Evropa

Muškarac koji je ošamario Makrona priznao krivicu, danas izlazi pred sud

Komentari

Autor: Euronews, J.Đ.

10/06/2021

-

10:07

Muškarac koji je ošamario Makrona priznao krivicu, danas izlazi pred sud
Muškarac koji je ošamario Makrona priznao krivicu, danas izlazi pred sud - Copyright EPA/MIGUEL RIOPA

veličina teksta

Aa Aa

Damijen Tarel, optužen da je ošamario francuskog predsednika Emanuela Makrona, danas će biti izveden pred sud, saopštile su francuske vlasti.

Tarel je tokom saslušanja priznao da je "udario predsednika i izgovorio reči kojima se osuđuje njegova politika", rekao je javni tužilac Aleks Peran.

Artur S, čovek koji je uhapšen zajedno sa Tarelom jer je vređao Makrona, biće izveden pred sud zbog oružja koje je pronađeno u njegovom stanu.

Obojici je produžen pritvor, kako bi se istraga nastavila.

"Dole Makronija"

Podsetimo, predsednik Makron je bio u poseti francuskoj pokrajini Drom kada se incident desio.

U video-snimku koji se proširio na društvenim mrežama, vidi se da Makron pruža ruku čoveku sa maskom na licu, za kog se ispostavilo da je Tarel.

Čuje se i kako čovek uzvikuje rojalistički poklič "Montzoa Sen-Denis" (borbeni poklič Kraljevine Francuske) i "Dole Makronija", a zatim udara šamar Makronu.

Damijen Tarel i Artur S. su uhapšeni ubrzo nakon ovog incidenta.

Fascinacija srednjim vekom i Hitlerovi memoari

Izvor blizak istrazi, opisao je Tarela kao nekoga ko je "pomalo izgubljen, pomalo štreber, a pomalo gejmer", prenose francuski mediji.

Kako prenosi francuski list "L'Independan", Tarel je veliki ljubitelj srednjovekovnih viteških kostima - čak je ranije i bio na čelu kluba koji organizuje viteške turnire, a do sada nije imao kriminalni dosije. 

Izvor je dodao i da Tarel živi sa majkom "u nekom svom svetu, sastavljenom od simulacija srednjovekovnih borbi". U Tarelovom stanu pronađene su razne knjige o srednjovekovnim simulacijama, kostimima, reprodukcije srednjovekovnog oružja, kao i sovjetska zastava.

Drugi muškarac koga je francuska policija uhapsila poznat je samo kao Artur S, i on je osumnjičen da je vređao francuskog predsednika. 

U njegovom stanu, policija je pronašla primerak "Majnkampfa",kao i jednu pušku za koju ima dozvolu za posedovanje.Policija je opisala da su u trenutku privođenja njih dvojica bili "nezainteresovani" i da se "nisu bunili", ali i da su bili pod uticajem alkohola.

Makron: Razumem bes građana

Emanuel Makron se sinoć oglasio povodom ovog incidenta, poručivši da je nasilje nespojivo sa demokratijom i da će, bez obzira na incident, i dalje neposredno komunicirati sa građanima u javnosti.

"Razumem bes građana. Prihvatam činjenicu da postoji ljutnja koju građani moraju legitimno da izraze. Redovno sam u kontaktu s ljudima koji izražavaju bes i uznemirenost zbog određenih odluka, a uvek sam tu da to čujem i ponekad mogu da dam odgovore na pitanja, ali nekada i ne. Međutim, nasilje je potpuno neprihvatljivo, naročito u demokratiji", rekao je francuski predsednik, prenosi Gardijan.

On je dodao kako će uprkos incidentu i dalje rado razgovarati s građanima u javnosti.

"Nastaviću da idem svuda. Ne smemo ustuknuti pred nasiljem, a posebno nasiljem nad javnim službenicima. Ne treba da gubimo previše vremena na ovo", rekao je Makron.

Komentari (0)

Evropa