Evropa

Meke sankcije protiv Rusije - ciljaju politički režim, ali koliko u tome uspevaju?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/03/2022

-

19:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Od političkih pritisaka i ekonomskih sankcija, stiglo se do isključivanja Rusije iz brojnih sportskih, kulturnih i muzičkih događaja. Na primer, organizatori Evrovizije poručili su da bi učestvovanje ruskih takmičara stavilo ovu manifestaciju na loš glas. Oni koji sprovode ovu vrstu pritiska, kažu da time ciljaju politički režim, ali pitanje je koliko u tome uspevaju.

Profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Milena Dragićević Šešić smatra da ovakve sankcije "maše metu", odnosno da pogađaju kosmopolitski deo javnosti neke zemlje.

"To je onaj javnosti koji ni najmanje nije kriv za ratove, policijski teror, za razne stvari koje se u nekoj zemlji mogu dešavati. Embargo nad Kubom nije srušio Fidela Kastra, ali je unesrećio kubanski narod", kaže Šešić za Euronews Srbiju.

Čini se da su za sada najviše pogođeni sportisti. FIFA i UEFA suspendovale su sve ruske klubove i nacionalne timove iz svojih takmičenja, a finale Lige šampiona premešteno je iz Sankt Peterburga u Pariz. Rusi su ostali i bez trke Formule jedan i učešća na Olimpijskim igrama.

MN Press

Finale lige Šampiona premešteno je iz Rusije u Francusku

"Meni je, recimo, bilo zlo kad sam čula da na paraolimpijskim igrama neće moći da učestvuju paraolimpijsci Rusije i Belorusije... Pa zar je to populacija na kojoj treba ispoljavati moć? Zar je to populacija od koje se očekuje šta - da povedu borbu protiv Lukašenka i Putina? Embargo prema paraolimpijcima - ništa tužnije nisam čula", kaže Šešić.

U domaćoj javnosti ove stvari zvuče poznato. Pre tri decenije, tadašnja SR Jugoslavija bila je u sličnoj situaciji.

"Mi smo zemlja koja je preživela sankcije u sportu tri godine, na način da je sportistima tadašnje države bilo zabranjeno da učestvuju na bilo kom takmičenju, uključujući Olimpijadu, sa koje smo izbačeni pred sam početak, i uključujući Evropsko prvenstvo u fudbalu gde smo imali fantastičnu generaciju fudbalera. Sportske sankcije su udarna pesnica ovih sankcija, zato što je njihov eho ogroman", kaže za Euronews Srbija menadžer Sportskog društva "Crvena Zvezda" Zoran Avramović.

Bilo je predloga i tada, pa i sada, da sportisti nastupaju, ali ne pod zastavom svoje države. Prvi  teniser sveta Danil Medvedev bio je prinuđen da ukloni zastavu Rusije čak i sa profila na društvenim mrežama, kako bi nastavio da se takmiči.

Tanjug/AP/Simon Baker

Danil Medvedev, ruski teniser

"Sport je, bar teoretski bio, evo sad možda do ove Ukrajine gde će i prestati da bude, bio taj koji približava ljude, sport je bio taj u kome su se ređali divni i lepi slogani, sad smo odjednom došli u situaciju da će se ruski sportisti i sport pokušati da izopšte iz civilizacije", kaže Avramović.

"Ruska i evropska kultura neraskidive"

Istoričar Aleksandar Životić ističe kako se u početku činilo da će sankcije Zapada biti ograničene na određene tokove novca i ono što bi nateralo Kremlj da donosi drugačije odluke.

"Međutim, sada vidimo da one obuhvataju i kulturu, sport i nauku - da imaju za cilj dubinsko odvajanje Rusije od zapadnog sveta, pre svega SAD i zapadnog prostora", rekao je Životić za Euronews Srbiju.

Životić smatra i da je veliki broj ljudi iz Rusije toliko zadužio evropsku kulturu, da je nemoguće izbaciti sve to iz evropske kulturne baštine. 

Euronews TV

"Imamo zvanične i one nezvanične sankcije, koje se javljaju na nivou individualnih odluka koje dolaze do apsurda. Srećom, mnoge od tih besmislenih mera su povučene jer nemaju bilo kakvog smisla ili neki cilj. Sada vidite da su to najmanje one sankcije koje pogađaju one na najvišim nivoima u Kremlju - pogađaju širok dijapazon ruskog stanovništva: sportiste, naučnike, razne umetnike", istakao je Životić.

Kada se uvode ovakve sankcije, postoji i opasnost od suprotnog efekta od onog koji je nameravan. U ovom slučaju, Životić smatra da sve zavisi od jačine mera koje se nameću Rusiji.

"Ta vrsta odsecanja u današnjem svetu koji je sada mnogo globalniji nego pre 20 ili 30 godina, zaista nije moguća. Uvek treba razdvojiti od toga neki ekonomski i vojni aspekt, kao i rasplamsali sukob na informacionom planu", kaže Životić.

I on se osvrće na primer SR Jugoslavije, ali naglašava da je Srbija tada "bila prokazana sa svih strana, pa nam je čak i Rusija uvela sankcije", što sada nije slučaj jer je sama Rusija mnogo veća zemlja od Srbije, a i međunarodni tokovi su mnogo globalniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa