Evropa

"Geopolitičke igre" i poruka za Putina: SAD se obraćaju najvećem konkurentu da bi potisnule rivala iz Hladnog rata

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Politico

19/03/2022

-

08:00

"Geopolitičke igre" i poruka za Putina: SAD se obraćaju najvećem konkurentu da bi potisnule rivala iz Hladnog rata
"Geopolitičke igre" i poruka za Putina: SAD se obraćaju najvećem konkurentu da bi potisnule rivala iz Hladnog rata - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky, Pavel Golovkin, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Telefonski razgovor američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga koji je održan u jeku ruske invazije na Ukrajinu – trajao je nepuna dva sata, ali imao je dugu uvertiru za koju određeni analitičari rekli da je imala i teatralne dimenzije. Uoči razgovora, američki zvaničnici su zaoštrili retoriku prema Kini, preteći sankcijama ukoliko Peking pozitivno odgovori na zahteve Moskve za vojnu i ekonomsku pomoć. Primetno je da predsednik Si posle razgovora u izjavama nije direktno krivio Rusiju za rat. Kakve su poruke ovim razgovorom poslate Vladimiru Putinu i šta bi moglo da utiče na dalje poteze Pekinga?

Bela kuća je nakon današnjeg razgovora saopštila da je Bajden Siju izložio "implikacije i posledice" u slučaju da Peking pruži materijalnu podršku Rusiji i njenom napadu na Ukrajinu. "Predsednik je naglasio svoju podršku diplomatskom rešenju krize", navodi se u saopštenju i dodaje da su se Bajden i Si dogovorili da zadrže otvorene linije komunikacije.

Kada je reč o poruka predsednika Sija, on je rekao da sukobi i konfrontacije nisu u interesu bilo koga, i istakao da su mir i bezbednost najcenjenije blago međunarodne zajednice, preneo je Rojters. Si je takođe rekao da odnosi između država ne mogu da pređu u fazu konfrontacije. 

"Sada su glavni prioriteti nastavak dijaloga i pregovora, izbegavanje civilnih žrtava, sprečavanje humanitarne krize, prekid borbi i okončanje rata što je pre moguće", rekao je Si Bajdenu u video- pozivu. On je dodao da sve strane treba da podrže dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine, dok bi SAD i NATO takođe trebalo da vode pregovore sa Rusijom kako bi rešili "suštinu" ukrajinske krize i otklonili bezbednosne probleme i Moskve i Kijeva.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

Britanska novinska agencija je ranije prenela da se očekuje da će Bajden uputiti upozorenje Siju da će "platiti cenu" ako podrži ruske vojne akcije u Ukrajini. Agencija podseća da je zvanični Vašington već zapretio zvaničnicima kineske vlade na nižem nivou da veća podrška Rusiji može dovesti do izolacije Kine.

Pritisak na Kinu uoči razgovora

Američki državni sekretar Entoni Blinken je uoči razgovora rekao da će Bajden tokom video-konferencije jasno staviti do znanja Pekingu da će snositi odgovornost u slučaju pružanja pomoći Moskvi u vezi sa situacijom u Ukrajini, iako je Kina demantovala da ima takve planove. Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je da su pokušaji SAD da izvrše pritisak na Kinu u vezi sa Ukrajinom neodgovorni i beskorisni, jer ne mogu da promene stav Pekinga. 

Da li je bilo pritisaka i da li su oni na bilo koji način urodili plodom, ne znamo, ali je primetno da Si nijednom rečju posle razgovora nije osudio rusku akciju. Takođe, dok su se Bajden i Si pripremali za ovaj razgovor, kineski nosač aviona je u uplovio kroz u Tajvanski moreuz.

Tanjug/AP/Elizabeth Frantz

 

U međuvrmenu je visoki zvaničnik EU dao izjavu za Politiko, i to sličnu onima koje su prethodnih dana dolazile iz Amerike. "Lideri EU imaju veoma pouzdane dokaze da Kina razmatra da uputi vojnu pomoć Rusiji", rekao je on i takođe pomenuo moguće sankcije.  

"Zabrinuti smo zbog činjenice da Kina 'flertuje' sa Ruima". EU će uvesti trgovinske sankcije Kini ako oni odgovore pozitivno na ruski zahtev, rekao je zvaničnik i dodao da je to "jedini jezik koji Peking razume".  

Treba uzeti u obzir da je Samit EU-Kina planiran za 1. April, i da bi predsednik Si Đinping trebalo da se sastane sa visokim evropskim zvaničnicima. 

Razgovor Si – Bajden i američka poruka Putinu 

Iako od američkih zvaničnika posle razgovora dvojice predsednika nije bilo mnogo izjava, oštra retorika koja mu je prethodila pokazala je zaoštrene odnose SAD i Kine, ali i moguće nove "geopolitičke igre". 

Kako piše CNN, pretnje sankcijama i poziv mogli bi da znače i prevazilaženje jednog od najvećih strahova spoljne politike SAD – rizikovanje istovremenog suočavanja sa Kinom i Rusijom. Američki medij to naziva novom velikom geopolitičkom promenom koju je uzrokovala ukrajinska kriza. Takođe, Bajden je stavljen u situaciju, da traži pomoć od zemlje koja se smatra najvećim američkim konkurentom i to da bi potisnuo istorijskog rivala iz Hladnog rata.  

Kina je poznata po tome što gleda svoje interese i nema obzira prema tome da podržava svetski pored zasnovan na vođstvu Zapada. Zbog toga deluje kao teško ostvariv scenario da će predsednik Si izabrati ono što Bajden smatra pravom stranom istorije u ukrajinskom konfliktu, bar do trenutka dok sopstveni ekonomski interesi Kine ne budu u skladu sa tim kursom, navodi CNN.  

Šta bi moglo da utiče na poteze Kine? 

Odnosi SAD i Kine su toliko loši da su mnogi analitičari predviđali novi Hladni rat na Pacifiku. Razgovor Bajdena i Sija, od koga je ceo svet imao velika očekivanja, imao je i dramsku dimenziju. 

Samo time što je održao poziv sa Sijem i time što ga je dugo najavljivao, Bajden je poslao Putinu poruku da njegovo čvrsto prijateljstvo koje je uspostavio sa Sijem pre invazije možda nije toliko značajno koliko se Putin nadao, navodi CNN. Takođe, poziv sugeriše da Vašington vidi Kinu kao ključnu globalnu silu osim SAD, a ne Rusiju. 

Tanjug/Li Xueren/Xinhua via AP, File

 

U međuvremenu, Peking na svaki način pokušava da ostavi više opcija otvorenim i da izbegne uplitanje u ono što nisu kineske sfere interesa.  

"Mislim da postoje različita gledišta o tome šta su ovde opcije", rekao je za CNN Skot Kenedi iz Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu. "Ili ste sa Rusijom, ili sa Ukrajinom i ostatkom sveta – to je jedan pogled. Ali mislim da Kina smatra da postoji treći put nesvrstavanja", rekao je.  

Ipak što više se rat bude rasplamsavao, pojačavače se i pritisci na Kinu da zauzme oštriji stav prema Moskvi, koji bi značio da je novo Sijevo "prijateljstvo" sa Putinom strateška greška.  

Kenedi navodi da postoji nekoliko opcija koje bi mogle da navedu Sija da razmotri trenutnu poziciju. Prva, ukoliko se rat bude razvijao još gore po Putina i bude pretnja za njegovu vladavinu. "Oni ne žele da podržavaju gubitnika", rekao je. Druga, ako dosadašnji ujedinjeni zapadni front protiv Rusije ostane čvrst i ako se okrene prema Kini. Tada, smatra on, Si možda ne bi rizikovao ozbiljniju konfrontaciju. 

Podsećamo, prilikom glasanja u generalnoj skupštini UN kojom se osuđuje ruski napad na Ukrajinu, Kina je bila uzdržana.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa