Evropa

Zaharova o suspenziji Rusije u Savetu baltičkih država: Neprijateljski čin, odluka sadrži neprihvatljive formulacije

Komentari

Autor: Fonet

04/03/2022

-

22:20

Zaharova o suspenziji Rusije u Savetu baltičkih država: Neprijateljski čin, odluka sadrži neprihvatljive formulacije
Zaharova o suspenziji Rusije u Savetu baltičkih država: Neprijateljski čin, odluka sadrži neprihvatljive formulacije - Copyright AP/Russian Foreign Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas kao "neprijateljski čin" odluku o suspenziji Rusije u Savetu baltičkih država i naglasila da odluka sadrži "neprihvatljive formulacije" u vezi sa Ukrajinom.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Saveta i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj usvojili su u četvrtak deklaraciju kojom su suspendovali Rusiju i založili se za reviziju statusa Belorusije kao posmatrača, navedeno je na Telegram kanalu Ministarstva spoljnih poslova.

Članice Saveta su Nemačka, Danska, Island, Litvanija, Letonija, Norveška, Poljska, Finska, Švedska i Estonija, dok se EU nalazi u grupi posmatrača.

Zaharova je ocenila da rezolucija sadrži "neprihvatljive formulacije" u vezi sa Ukrajinom.

"Ovaj demarš vidimo kao neprijateljski čin koji je u suprotnosti sa duhom baltičke saradnje i pravnim osnovama rada Saveta", navodi Zahrova.

Kako je naglasila, već 30 godina Savet pouzdano služi razvoju konkretne saradnje na Baltiku, "pokazujući trajni imunitet na fluktuacije političke konjukture".

Zaključila je da su potpisnici "tog papira" u celosti precrtali "sve što je zajedno urađeno" i "grubo porazili princip konsenzusa" pri donošenju odluka Saveta, koji je (princip) statutarno utvrđen.

Savet baltičkih zemalja osnovan je kao regionalna međuvladina organizacija 1992. godine u Kopenhagenu, povodom geopolitičkih promena koje su, nakon Hladnog rata, usledile u državama oko Baltičkog mora, a EU ima status posmatrača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa