Evropa

Fon der Lajen: EU uvodi četvrti paket sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

19:46

Fon der Lajen: EU uvodi četvrti paket sankcija Rusiji
Fon der Lajen: EU uvodi četvrti paket sankcija Rusiji - Copyright Tanjug AP/Stephanie Lecocq

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija će suspendovati privilegovani trgovinski i ekonomski tretman Moskvi, suzbiti njenu upotrebu kripto-aktiva, zabraniti izvoz iz EU u Rusiju i luksuzne robe i uvoz robe od gvožđa i čelika, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.


Kako prenosi Rojters, nove mere predstavljaju četvrti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, u koordinaciji sa SAD i saveznicima G7.

"Mi ćemo sutra preduzeti četvrti paket mere kako bi dodatno izolovali Rusiju i iscrpili resurse koje koristi za finansiranje ovog varvarskog rata", navela je fon der Lajen.

Prvi korak EU biće da zabrani uvoz gvožđa i robe iz sektora čelika.

Fon der Lajen je u saopštenju navela da će biti suspendovano pravo Rusije na članstvo u vodećim multilateralnim institucijama, kao što je Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

"Rusija ne može grubo da krši međunarodno pravo i istovremeno očekuje da će imati koristi od privilegija od članstva u međunarodnom ekonomskom poretku", navela je fon der Lajen.

Ona je dodala da će EU zabraniti i nove investicije u ruski energetski sektor.

"Ova zabrana će pokriti sva ulaganja, transfer tehnologije, financijske usluge za istraživanje i proizvodnju energije - i to će imati veliki uticaj na Putina", rekla je predsednica EK.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa