Evropa

Dok pojedine evropske države popuštaju mere, gradonačelnik Beča poručuje da je njihovo ukidanje bila greška

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2022

-

09:29

Dok pojedine evropske države popuštaju mere, gradonačelnik Beča poručuje da je njihovo ukidanje bila greška
Dok pojedine evropske države popuštaju mere, gradonačelnik Beča poručuje da je njihovo ukidanje bila greška - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig ističe da je odluka austriske vlade o ukidanju gotovo svih epidemioloških mera bila greška, i najavio da će glavni grad nastaviti sa strožijim kursom.

"Broj novozaraženih je dostigao apsolutni rekordni nivo. Ukidanje mera je bila greška. Upravo smo na to uvek upozoravali", poručio je Ludvig preko Tvitera.

On je, od novog ministra zdravlja Johanesa Rauha, zatražio da deluje.

"Od novog ministra zahtevao sam da ozbiljno razmotri visok broj novozaraženih i iz toga rezultirajuću veoma tešku situaciju", podvukao je Ludvig.

profimedia

 

Takođe, Ludvig je kritikovao odluku vlade da se privremeno obustavi primena Zakona o obaveznoj vakcinaciji.

"Može se uvesti obavezna vakcinacija, a ne mora se uvesti. Ali to što sada radi vlada ne dolazi u obzir", podvukao je on u saopštenju.

Oko 77 odsto Austrijanaca imuno protiv omikron soja

Oko 77 odsto stanovništva Austrije imuno je protiv omikron soja, procena je tima oko eksperta za simulacije Niki Popera. Time je stopa imuniteta na omikron u poređenju sa počekom februara porasla za 11 odsto. Za to su krivi, smatraju eksperti Tehničkog univerziteta u Beču, rekordni brojevi novozaraženih proteklih nedelja.

Visoka stopa imuniteta smanjila je i efektivnu stopu reprodukcije virusa. Eksperti ukazuju da subvarijanta omikron BA.2, koji je u međuvremenu postao dominantan u Austriji, predstavlja nepoznanicu.

Jedna druga studija, koja se bavi nivooom imuniteta do oktobra, pokazuje da bi se nivo do 1. oktobra mogao smanjiti na jednu petinu. To bi značilo da će do 1. oktobra oko 4,3 miliona Austrijanaca izgubiti imunitet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa