i u Beogradu.

Tanjug/Dragan Kujundžić, Strahinja Aćimović, AP/Francisco Seco

 

Nakon ovog imenovanja, kako ističe Suzana Grubješić, bilo je očekivano da Nemačka odredi čoveka koji će zajedno sa kolegama rešavati aktuelna pitanja u regionu.

"Bilo je očekivano da posle Velike Britanije, koja nastoji da pokrije bezbednosni aspekt i koja je imenovala specijalistu za bezbednost za izaslanika  i Nemačka prvi put uvede takvo imenovanje", kazala je potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

Ona je objasnila i glavne motive svih diplomata postavljenih na pozicije koje se tiču Zapadnog Balkana, a koji imaju iskustva kada je reč o ovom prostoru.

"Osnovni motiv za postavljanje specijalnih izaslanika iz SAD, EU, Velike Britanije i Nemačke jeste rešavanje otvorenih pitanja u regionu, kao što su BiH i Kosovo, integracija u evropske i evroatlantske strukture , smanjenje uticaja tzv. trećih aktera, Rusije i Kine, ekonomski razvoj i unapređena regionalna saradnja", objasnila je Suzana Grubješić za Euronews Srbija.

 

Komentari (0)

Srbija