Evropa

Ukrajina istražuje incident u Hrvatskoj, Plenković: NATO nije mogao da vidi letelicu, čiji su radari bili najbliži

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

17/03/2022

-

14:33

Ukrajina istražuje incident u Hrvatskoj, Plenković: NATO nije mogao da vidi letelicu, čiji su radari bili najbliži
Ukrajina istražuje incident u Hrvatskoj, Plenković: NATO nije mogao da vidi letelicu, čiji su radari bili najbliži - Copyright Tanjug/ Foto HINA/ Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina istražuje incident s bespilotnom letelicom koja je prošle sedmice pala na Zagreb i sigurno je ona nije lansirala prema Hrvatskoj, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

"U svakodnevnom sam kontaktu s hrvatskim kolegom, razgovaramo o tome. Istražujemo taj incident i uveravam vas da mi nismo ti koji su lansirali taj dron prema Hrvatskoj. Hrvatska je naš prijatelj i nikad to ne bismo učinili", rekao je Reznikov, koji je video vezom učestvovao na sastanku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Na pitanje hrvatskog poslanika Tonina Picule, Reznikov je podsetio da je Ukrajina bila među prvim zemljama koje su priznale Hrvatsku i među prvima koja je počela slati oružje u Hrvatsku tokom rata, preneo je HRT pisanje Hine.

Reznikov je dodao da se tu postavlja pitanje i bezbednosnog sistema NATO.

"Hrvatska je Ukrajini prijateljska zemlja"

"Dron je preleteo nekoliko zemalja članica, kako ga niste videli, zašto ga niste uništili, možete li pokriti vlastiti vazdušni prostor", uputio je Reznikov, kako je rekao, retorički pitanje.

"Hrvatska je Ukrajini prijateljska zemlja i bila je jedna od prvih koja je Hrvatsku službeno priznala i poslala joj oružje u borbi za slobodu. I dalje smo prijatelji i braća s hrvatskim narodom".

Dodaje se da su Picula i Režnikov razgovarali na sednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta posvećenoj "invaziji Rusije na Ukrajinu", na kojoj su učestvovali članovi delegacije EP koji su prošlog meseca bili u poseti Ukrajini, nekoliko sedmica pre ruskih vojnih aktivnosti.

Picula je, dodaje se, uz raspravu o Režnikovim procenama snage ruske vojske, pitao za dodatne informacije o padu bespilotne letilice u Zagrebu.

Picula je, stoji u saopštenju, podsetio na raniju Režnikovljevu ocenu da je ruska agresija test za Evropsku uniju i naglasio kako je reakcija EU, misleći na sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini, ranije nezabeležena.

"Ali, istakao je da smatra da EU mora da nastavi da jača sankcije Rusiji i pruža finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini, uz jasnu perspektivu pridruživanja Uniji. Ukrajina u svojoj borbi brani i sigurnost cele Evrope", zaključuje se u saopštenju iz kabineta Picule, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Plenković: NATO nije mogao da vidi letelicu

Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da sistem NATO nije mogao da vidi letilicu koja je nedavno pala na Zagreb, ako, kako je kazao, nije imao informaciju od onih čiji su radari bili najbliži u ovoj situaciji.

Plenkovićem na otvorenom delu sednice vlade rekao da svi partneri shvataju ozbiljnost ove situacije i da će biti istraženi svi scenariji u vezi sa pomenutim događajem.

"Sam NATO sistem nije mogao ovo da vidi ako nije dobio informaciju od onih čiji su radari najbliži u ovim situacijama", rekao je Plenković.

Javnost će, najavio je, biti obaveštena o svim detaljima pada bespilotne letilice da bi se, kako je kazao, izbeglo širenje pogrešnih informacija.

"To nije korisno ni za javnost ni za one koji komentarišu nešto o čemu nemaju potpune informacije”, rekao je premijer.

Plenković je rekao i da Hrvatska vojska učestvuje u vežbama "Plemeniti štit" tokom kojih francuski borbeni avioni štite nebo iznad Hrvatske i nekih susednih zemalja.

"Vežbe se danas odvijaju sa američkim avionima F-16 i to je znak da su naši partneri uz nas. Dobro je da Hrvatska zna da ima saveznike koji su uz nju u ovakvim okolnostima”, rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa