Evropa

Stano: Ko se ne pridruži sankcijama, bar da ne pomaže Putinu

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

14:01

Stano: Ko se ne pridruži sankcijama, bar da ne pomaže Putinu
Stano: Ko se ne pridruži sankcijama, bar da ne pomaže Putinu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano kaže da EU prvenstveno radi na dijalogu sa partnerskim zemljama koje možda nisu dovoljno ubeđene u potrebu i efikasnost sankcionisanja Putina i napominje da je na zemlljama članicama da razmotre eventualne sankcije u slučaju ”snažnog zanemarivanja i zaobilaženja sankcija” od strane trećih zemalja.

”Sankcije usvajaju zemlje članice u zavisnosti od situacije na terenu odnosno od toga da li je konkretna zemlja značajno ukljucena ili snažno zanemaruje i zaobilazi EU sankcije. EU ze uvek zalaže za angažman sa konkretnom zemljom. To smo učnili u sa Putinom. To činimo i u smislu usklađivanja sa sankcijama. Radimo sa partnerima tako što im objašnjavamo opasnosti i posledice onoga što Putin radi u Ukrajini i to ne samo po Ukrajinu i Evropu već i po ceo svet i sistem zasnovan na pravilima”, kaže Stano.

On dodaje da se EU trenutno trudi da partnere koji nisu uveli sankcije pritiv režima u Moskvi ”ubedi u potrebu i efikasnost” sankcija.

”Ako se ne pridruže onda bar da ne budu saučesnici u zaobilaženju sankcija. Ako pomažete Putinu u zaobilaženju sankcija pomazete mu da finansira krvavu kampanju protiv ukajniskih civila”, kaže Stano.

Poziv Srbiji da uvede sankcije Moskvi

Stano kaže da EU ”ceni jasnu poziciju Srbije” kada je reč o podršci Rezoluciji UN o osudi agresije Rusije na Ukrajiu, ali je i poziva da ukoliko želi da se pridruži ”civilizovanoj i na pravima zasnovanoj zjaednici” uvede sve političke, ekonomske i finansijske mere kako bi zaustavila ”pokolj” koji Putin čini u Ukrajini.

”Ako sarađujete sa Putnom i Kremljem, ako im obezbeđujete finansiranje, ako pomažete da zaobiću sankcije koje je uvelo više od 40 zemlja, vi radite sa nekim ko kolje narod u Ukrajini i uništava Ukrajinu”, poručio je Stano.

Portparol EU je odgovarajući na pitanje dopisnika albanskih i hrvatskih medija u Briselu o neusklađivanju Srbije i Turske sa EU sankcijama protiv Rusije, ponovio da je obaveza zemalja kandiata da se postepeno tokom pristupnog procesa usklade sa sa politikom EU i odlukama u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

”Mi cenimo jasnu poziciju Srbije u podršci UN Rezoluciji koja osuđuje rusku ageresiju prema Ukrajini. Ali i radimo sa svim našim partnerima kako bismo im objasnili težinu situacije i da Putinov rat nije samo protiv krajinskog naroda već i protiv međunarodnih pravila, protiv povelja UN. Cela civilizovana i na pravila zasnovana zajednica mora da se zajedno suprotstavi ovom brtalnom pokušaju redefinsanja pravila bezbednosti u Evropi i međunarodnog angažmana”, kaže Stano.

On dodaje je da je do sada preko 40 zemalja uvelo sankcije Moskvi, a da EU ”svima koji nisu uveli slične sankcije, a ne samo Srbiji”, objašnjava da je cilj mera da se ”promeni ponašanja i zaustavi Putinov pokolj u Ukrajini”

”Želimo da oslabimo njegovu mogućnost da finansira krvoproliće ukrajinskog naroda. Ako želite da branite međunarodni poredak zasnovan na zakonima onda radite sa nama na zaustavljau ove ilegalne akcije”, zaključio je Stano.

U Evropskoj komisiji odgovaraju na pitanje dopisnika prištinskih medija da su dobili pisimo devet liberalnih poslanika Evropskog parlamenta koji su od predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i šefa diplomatije EU Žosepa Borelja tražili da se Srbiji zamrzne pristupni proces i finansiranja iz EU zbog toga što ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, a uz poruku da će im biti odgovoreno u dogledno vreme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa