Evropa

Šta se dešava u Černobilju? Nuklearna elektrana bez struje, strah od curenja radioaktivnih čestica

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

13:11

Šta se dešava u Černobilju? Nuklearna elektrana bez struje, strah od curenja radioaktivnih čestica
Šta se dešava u Černobilju? Nuklearna elektrana bez struje, strah od curenja radioaktivnih čestica - Copyright AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Nuklearna elektrana u Černobilju, koja je pod kontrolom ruskih snaga, trenutno je bez struje, saopštila je ukrajinska državna elektrodistribucija Ukrenergo.

Budući da su borbe u okruženju i dalje u toku, onemogućena je popravka i nastavak napajanja. To je izazvalo strah je bi, prema navodima ukrajinske državne nuklearne kompaije Energoatom, moglo doći do širenja radioaktivnih čestica zbog toga što elektrana nije u stanju da hladi istrošeno nuklearno gorivo.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko je prethodno rekao da ukrajinske vlasti ne znaju koliki su nivoi radijacije u nuklearnoj elektrani Černobilju, jer nemaju informacije o tome šta se tamo dešava otkako su je zauzele ruske trupe.

On je rekao i da Ukrajina, takođe, nema kontrolu nad onim što se dešava u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, gde je, kako kaže, stacionirano 400 ruskih vojnika, prenosi Rojters.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da Rusija mora momentalno da ispoštuje privremeni prekid vatre kako bi se omogućila popravka dalekovoda do nuklearne elektrane u Černobilju, jer bi, kako tvrdi, moglo da dođe do curenja radijacije ako i dalje ne bude bilo struje.

"Rezervni generatori na dizel imaju kapacitet od 48 sati da napajaju nuklearnu elektranu u Černobilju. Nakon toga, sistemi za hlađenje skladišta istrošenog nuklearnog goriva će prestati da rade, zbog čega će curenje radijacije biti neizbežno", napisao je Kuleba na Tviteru.

IAEA: Ne znamo nivo radijacije u Černobilju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da ne vidi značajan uticaj po bezbednost posle nestanke struje u ukrajinskoj nuklearki Černobilj, što je dovelo do opasnosti od oslobađanja radioaktivnih supstanci.

IAEA je navela da ju je Ukrajina informisala o nestanku struje i da takav razvoj događaja krši ključni element bezbednosti - "obezbeđivanje stalnog snabdevanja strujom", ali i da "u ovom slučaju IAEA ne vidi kritični uticaj na bezbednost", preneo je Rojters.

Generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi prethodno je izrazio zabrinutost za stanje 210 članova tehničkog osoblja i čuvara u elektrani u kojoj su ruske snage preuzele kontrolu pre dve nedelje.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Prema njegovim rečima, agencija UN komunicira sa ovom elektranom samo putem e-pošte, i prema raspoloživim podacima, osoblje angažovano na poslovima u elektrani nije smenjivano, što je, kako je naveo Grosi "ključno za nuklearnu bezbednost".

"Duboko sam zabrinut zbog teške i stresne situacije sa kojom se suočava osoblje u nuklearnoj elektrani u Černobilju i potencijalnih rizika koje to nosi za nuklearnu bezbednost. Pozivam snage koje efektivno kontrolišu ovu lokaciju da hitno omoguće bezbednu rotaciju osoblja u njoj", rekao je Grosi, navodi britanski list.

Podsetimo, eksplozija u Černobilju 1986. godine dovela je do najgore nuklearne katastrofe u istoriji čovečanstva. U černobiljskoj Zoni isključenja, pojasu prečnika 32 kilometra oko elektrane, ni danas uglavnom nema života iako je prošlo 36 godina.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa