Evropa

Nastavak kampanje pritiska: Lideri Grupe sedam najavljuju nove sankcije protiv Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

18:41

Nastavak kampanje pritiska: Lideri Grupe sedam najavljuju nove sankcije protiv Rusije
Nastavak kampanje pritiska: Lideri Grupe sedam najavljuju nove sankcije protiv Rusije - Copyright Tanjug AP/Phil Noble

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja najavili su jačanje postojećih i uvođenje novih sankcija protiv Rusije i pozvali svet da se ujedni u poruci predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da odmah prekine napad na Ukrajinu i povuče vojne snage.

Lideri Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japan, Velike Britanije i SAD u zajedničkom saopštenju kažu da preduzimaju mere koje će uskratiti Rusiji status najpovlašćenije nacije u okvirima Svetske trgovinske organizacije čime će se ukinuti povlašćeni tretmani ruskih kompanija na svetskim tržistima.

"Zajednički radimo i na tome da sprečimo Rusiju da dobije finansiranje od vodećih multilateralnih finansijskih institucija, uključujući Međunarodni monetarni fond, Svetsku banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj", navodi se u sopštenju G7.

Lideri G7 kažu da će nastaviti kampanju pritiska protiv ruskih elita, zastupnika i oligarha bliskih predsedniku Putinu i drugih "arhitekata rata", njihovih porodica i pomagača. Pohvaljuje se rad na identifikaciji i zamrzavanju pokretne i nepokretne imovine koja pripada sankcionisanim pojedincima i entitetima i navodi rešenost da se takva kamanja nasatvi.

Lideri sedam ekonomski najrazvijenih zemlja se obavezuju da će raditi na ”održavanu efikasnosti” restriktivnih mera i zatvaranju eventulanih ”rupa” za njihovo izbegavanje ili zaobilaženje.

"Rešeni smo da se borimo protiv pokušaja ruskog režima da širi dezinformacije. Afirmišemo i podržavamo pravo ruskog naroda na slobodne i nepristrasne informacije", navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 kažu da su spremne da uvedu dalja ograničenja na izvoz i uvoz kljucnih dobara i tehnologija Ruskoj Federaciji, što za cilj , kako navode, ima uskraćivanje prihoda Rusiji da finasira vojnu mašineriju i rat.

"Napominjemo da se međunarodne kompanije već povlače sa ruskog tržišta. Potrudićemo se da elite, zastupnici i oligarsi koji podržavaju rat predsednika Putina budu lišeni pristupa luksuznoj robi i imovini", poručuju iz G7.

U zaključku zajedničkog saopštenja, lideri G7 nagalšavaju da ruski subjekti koji direktno ili indirektno podržavaju rat ne bi trebalo da imaju pristup novim dužničkim i vlasničkim ulaganjima i drugim oblicima međunarodnog kapitala uz poruku da će raditi zajedno na tome da se odatno ograničiti sposobnost Rusije da prikuplja novac na međunarodnom nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa