Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je oborio avion koji je bombardovao Marijupolj, novi razgovor Makrona i Putina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/03/2022

-

07:23

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je oborio avion koji je bombardovao Marijupolj, novi razgovor Makrona i Putina
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 27. dan, a mirovni pregovori između dve zemlje još stagniraju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi o svim eventualnim kompromisnim pitanjima između Ukrajine i Rusije trebalo da se izjasni narod na referendumu. Osim toga, Rusija i Ukrajina razmenile su prve ratne zarobljenike, pa je tako devet vojnika dato u zamenu za gradonačelnika Melitupolja. U međuvremenu, Zapad nastavlja da osuđuje rusku invaziju u Ukrajini, pa je Borelj najavio nove sankcije Rusiji, a Pentagon optužio Rusiju da je počinila ratne zločine. Ipak, EU ni juče nije donela odluku o sankcijama ruskom energetskom sektoru.

Ključni događaji:

  • U Kijevu na snazi produženi policijski čas
  • Ukrajina optužila Rusiju da je granatirala autobuse sa civilima na humanitarnom koridoru od Marijupolja do Zaporožja
  • Zelenski rekao da narod treba da se izjasni o kompromisnim rešenjima sa Rusijom
  • Borelj najavio nove sankcije Rusiji
  • Pentagon optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini
  • Rusija i Ukrajina razmenile prve ratne zarobljenike - devet ruskih vojnika za gradonačelnika Melitopolja
  • Ukrajinske snage ponovo zauzele Makariv
  • Ukrajinski ministar zdravlja Viktor Liaško kaže da je do sada uništeno 10 bolnica
  • U Harkovu uništeno skoro 1.000 zgrada
  • Ukrajina zahteva hitno otvaranje humanitarnih koridora

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut  

 

23.50 Zelenski: Pregovori sa Rusijom teški, nekad i na ivici sukoba

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da su pregovori sa Rusijom teški, a ponekad su i na ivici sukoba.

"Ipak, korak po korak, pomeramo se napred", kazao je on, preneo je Rojters.

23.41 Gradonačelnik Melitopolja: Zamenjen sam za devet ruskih vojnika

Gradonačelnik Melitopolja Igor Fedorov izjavio je danas da je pre nekoliko dana pušten na slobodu, a da je zauzvrat oslobođeno devet zarobljenih ruskih vojnika, nakon što je kidnapovan 11. marta. Fedorova su šest dana u pritvoru držali ruski vojnici nakon što su osvojili taj ruski grad. Opširnije o tome pročitajte u posebnom tekstu.

profimedia

 

22.50 Blinken i Stoltenberg: Treba ojačati istočni krak NATO

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je danas sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o aktuelnim naporima da se utvrdi istočni krak NATO, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs. Blinken je ponovio da postoji potreba za snažnim i ujedinjenim transatlantskim odgovorom ruskoj vladi u ratu protiv Ukrajine i pozdravio rad na jačanju odbrane NATO.

22.30 Poljski ambasador za Euronews Srbija: Samo u Varšavu, koja je velika kao Beograd, došlo 300.000 izbeglica iz Ukrajine 

Od početka ruske invazije na Ukrajinu iz zemlje je pobeglo više od tri i po miliona ljudi. Prema podacima UN, čak dva miliona našlo je utočište u susednoj Poljskoj. Kakav je plan i kapacitet za smeštaj u ovoj zemlji? Kako Varšava vidi ove sukobe i mogu li se oni preliti na komšiluk? O tome, ali i o evropskim integracijama Srbije i podršci koju Zapadni Balkan ima na tom putu od Poljske za Euronews Srbija govorio je ambasador te zemlje u Beogradu Rafal Perl.

21.50 Makron, Šreder, Erdogan i Benet traže "uske koridore" za pregovore Rusije i Ukrajine

Telefonski razgovori, iznenadne posete Moskvi i trilateralni sastanci - svetski lideri su na različite načine pokušali da dopru do ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi pokušali da utiču na njega i pronađu put za kompromis i rešenje rata u Ukrajini. Uspeha zasad nema mnogo, borbe su nastavljene, ali je spisak potencijalnih posrednika u sukobu postajao sve duži. Ko, međutim, može da bude ključan igrač? Opširnije o "uskim koridorima" za pregovore Rusije i Ukrajine, pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug/AP/Thibault Camus, Vladimir Smirnov, Emil Salman, EPA/EFE/Malton DIBRA, Pixabay

 

21.32 Porošenko: Džonson da ne poredi Bregzit i rat u Ukrajini

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko reagovao je danas nakon što je prethodno premijer Velike Britanije Boris Džonson uporedio rat u Ukrajini i Bregzit.

"Koliko je Britanaca poginulo zbog Bregzita? Nijedan. Zamolio bih Džonsona da ne upoređuje ukrajinski otpor sa Bregzitom", kazao je Porošenko za Aj-Ti-Vi njuz, a preneo "Gardijan".

21.20 Ključ crnomorske obale: Marijupolj opkoljen sa svih strana - ruske snage žele "stratešku prednost" i adut za pregovore

Za stanovnike Marijupolja bombardovanja su postala svakodnevna stvar, a već nedeljama ukrajinski i zpadani zvaničnici upozoravaju da tom gradu na obali Azovskog mora preti humanitarna katastrofa. Ruske trupe su opkolile grad sa svih strana, nema struje ni vode, a pokušaji evakuacije nisu imali previše uspeha. Prema rečima zvaničnika, oko 80 odsto infrastrukture je uništeno, a za jedan deo nikakva reparacija neće biti moguća. Zbog čega je Marijupolj toliko važan za Rusiju, i kako ovaj lučki grad i dalje uspeva da odoli naletima ruske vojske?

20.50 Kijev: Oboren ruski avion koji je bombardovao Marijupolj

Ukrajinske snage tvrde da su oborile ruski avion koji je bombardovao Marijupolj. Avion je oborila ukrajinska vojska u 16.45 časova po lokalnom vremenu, saopštilo je gradsko veće lučkog grada, prenosi Kijev Inidpendent.

20.40 Zelenski učestvuje na samitu NATO 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski učestvovaće virtuelno na samitu NATO-a u četvrtak na kojem će se razgovarati o ratu sa Rusijom, ali se tačni detalji još razrađuju, objavila je agencija Interfaks Ukrajina. Portparol predsednika Ukrajine Sergej Nikiforov rekao je da bi Zelenski mogao da učestvuje u punoj diskusiji.

EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/Malton DIBRA/SERGEY DOLZHENKO

 

20.23 Peskov: Nuklearno oružje samo u slučaju realne pretnje Rusiji

Rusija će upotrebiti nuklearno oružje samo ako njeno postojanje bude realno ugroženo, rekao je večeras portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

20.21 Saliven: Bajden sa saveznicima o novim sankcijama

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejk Saliven izjavio je danas da će se Džozef Bajden pridružiti saveznicima u pooštravanju sankcija Rusiji i uvođenju novih zbog napada na Ukrajinu.

19.53 Novi razgovor Putina i Makrona

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopštio je Kremlj. Razgovor je održan na inicijativu predsednika Francuske, prenose RIA Novosti.

Tanjug/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin

 

19.34 Evropa u strahu od nestašica: Belgija ograničila prodaju namirnica, u Italiji poskupeo hleb, Nemci "panično" kupuju ulje

U panici da će se sukobi u Ukrajini preliti na Stari kontitent, ali i straha da će uticaj rata na svetsku ekonomiju izazvati poskupljenje svih životnih namirnica, Evropljani su pohrlili da kupe osnovne životne namirnice, pa svet oblize i slike praznih rafova u velikim marketima, a u nekim zemljama došlo je i do ograničavanja broj proizvoda koji se može kupiti.

19.19 Poljanski: Rusija nije planirala ni napala objekte hemikalijama

Rusija nikad nije planirala napade na ukrajinske objekte sa opasnim hemikalijama i nikad ih nije napala, rekao je Dmitrij Poljanski, prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama.

19.14 Duda: Ruski napadi isti kao nacistički tokom Drugog svetskog rata

Predsednik Poljske Andžej Duda uporedio je ruske napade na Ukrajinu sa nacističkim napadima tokom Drugog svetskog rata, rekavši da opkoljeni Marijupolj "danas izgleda kao Varšava 1944. godine nakon što su Nemci nacisti bombardovali kuće i ubijali civile bez milosti".

19.01 EK sutra iznosi plan o izbeglicama

Evropska komisija će sutra izneti plan u kom će biti naznačeno kako će ljudi koji beže iz Ukrajine da pristupe poslovima, obrazovanju i stanovanju u EU, prenosi Rojters.

18.58 Čavušoglu: Lideri NATO da se fokusiraju na primirje u Ukrajini

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da ovonedeljni sastanak lidera NATO treba da bude fokusiran na načine obezbeđivanja primirja u Ukrajini, a ne samo na sankcije.

"Prvi cilj svih treba da bude prekid vatre", rekao je Čavušoglu novinarima na marginama Organizacije islamske konferencije u Pakistanu, prenosi agencija AP.

18.12 Ruske snage u Marijupolju?

Deo ruskih snaga nalazi se navodno unutar opkoljenog grada Marijupolj, navodi američki zvaničnik, a prenosi novinar Forin Polisija Džek Deš.

18.01 Ruska misjia: SB UN večeras o otrovnim hemikalijama u Ukrajini

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je danas da će Savet bezbednosti UN razmatrati večeras o, kako se navodi, incidentima vezanim za otrovne hemikalije u Ukrajini. "Danas će Savet bezbednosti UN razmotriti situaciju sa incidentima povezanim sa hemijskim supstancama u Ukrajini", navodi se u saopštenju, prenosi agencija TASS.

17.57 Porfirije se sastao s porodicom izbeglom iz Ukrajine

Patrijarh Porfirije sastao se danas u Parohijskom domu hrama Svetog Save na Vračaru sa porodicom Geraščenko, koja je pred ratnim požarom izbegla iz Ukrajine. Opširnije u posebnoj vesti.

TANJUG/ SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

 

17.31 Agencija Unian: Sprečen atentat na Zelenskog

Ukrajinska služba za odbranu od špijunaže sprečila je atentat na predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, tvrdi agencija Unian. Prema tim navodima grupa ruskih atentatora, predvođena obaveštajcem, uhapšena je u gradu Uškorodu na tromeđi Ukrajine, Slovačke i Mađarske, a zadatak 25 uhapšenih lica bio je, osim atentata na Zelenskog u Kijevu, i niz sabotaža u vladinoj četvrti, kao i u drugim delovima Ukrajine.

Profimedia

 

17.15 SAD: Nema naznaka o napadu hemijskim oružjem u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države još nisu videle nikakve konkretne naznake ruskog napada hemijskim ili biološkim oružjem u Ukrajini, ali pomno prate obaveštajne podatke, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik američke odbrane, prenosi Rojters. Američki predsednik Džozef Bajden rekao je u ponedeljak da lažne optužbe Rusije da Kijev ima biološko i hemijsko oružje nagoveštavaju da ruski predsednik Vladimir Putin razmišlja da ih i sam upotrebi u ratu protiv Ukrajine. Američki zvaničnik podelio je Bajdenovu procenu, ali je i dodao da trenutno nema naznaka o tome.

16.56 Ukrajinsko mInistarstvo: Ponovo zauzeto važno predgrađe Kijeva

Ukrajinske snage su ponovo zauzele strateški važno predgrađe Kijeva, proteravši ruske trupe iz predgrađa Makariv posle žestoke bitke, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane, a prenosi Euronews. Međutim, ukrajinsko ministarstvo odbrane kaže da su ruske snage delimično zauzele druga severozapadna predgrađa, Buču, Hostomel i Irpin, od kojih su neka bila pod napadima gotovo od početka invazije pre skoro mesec dana.

16.44 Venčanje u skloništu

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je fotografiju navodeći da je u pitanju venčanje u skloništu u Marijupulju. "Ljubav uvek pobedi", dodali su u postu.

16.33 Ruski nobelovac prodaje medalju za pomoć Ukrajini

Ruski nezavisni list Novaja gazeta prodaće na aukciji medalju koja ide uz Nobelovu nagradu za mir koju je dobio njen glavni urednik Dmitrij Muratov, a iznos dati kao pomoć ukrajinskim izbeglicama. Muratov, suosnivač Nove gazete, dobio je Nobelovu nagradu za mir prošlog oktobra za odbranu slobode govora u Rusiji. 

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

16.31 Poljska predložila SAD da Rusija bude isključena iz G20

Poljska je danas saopštila da je američkim zvaničnicima predložila da Rusija bude isključena iz grupe velikih svetskih ekonomija G20 i da je taj predlog dobio pozitivan odgovor. Poljski ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Pjotr Novak rekao je u saopštenju da se o tome razgovaralo na sastancima održanim u Vašingtonu prošle nedelje, prenosi Rojters.

16.18 Vereščuk: Iz Marijupolja nije moglo da pobegne 100.000 civila, granatiranje i dalje sprečava pristup pozorištu

Najmanje 100.000 civila želelo je da pobegne iz ukrajinskog grada Marijupolja, ali nisu mogli zbog nedostatka bezbednih koridora, izjavila je danas potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Vereščuk je rekla da granatiranje koje izvode ruske snage sprečava spasioce da priđu mestu gde se nalazi pozorište u Marijupolju koje je bombardovano.

16.10 Kijev: Ponestaje hrane i lekova za 300.000 ljudi u Hersonu

Portparol ukrajinskog ministarstva Oleg Nikolenko naveo je na Tviteru da se 300.000 građana Hersona suočava sa humanitarnom katastrofom zbog blokade ruske vojske. "Hrana i medicinske zalihe su skoro nestali, ali Rusija odbija da otvori humanitarne koridore za evakuaciju civila", tvrdi Nikolenko.

15.18 Gutereš: Pre ili kasnije mora se doći do pregovaračkog stola

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao da Ukrajinci preživljavaju "pakao" i da se posledice rata u Ukrajini osećaju u celom svetu. Kako je naveo, moguća je "globalna kriza gladi". Istovremeno, dodaje da svet ne sme da gubi nadu.

"Prema mojim kontaktima sa različim akterima, elementi diplomatskog napretka se naziru u nekoliko ključnih pitanja", rekao je on. Poručio je da ovaj rat ne može niko da dobije i da će, pre ili kasnije, morati da se premesti za pregovarački sto.

14.58 Gibraltar zaplenio super-jahtu ruskog milijardera

Vlasti Gibraltara zaplenile su super-jahtu koja je u vlasništvu ruskog milijardera Dmitrija Pumpjanskog, saopštio je britanski ministar saobraćaja Grant Šaps. "Kao ministar saobraćaja, činim sve što mogu da onesposobim rusku industriju avijacije i brodarstva, a moja poruka (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu i njegovim prijateljima je glasna i jasna - nemate se gde da se sakrijete", rekao je Šaps.

14.44 Dragi: Podržaćemo nastojanja Kijeva u pridruživanju EU

Italija će podržati nastojanja Kijeva u pridruživanju Evropskoj uniji, izjavio je danas premijer te zemlje Mario Dragi i dodao da je Ukrajina pružila "herojski" otpor, kako je rekao, ruskoj invaziji.

14.20 Više eksplozija odjeknulo u Kijevu

Nekoliko snažnih eksplozija odjeknulo je danas u Kijevu, u kojem je na snazi policijski čas u trajanju od 35 sati, javlja CNN. Kako navodi američki medij, jedna od eksplozija bila je toliko jaka da je aktivirala alarme na automobilima u centru ukrajinske prestonice. Savetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Geraščenko rekao je da je ukrajinska protivavazdušna odbrana uništila rusku raketu "Točka-U" i da su ostaci projektila pali u reku Dnjepar.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

14.15 Peskov odbacio optužbe da Rusija planira sajber napade

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas optužbe američkog predsednika Džozefa Bajdena da Moskva planira da izvrši sajber napade, kao odgovor na sankcije koje su joj uvedene.

14.10 Ruske snage "kidnapovale" 2.389 dece iz Donjecka i Luganska?

To je saopštila američka ambasada u Kijevu, koja je citirala ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova. Navode da je 2.389 ukrajinske dece "nezakonito uklonjeno" sa teritorija Luganske i Donjecke oblasti koje kontroliše Rusija i odvedeno u Rusiju.

14.01 Poslanici Dume glasali za istragu o biolaboratorijama u Ukrajini

Poslanici Dume, donjeg doma ruskog parlamenta glasali su danas za usvajanje dokumenta kojim se pokreće parlamentarna istraga o radu bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine. Kako prenosi agencija TASS, dokument predviđa formiranje posebne komisije po ovom pitanju zajedno sa Savetom Federacije, koji je gornji dom ruskog parlamenta.

13.40 U Ukrajini stradalo 117 dece, 155 povređeno

Najmanje 117 dece stradalo je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, dok je 155 povređeno, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo. Kako je navelo, većina žrtava prijavljena je u Kijevu ili u njegovoj okolini - njih 58, kao i u Harkovu, gde je registrovano 40 žrtava.

Profimedia

 

13.25 Ugašeni požari u oblasti nuklearke u Černobilju

Ukrajinski ministar za prirodne resurse izjavio je danas da su požari ugašeni u oblasti nuklearne elektrane u Černobilju, koja je pod kontrolom ruskih snaga. Prethodno su ukrajinske vlasti optužile ruske snage da su namerno podmetnule požar ili ga izazvale artiljerijskim granatiranjem, prenosi agencija AP.

13.10 "Rusi su počeli da pucaju u automobile"

Nikola Trofimenko, direktor Marijupoljskog državnog univerziteta koji je takođe član gradskog veća, govorio ej za BBC o svom dramatičnom bekstvu iz Marijupolja prošle nedelje sa suprugom i petogodišnjim sinom. Oni sada žive u zapadnom gradu Lavovu, gde on pokušava da ponovo uspostavi univerzitet u Mariupolju.

12.40 Podoljak: Rat u Ukrajini nije oko teritorije

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak kaže da rat u Ukrajini nije oko teritorije, već oko "svega što simbolizuje ruski svet". Ranije danas, Podoljak je opisao ukrajinske snage kao "spremne za borbu" i "logistički zrele". "Može izgraditi ratnu infrastrukturu za dan ili dva i premestiti privredu", rekao je on, prenosi Gardijan.

12.32 Ukrajinski ministar: Do sada uništeno 10 bolnica

Ukrajinski ministar zdravlja Viktor Liaško izjavio je danas da je 10 bolnica potpuno uništeno od kada je Rusija započela vojnu operaciju u Ukrajini. On je rekao da ostale bolnice nije bilo moguće opskrbiti lekovima i drugim zalihama zbog sukoba koji su se vodili u blizini, prenosi Rojters.

12.24 Pogledajte o najnovijim dešavanjima u Kijevu i ostatku Ukrajine u Kocki

Euronews TV

12.02 Zelenski: Cilj Moskve da se preko Ukrajine probije do Evrope

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se italijanskom parlamentu putem video linka i poručio da je njegova zemlja na ivici preživljavanja zbog rata sa ruskim snagama i upozorio je da je cilj Moskve da se probije do ostatka Evrope. "Za ruske trupe Ukrajina je kapija Evrope, u koju žele da provale, ali se varvarstvu ne sme dozvoliti da prođe", rekao je Zelenski.

11.50 Skoro 1.000 zgrada uništeno u Harkovu

Skoro 1.000 zgrada uništeno je u granatiranju Harkova, koje su izvele ruske snage, saopštila je ukrajinska državna služba za vanredne situacije. Kako je navela, većinom je reč o stambenim zgradama.

11.28 Hončarenko: Rusi planiraju kopnenu operaciju u Odesi

Vlasti ukrajinskog crnomorskog lučkog grada Odese saopštile su da su stambena naselja pogođena u ponedeljak prvi put od početka rata. Ukrajinski poslanik u Odesi, Aleksij Hončarenko, kaže za BBC da veruje da Rusija pribegava granatiranju u oblastima u kojima njene snage nisu u stanju da napreduju na kopnu. "Planiraju kopnenu operaciju protiv Odese, vidimo njihove brodove pune marinaca", dodao je.

profimedia

"Planiraju kopnenu operaciju protiv Odese", kaže poslanik.

11.10 Vereščuk: Zahtevamo otvaranje humanitarnih koridora

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk uputila je novi apel Rusiji da dozvoli humanitarne zalihe u opkoljeni grad Mariupolj na jugu zemlje i da puste civile da odu. Rojters prenosi da je rekla da Ukrajina zahteva otvaranje humanitarnog koridora za civile.

Associated Press • Euronews Serbia

10.53 Ruske snage bombardovale luku u Mikolajevu

Ruske snage bombardovale su noćas luku u ukrajinskom gradu Mikolajev, saopštila je ukrajinska Lučka uprava. Kako se navodi, u napadu je oštećena lučka infrastruktura, ali nije prijavljeno da je bilo žrtava, prenosi Ukrinform.

Profimedia

 

10.35 Gurin: Ratni zločin u Marijupolju

Ukrajinski poslanik Dmitro Gurin opisao je situaciju u svom rodnom gradu Marijupolju kao "ratni zločin", rekavši za Sky news u Velikoj Britaniji da "granatiranje nikada ne prestaje, kao ni pucnjava". "Sada je u Mariupolju 300.000 ljudi bez hrane. To više nije rat. Jasno vidimo da Rusija želi da izazove glad samo da bi forsirala svoju diplomatsku poziciju", naveo je on, prenosi Gardijan.

Tanjug/Maxar Technologies via AP

"U Marijupolju granatiranje i pucnjava ne prestaju", kaže Gurin.

10.17 Gradonačelnik Borispolja pozvao civile da napuste grad

Gradonačelnik Borisplja, grada udaljenog od Kijeva 37 kilometara, pozvao je danas civile da napuste grad. Volodimir Borisenko je u televizijskom obraćanju istakao da je evakuacija neophodna zbog borbi koje se vode u Kijevskoj oblasti. U blizini Borispolja nalazi se međunarodni aerodrom.

10.09 Više od 3,5 miliona Ukrajinaca izbeglo iz zemlje

Iz Ukrajine je, od početka rata 24. februara, prema podacima UN izbeglo više od 3,5 miliona ljudi, preneo je Rojters. Od ovog broja, više od dva miliona izbeglica otišlo je u Poljsku.

Associated Press • Euronews Serbia

09.48 Francuska ne prenosi zamrznutu imovinu Banke Rusije

Pariz ne planira da prenese zamrznutu imovinu Banke Rusije u Ukrajinu, rekao je novinarima francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan. Francuski ministar privrede i finansija Bruno Le Mer izjavio je u nedelju da je Francuska zamrzla sredstva Banke Rusije u iznosu od 22 milijarde evra.

09.35 Veber: Ukrajina treba da dobije status kandidata

Šef frakcije Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu Manfred Veber zalaže se za davanje statusa kandidata za Ukrajinu.

"Ako se neko danas bori za evropske vrednosti onda su to Ukrajinci. Zbog toga sam odlučno za to da Ukrajina dobije status kandidata za pristupanje EU", istakao je Veber za nemački javni servis ZDF.

09.20 Evakuacija iz Marijupolja prioritet Ukrajine

Ukrajina je danas saopštila da su njeni napori da evakuiše civile iz opkoljenih gradova pre svega usmereni na Mariupolj, ali nije objavila nikakav novi sporazum sa Rusijom, koji bi omogućio bezbedan prolaz njegovim zarobljenim stanovnicima, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

09.10 Rjabkov:Odnosi SAD i Rusije došli do ivice prekida

Rusko-američki odnosi su na ivici prekida, a njihova budućnost zavisi od toga koji će put da odabere Vašington, rekao je danas novinarima zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. "Američkom ambasadoru je juče uručena protestna nota, u kojoj se napominje da su aktuelna dešavanja dovela rusko-američke odnose do ivice prekida. Nema ništa više od onoga što je tamo navedeno", istakao je ruski zamenik ministra, prenosi TASS.

08.51 Euronews "Kocka"o ratu u Ukrajini

Euronews TV

08.35 Spasioci gase požare u više gradova

Ukrajinske hitne službe Spasilački timovi u Ukrajini se utrkuju da ugase požar i raščiste ruševine iz uništenih zgrada širom većih gradova, saopštila je danas ukrajinska Državna služba za vanredne situacije (SES). Pretrage i raščišćavanje obavljeni su u glavnom gradu Kijevu i Ševčenkovskom okrugu Harkova na istoku Ukrajine.

08.17 Kišida: Prekid pregovora od strane Moskve neprihvatljiv

Japanski premijer Fumio Kišida danas je nazvao neprihvatljivom odluku Rusije da zaustavi pregovore o mirovnom ugovoru. "Smatramo ovo apsolutno nepravednim i potpuno neprihvatljivim potezom i izražavamo snažan protest", naglasio je Kišida.

07.57 Marijupolj odoleva napadima

Britansko ministarstvo odbrane objavilo najnoviji obaveštajni izveštaj u kojem se navodi da ukrajinske snage nastavljaju da odbijaju pokušaje Rusije da zauzmu grad Marijupolj na jugu zemlje.

07.45 Pentagon optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini

Američki Pentagon je optužio ruske snage da su počinile ratne zločine u Ukrajini i dodao da će pomoći u prikupljanju dokaza o njima, optužujući Kremlj da izvodi neselektivne napade kao deo namerne strategije u sukobu.

Associated Press • Euronews Serbia

07 30 UN: U ukrajini ubijeno više od 900 civila

Oko 925 civila je ubijeno u Ukrajini od početka ruske invazije, prema podacima Kancelarije UN za ljudska prava (OHCHR) prenosi britanski Gardijan. Više pročitajte u posebnom tekstu.

07.20 Ukrajinske snage zauzele Makariv

Ukrajinska vojska tvrdi da su njene snage ponovo zauzele grad Makariv, samo 50 kilometara zapadno od Kijeva, prenosi Gardijan.

Profimedia

 

07.15 Zelenski: Sastanak sa Putinom neophodan radi okončanja rata

Sastanak sa liderom Kremlja Vladimirom Putinom je neophodan da bi se utvrdio stav Rusije o okončanju rata koji je pokrenuo u Ukrajini, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, javila je ukrajinska novinska agencija Interfaks Ukrain.

07.10 Bajden: Putin razmatra upotrebu biološkog i hemijskog oružja

Predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je da postoji jasan znak da predsednik Rusije Vladimir Putin razmatra korišćenje i biološkog i hemijskog oružja u Ukrajini. On je rekao da Rusija možda planira da izvede sajber napad na SAD. Više pročitajte u posebnom tekstu.

07.00 Preko dva miliona Ukrajinaca izbeglo u Poljsku

U Poljsku je izbeglo tačno 2.114.000 Ukrajinaca, prema najnovijim podacima o izbeglicama koje beže iz Ukrajine, navodi BBC, dodajući da je iz Ukrajine raseljeno oko 10 miliona ljudi, bilo u zemlji ili van nje. Broj graničnih prelazaka je, međutim, trenutno u opadanju.

Associated Press • Euronews Serbia

06.30 Moskalkova: Devet ruskih vojnika za gradonačelnika Melitopolja

Rusija i Ukrajina razmenile su prve ratne zarobljenike, pa je tako oslobođeno devet ruskih vojnika, izjavila je u intervjuu za RT Tatjana Moskalkova, komesarka za ljudska prava u Ruskoj federaciji. Ona je potvrdila da su ruski vojnici razmenjeni za gradonačelnika Melitopolja.

06.00 Roskomnadzor: Mediji ne smeju da prikazuju logo Fejsbuka i Instagrama

Mediji Ruske federacije ne smeju da prikazuju logo kompanije Meta Platforms Inc. i njihove društvene mreže Fejsbuk i Meta, saopštio je Roskomnadzor. Ruski mediji bi trebalo da označe Metu kao organizaciju zabranjenu u Ruskoj federaciji, saopštilo je Ministarstvo.

Komentari (1)

Leopold

22.03.2022 11:24

Zelenski se baš zaigrao, čuj "o tom će odlučiti narod na referendumu". Onda Rusija nema šta da pregovara s tobom, pošto ništa ne prihvataš. OK, to jeste demokratski, ali Putin ne govori taj jezik...

Evropa