Fokus

Bajden: Putin razmatra upotrebu biološkog i hemijskog oružja

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

07:46

Bajden: Putin razmatra upotrebu biološkog i hemijskog oružja
Bajden: Putin razmatra upotrebu biološkog i hemijskog oružja - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da postoji jasan znak da predsednik Rusije Vladimir Putin razmatra korišćenje i biološkog i hemijskog oružja u Ukrajini. On je rekao da Rusija možda planira da izvede sajber napad na SAD i pozvao je izvršne direktore američkih kompanija da zaštite svoja preduzeća od sajber napada i investiraju u sajber bezbednost, preneo je Rojters.

Ruske optužbe da Kijev ima biološko i hemijsko oružje su lažne i ukazuju da ruski predsednik Vladimir Putin razmišlja da ih i sam upotrebi u svom ratu protiv Ukrajine, poručio je američki predsednik Džozef Bajden, bez navođenja dokaza za svoje tvrdnje.

On je rekao da je Putin "priteran uza zid" i da sada iznosi lažne optužbe, uključujući i tvrdnju da "SAD imaju biološko i hemijsko oružje u Evropi", što kako je naveo američki predsednik, "jednostavno nije tačno“, prenosi Rojters.

"Oni takođe sugerišu da Kijev ima biološko i hemijsko oružje u Ukrajini. To je jasan znak da Putin razmišlja o upotrebi i jednog i drugog", naglasio je Bajden.

Ovim izjavama su ponovljene prethodne tvrdnje zvaničnika u Vašingtonu i savezničkim zemljama, koji su optužili Rusiju za širenje nedokazanih navoda da Ukrajina ima program biološkog oružja, što je, kako je rečeno u Moskvi, mogući uvod u potencijalno pokretanje bioloških ili hemijskih napada od strane Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Ukrajinu, bez pružanja dokaza, za planiranje hemijskog napada na sopstveni narod, što bi se iskoristio kao povod da se optuži Moskva da koristi hemijsko oružje u svojoj vojnoj operaciji koja je počela 24. februara.

Ranije ovog meseca, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven razgovarao je sa Nikolajem Patruševom, sekretarom ruskog Saveta za bezbednost, upozoravajući ga na posledice "moguće ruske odluke da upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini", a Bela kuća nije precizirala o kakvim merama je reč, navodi Rojters.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

aleksandar

22.03.2022 13:09

Imam kući ženu koja mi priča : ti si mislio, ti hoćeš, ti ovo - ti ono...Ja bre ni sam ne znam šta da mislim, a ONA SVE ZNA. Mora biti da joj je ovaj Baja neki rod.

Svet