Evropa

Španija zaplenila jahtu šefa ruskog "Rosteka" vrednu 140 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

09:31

Španija zaplenila jahtu šefa ruskog "Rosteka" vrednu 140 miliona dolara
Sergej Čemezovu - Copyright EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/

veličina teksta

Aa Aa

Španija je privremeno zaplenila jahtu ruskog oligarha vrednu 140 miliona dolara u Barseloni, na osnovu dojave iz dva izvora da brod pripada šefu ruskog državnog konglomerata Rostek, Sergeju Čemezovu, koji je blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, javlja Rojters.

"Danas smo zaplenili, ili prema tehničkoj terminologiji privremeno imobilisali, jahtu koja pripada jednom od glavnih ruskih oligarha. Reč je o jahti za koju procenjujemo da vredi 140 miliona dolara“, rekao je španski premijer Pedro Sančez sinoć na jednoj televiziji.

On je dodao da će takvih akcija biti još, ne ulazeći u detaljno objašnjenje.

Kompanija za lučki nadzor Marin Trafik saopštila je da su u luku u Barseloni uplovile takođe jahte koje se povezuju sa još dva oligarha, a koje nisu oduzete.

Zaplenjena superjahta "Valeri", dužine 85 metara, pripada Sergeju Čemezovu, bivšem oficiru KGB-a koji je na čelu državnog konglomerata Rostek, navodi Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Jahta plovi pod zastavom karipske države Sveti Vinsent i Grenadin, registrovana je na pastorku šefa Rosteka, Anastasiju Ignjatovu, preko jedne kompanije na Britanskim Devičanskim ostrvima, prema članku objavljenom 2021. o procurelim informacijama u aferi Pandora Papiri.

Zapad je uveo sankcije ruskim milijarderima, zamrznuo državnu imovinu Rusije i izključio iz globalne ekonomije veći deo ruskog korporativnog sektora nakon napada Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Čemezov je bio pod sankcijama SAD 2014. godine, i pod sankcijama Britanije 2020. nakon pripajanja Krima Rusiji, da bi se ovog meseca ponovo našao na listi sankcija američke vlade i Australije. Na meti američkih sankcije su takođe pastorka, supruga i sin Sergeja Čemezova.

On nije uvršten na najnoviju evropsku listu sankcionisanih ruskih pojedinaca, ali je Brisel uveo mere protiv njega 2014, dodaje Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa