Evropa

Špijunska afera u Slovačkoj - proterane ruske diplomate, hapšenja pod optužbom za špijunažu

Komentari

Autor: Fonet

15/03/2022

-

08:11

Špijunska afera u Slovačkoj - proterane ruske diplomate, hapšenja pod optužbom za špijunažu
Bratislava - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Slovačka je odlučila da protera tri službenika ruske ambasade na osnovu informacija iz tajne službe i oni moraju da napuste zemlju u roku od 72 sata, saopštilo je u danas slovačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rojters javlja da Ministarstvo u saopštenju "istovremeno snažno apeluje" da predstavnici Ambasade Ruske Federacije "obavljaju svoje aktivnosti u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima".

Ministarstvo nije objavilo više detalja o razlozima proterivanja službenika ruske ambasade.

Slovački novinski sajt dennikn.sk objavio je, ne navodeći svoje izvore, da je policija uhapsila najmanje trojicu Slovaka - pukovnika iz Ministarstva odbrane, pripadnika slovačke kontraobaveštajne službe SIS i osobu koja je povezana sa veb-sajtom vesti koji je vlada zatvorila ovog meseca zbog širenja dezinformacija, zbog sumnje u špijunažu za Rusiju.

Portparol policije odbio je da komentariše, rekavši da će predstavnici policije tim povodom sutra održati konferenciju za novinare.

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nad, objavio je snimak ekrana (screenshot) članka dennikn.sk na svojoj Fejsbuk stranici i napisao da može da potvrdi da je vojna obaveštajna služba dala policiji "ključne obaveštajne informacije, uključujući jasne dokaze" u vezi sa slučajem, ali nije naveo detalje, javlja Rojters.

Istovemeno, Sputnjik navodi da je slovačka policija uhapsila nekoliko pripadnika Ministarstva odbrane republike i slovačke kontraobaveštajne službe zbog sumnje za špijunažue u korist Rusije. Potivajući se na tvrdnje portala lista "Pravda" iz Bratislave, Sputnjik piše da su oni dobijali novac od službenika ruske ambasade.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije izjavilo je da "ova neosnovana akcija neće ostati bez odgovora", a kada će Moskva odgovoriti na proterivanje diplomata MIP nije naveo, piše Sputnjik.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa