Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske snage se pregrupišu kod Kijeva i povlače iz Černobilja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/03/2022

-

07:26

RAT U UKRAJINI Ruske snage se pregrupišu kod Kijeva i povlače iz Černobilja
RAT U UKRAJINI Ruske snage se pregrupišu kod Kijeva i povlače iz Černobilja - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris, Vadim Ghirda, profimedia, EPA/ROMAN PILIPEY

veličina teksta

Aa Aa

Nakon sastanka delegacija Rusije i Ukrajine u Istanbulu, Kijev je predložio održavanje konsultacije o statusu Krima u narednih 15 godina, ali i da će pristati na neutralan status ako zaživi sistem bezbednosnih garancija koje zahteva. S druge strane.Moskva je pristala da ublaži napade na Kijev i Černigov, ali prema Pentagonu čini se da Rusi "pomeraju male grupe vojnika", ali ne izgleda da se povlače. I ukrajinske vlasti saopštile su danas da je rusko povlačenje zapravo samo rotacija i da je Moskva nastavila udare u punom kapacitetu. 

Ključni događaji:

  • Pentagon saopštio da je primećeno repozicioniranje ruskih snaga oko Kijeva, a iz Moskve stižu poruke da je "cilj oslobađanje Donbasa"
  • Nastavljeni artiljerisjki udari na gradove u Ukrajini
  • Razgovarali Bajden i Zelenski, SAD upućuje 500 miliona dolara pomoći Ukrajini
  • Zelenski istakao je je da se signali iz mirovnih pregovora sa Rusijom mogu nazvati pozitivnim
  • Čečenski lider Kadirov poziva na okupaciju Kijeva
  • UN: VIše od 1.100 civilnih žrtava

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.58 Pariz: Francuska ne vidi znake napretka u pregovorima

Francuska ne vidi znake napretka u pregovorima između Ukrajine i Rusije, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

"Rat se nastavlja i za sada, koliko ja znam, nema nikakvog pomaka ili bilo čega novog", rekao je Le Drijan u intervjuu za France 24 i RFI.

23.40 Zelenski o mirovnim pregovorima sa Rusijom: Ništa nije konkretno

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u televizijskom govoru rekao da se mirovni pregovori sa Rusijom nastavljaju "ali za sada postoje samo reči, ništa konkretno", preneo je Rojters. Zelenski je takođe rekao da se Ukrajina priprema za ruske napade na Donbas.

23.08 Nemačka dobila potvrdu Kremlja: Evropa neće morati da gas plaća u rubljama

Nemačka Vlada saopštila je danas da je od Rusije dobila uveravanja da evropske kompanije neće Moskvi morati da plaćaju isporuke gasa u rubljama. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da evropske kompanije mogu da nastave da gas plaćaju u evrima i dolarima, saopšteno je iz Šolcovog kabineta, prenosi Dojče vele.

22.50 Ukrajina: Srušili smo tri ruska aviona kod Harkova

Ukrajinska vojska tvrdi da su srušili tri ruska vojna aviona kod Harkova, prenosi Kijev Indipendent.

22.20 SAD: Rusi su jako blizu centru Marijupolja

Portparol Pentagona Džonu Kirbi rekao je da su snage "vrlo blizu" centra Mariupolja. On je optužio Rusiju da cilja civilnu infrastrukturu, stambene zgrade i bolnice. 

22.01 Ruska vojska se povlači iz Černobilja

Ruske snage počele su da se povlače i iz nuklearnog postrojenja u Černobilju, javlja AFP pozivajući se na pentagon. Visoki američki zvaničnik je rekao da ruske snage odlaze iz Černobilja i da se povlače u Belorusiju, prenosi Gardijan.

21.50 Kuleba: Pojačati sankcije Rusiji, bolje naoružati Ukrajinu

Međunarodne sankcije Rusiji moraju biti pojačane i Ukrajina mora biti dodatno naoružana dok traju mirovni pregovori između dve zemlje, naveo je danas ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na Fejsbuku.

"Logika je izuzetno prosta - što je jača Ukrajina, biće bolji dogovor", kazao je Kuleba.

21.39 Pentagon: Repozicioniranje ruskih snaga kod Kijeva

Pentagon je saopštio da je u poslednjih 24 sata primećeno da se repozicionira oko 20 odsto ruskih trupa kojie su se kretale ka Kijevu, a da se neke kreću ka Belorusiji. "Naša pretpostavka je da žele da rasterete ove trupe, i verovatno da ih angažuju na nekom drugom mestu u Ukrajini", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi tokom brifinga sa novinarima, ali je dodao da se u ovoj fazi ne može reći da se te trupe kreću sa nekom svrhom. Kako je dodao, ukoliko je Rusija ozbiljna u tvrdnjama o "deeskalaciji", te trupe bi trebalo da budu poslate u njihove matične baze. Ukazao je i da ruske snage i dalje napadaju Kijev bombama i artiljerijom. 

21.12 Dva miliona dece napustilo Ukrajinu

UNICEF je saopštio da je od početka rata oko dva miliona deca otišlo iz Ukrajine. U kombinaciji sa 2,5 miliona dece koji su se raselili unutar zemlje, to znači da je 60 odsto dece bilo primorano da napusti svoje dmove, navodi Unicef, prenosi BBC. 

20.50 Raketni udari na Dnjepar

Dnjepar je na meti novih aketnih udara, ukazuju izveštaji. Kijev Independent piše da vlasti još nisu objavile koji su tačno ciljevi gađani. 

profimedia/State Emergency Service of Ukraine

 

19.50 Ukrajina vidi Abramoviča kao efikasnog posrednika

Ukrajina vidi ruskog biznismena Romana Abramoviča kao efikasnog posrednika između Kijeva i Moskve koji pomaže u sprečavanju nesporazuma između dve strane, izjavio je ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak. "U medijskom prostoru je odavno poznato da je on izuzetno efikasan posrednik između delegacija i da delimično moderira proces kako ne bi došlo do nesporazuma na samom pocetku," rekao je Podoljak, prenosi agencija Rojters. Ukrajinski pregovarač je takođe odbacio kao spekulativne "teorije zavere da je Abramovič otrovan pre nekoliko nedelja," rekavši da su takvi izveštaji imali za cilj da izvrše pritisak na delegacije.

Profimedia

 

19.30 Gugl analitičari:Ruski hakeri pokusšli da probiju NATO mreže

Ruski hakeri su nedavno pokušali da probiju bezbednosne mreže NATO i oružanih snaga pojedinih istočnoevropskih država, saopštila je Guglova analitička grupa za pretnje. U izveštaju se ne navodi šta su bile mete napada, koji je opisan kao pokušaj krađe lozinki, podataka iz imejlova ili ostalih komunkacionih kanala, ali se navodi da je napad pokrenula ruska grupa "Koldrajver" ili "Kalisto", preneo je Rojters.

19.00 SAD će uputiti 500 miliona dolara Ukrajini

Bajden je rekao zelenskom da SAD planiraju da upute pomoć Ukrajini u iznosu od 500 miliona dolara, saopštila je Bela kuća. Kako se navodi, lideri su razgovarali o bezbednosnim potrebama Ukrajine i efektima koje je poslato orućje imalo na terenu. 

19.39 Zelenski: Sa Bajdenom o novom paketu sankcija Rusiji

"Upravo sam završio polučasovni razgovor sa predsednikom SAD. Zajednički smo procenili situaciju na ratištu i za pregovaračkim stolom. Razgovarali smo o novom paketu sankcija i o poostravanju postojećih kaznenih mera", naveo je Zelenski na Tviteru. On je dodao da su razgovarali i o podršci u obrani Ukrajine, kao i o makro-finansijskoj i humanitarnoj pomoći.

18.25 UN: Više od 1.189 civilnih žrtava

Agencija UN za ljudska prava je saopštila da su do sada zabeležili 1.189 civilnih žrtava od početka ruske invazije na Ukrjainu, uključujući 98 dece. Međutim, navodi se da je stvarni broj žrtava veću jer je teško potvrditi žrtve u područjima koja su u najvećoj meri zahvaćena ratom, prenosi BBC. 

17.51 Konasenkov: Snage se pregrupišu, cilj oslobađanje Donbasa

Ruske oružane snage se pregrupišu kako bi udvostručile napore u prioritetnim oblastima i fokusirale se na završetak operacije oslobađanja Donbasa, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. "Svrha pregrupisavanja ruskih oružanih snaga je da se udvostruče napori u prioritetnim oblastima i prvenstveno da se završi operacija potpunog oslobađanja Donbasa," poručio je Konašenkov, prenosi agencija TASS.

17.32 Putin: Granatiranje Marijupolja će se završiti kada se ukrajinske trupe predaju

U razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Vladimir Putin je rekao da će se rusko granatiranje Marijupolja okončati kada se ukrajinske trupe predaju, saopštio je Kremlj. Sudeći prema francuskim zvaničnicima, Putin se saglasio da razmotri planove za evakuaciju građana iz grada u kome je situacija “katastrofalna”, prenosi Gardijan. U saopštenju francuske vlade se navodi da civili moraju da napuste grad, ukoliko to žele. Takođe, dodaje se da oni moraju da imaju pristup hrani i vodi, kao i lekovima.  

Danas su diplomatske aktivnosti povodom rata u Ukrajini prilično intenzivne, a razgovarali su i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuelba i šef diplomatije EU Žozep Borelj. Kuelba je naveo da bi peti paket sankcija protiv Ruisije morao da bude donet što pre je to moguće. U Tvitu Žozepa Borelja se ipak ne pominju nove sankcije.

17.22 Razgovor Bajdena i Zelenskog

Američki predsednik Džozef bajden trenutno razgovara sa predsednikom Ukrajine Volodimirom zelenskim, navode iz Bele kuće. CNN prenosi da je tema nastavak podrške Ukrajini koja se suprotstavlja ruskoj agresiji.  

17.20 "Rusija se sprema da nastavi ofanzivu"

Ruske snage se spremaju da nastave ofanzivne operacije, rekao je portparol ministarstva odbrane Ukrajine, prenosi Rojters. Navodi da Rusi i dalje pokušavaju da preuzmu opkoljeni Marijupolj, kao i gradove Papasna, Rubižne. Povodom najava o redukovanju ruskih vojnih aktivnosti kod Kijeva i černigova, on je rekao da su u tom regionu primećena neka pomeranja ruskih trupa, ali da se to ne može smatrati kao masovno povlačenje.

Profimedia

 

17.16 Oko 300 osoba u Irpinu poginulo pre nego što je Ukrajina povratila kontrolu nad gradom

Procenjuje se da je oko 300 osoba ubijeno u Irpinu, u blizini Kijeva, pre nego što su ga ukrajinske snage ponovo preuzele od ruskih, prenosi Rojters citirajući gradonačelnika tog grada. Oleksandr Markušin je rkeao da je ukrajinska vojska povratila punu kontrolu nad gradom. Dodao je da e cele noći trajalo rusko granatiranje, uprkos najavama da će Rusija “drastično smanjiti vojnu aktivnosti” oko Kijeva.  

16.54 Džonson: Cilj Londona nije smena Putinovog režima

Cilj Velike Britanije nije promena režima u Moskvi ili smena predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je britanski premijer Boris Džonson precizirajući da je namera Londona da zaštiti Ukrajince u ratu.

"Razumem frustraciju naroda zbog Putina i želju za promenom vlade....to je cilj mnogih demokratskih politika. Mi jednostavno nastojimo da pomognemo u zaštiti naroda Ukrajine, da ih zaštitimo od potpuno varvarskog i nerazumnog nasilja", rekao je Džonson poslanicima. 

Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament

 

16.40 "Savetnici se plaše da Putinu kažu istinu"

Savetnici Vladimira Putina se "plaše da mu kažu istinu" o ratu u Ukrajini i koliko su sankcije Zapada bile štetne po rusku ekonomiju, rekao je američki zvaničnik.

"Verujemo da Putina dezinformišu njegovi savetnici o tome koliko loše deluje ruska vojska i kako je ruska ekonomija osakaćena sankcijama, jer se njegovi viši savetnici previše plaše da mu kažu istinu", Rojters citira zvaničnika, koji je želeo da ostane anoniman.

16.30 Britanija neće kupovati rusku robu za rublje

Britanija neće plaćati ruske proizvode poput gasa u rubljama i vlada je na vezi sa domaćim kompanijama povodom rešavanja tog pitanja i uticaja koji ono može imati na industrije i proizvođače širom Evrope, izjavio je danas portparol premijera Borisa Džonsona.

16.14 Moskva: U pisanim predlozima Ukrajine i odustajanje od NATO

Pisani predlozi Ukrajine koji su predati Rusiji u Istanbulu sadrže tačke o odustajanju Kijeva od članstva u NATO i od nuklearnog oružja, izjavio je šef ruske delegacije Vladimir Medinski televiziji "Rusija 24".

15.47 Zelenski traži zatvaranje EU luka za ruske brodove

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas u parlamentu Norveške putem video linka da bi ta država, kao i zemlje EU, trebalo da zatvore svoje morske luke za ruske brodove.

15.30 Podoljak zadovoljan pregovorima u Turskoj

Ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak izjavio je danas na onlajn brifingu da je optimista nakon pregovora sa Rusijom u Istanbulu. Poručio je da će se za predloženi sistem bezbednosnih garancija za Ukrajinu, koji će biti ponuđen u zamenu za njenu neutralnost, odlučiti na nacionalnom referendumu, ali tek nakon što se ruske trupe povuku na položaje na kojima su bile pre napada na tu zemlju.

Profimedia

 

15.13 Lavrov: Preduzećemo akcije da zaobiđemo nelegitimne sankcije

Rusija će nastojati da, u međunarodnim razgovorima, osudi nelegitimne sankcije Zapada i da uz, podršku partnera, preduzme praktične korake koji će omogućiti zaobilaženje takvih mera, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa iranskim kolegom Hoseinom Amir-Abdolahijanom.

14.45 Kijev: Ruske snage pojačale aktivnosti na istoku Ukrajine

Ruske snage intenzivirale su aktivnosti na istoku Ukrajine, saopštio je danas generalštab ukrajinske vojske. Ukrajinska vojska navodi da ruske snage pojačano dejstvuju oko Izjuma, južno od Harkova, pošto su premestile neke jedinice iz drugih područja, preneo je AP.

14.31 Blumberg: Evropski sud odbacio tužbu RT-a

Evropski sud pravde odbacio je tužbu RT-a u vezi sa zabranom emitovanja, prenosi Blumberg.

14.13 Kuleba: Nemačka nije spremna da podnese ekonosku žrtvu

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kritikovao je Nemačku što nije spremna da podnese ekonomsku žrtvu. "Pojedine zapadne države su savršene u tome da traže izgovore", kazao je Kuleba za magazin "Štern“. On je optužio zapad, posebno Nemačku, za nedovoljnu podršku Ukrajini u trenutnoj situaciji.

13.55 Kalas: NATO da pojača odbrambene kapacitete u baltičkom regionu

NATO Alijansa mora da pojača kopnene, vazdušne i pomorske odbrambene kapacitete u baltičkom regionu, izjavila je danas estonska premijerka Kaja Kalas. "Da bismo imali mir, moramo se pripremiti za rat", poručila je premijerka Kalas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa danskim premijerom u estonskoj vojnoj bazi Tapa, prenosi agencija Rojters.

AP/John Thys

 

13.28 DNR: Raketiran Donjeck, dve osobe poginule

Dve osobe su poginule, a četiri su povređene kada je granata pogodila krov kuće u Donjecku, saopštio je danas štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).  Prethodno je objavljeno da je ukrajinska vojska rano jutros granatirala stambeni deo Donjecka.

"Prema operativnim informacijama, zbog urušavanja krova, dve osobe su poginule, a četiri su povređene," navodi štab na Telegramu, prenosi agencija TASS.

Associated Press • Euronews Serbia

13.17 Peskov: Rusija ni sa kim neće razmatrati pitanje Krima

Rusija ni sa kim neće razmatrati pitanje Krima, pa ni na pregovorima sa Ukrajinom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Krim je deo Rusije i u skladu sa našim Ustavom ne možemo ni sa kim da razmatramo sudbinu teritorije Rusije, ruskih regiona. To je isključeno, to je zapisano u našem Ustavu. A o nekim nijansama sa pregovora sa vama nećemo razgovarati," rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li postoje varijante sporazuma sa Ukrajinom o Krimu u kontekstu poziva iz Kijeva da se poluostrvo vrati vojnim putem, prenosi Sputnjik.

profimedia

 

13.05 Ukrajinski ambasador u Srbiji: Kijev želi mir, ali ne zavisi od nas

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je da Kijev želi mir, ali da to ne zavisi od Ukrajinaca, jer se oni brane na svojoj zemlji i da ruski predsednik Vladimir Putin, koji je rat započeo, može odmah da ga zaustavi.

12.45 Moskva ne vidi napretke u pregovorima

Rusija nije primetila ništa što bi moglo da ulije nadu da će uskoro doći do konačnog razrešenja sukoba u Ukrajini, saopšteno je iz Kremlja, kao osvrt na jučerašnje pregovore u Istanbulu.

12.27  Kremlj tvrdi da ne traže da se odmah počne s plaćanjem gasa u rubljama, ali planiraju novi potez koji sve komplikuje 

Rusija neće zahtevati da druge zemlje odmah pređu na plaćanje kupovina ruskog gasa u rubljama, rečeno je iz Kremlja. Kako je navedeno, prelazak na plaćanje u rubljama će biti postepen, ali Moskva razrađuje i ideju da proširi listu izvoznih proizvoda koji bi se plaćali u ruskoj nacionalnoj valuti, prenosi Rojters. Više o tome u odvojenoj vesti. Više o tome ovde.

12.15 Stoltenberg: Ukrajina da samostalno odluči o neutralnosti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas na uzdržanost u proceni ishoda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu. Komentarišući tako najavu Rusije da će drastično smanjiti vojne aktivnosti u oblasti oko Kijeva i Černigova, on je rekao da bi trebalo da "budemo oprezni u proceni nekih zauzetih stavova".

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

11.53 Fijalka: Nismo ponudili klasičan neutralan status

Otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijalka je za crnogorsku TV7 izjavila da Ukrajina u pregovorima u Istanbulu nije ponudila klasican neutralan status već, kako je navela, "Ukrajina pokušava da pronađe drugačije oblike garancije svoje bezbednosti". Ona je rekla da, pošto NATO ne može uskoro da ponudi članstvo Ukrajini, da se radilo na pokušajima pronalaženja nekog "mini NATO-a".

11.39 Sirijski ambasador u Moskvi: Hoćemo unapređenu saradnju sa DNR i LNR

"Sirija je zainteresovana za unapređenje saradnje sa republikama Donbasa i razmatra pitanje njihovog zvaničnog priznanja", izjavio je danas sirijski ambasador u Moskvi Rijad Hadad. On je dodao da ta zemlja sarađuje sa Donjeckom i Luganskom narodnom republikom, samoproglašenim separatističkim entitetima na istoku Ukrajine, "u korist naroda".

11.33 Američki i ruski astronauti zajedno napustili Međunarodnu svemirsku stanicu

Američki i dva ruska kosmonauta zajedno su danas napustili Međunarodnu svemirsku stanicu u kapsuli Sojuz, i vraćaju se na Zemlju. Zajednički američko-ruski povratni let sa Međunarodne svemirske stanice izazvao je pojačano interesovanje u javnosti, zbog eskalacije sukoba između Moskve i Vašingtona u vezi ruske invazije na Ukrajinu.

Associated Press • NASA TV • Euronews Serbia

11.27 Ukrajinski zvaničnici: Ruske snage bombardovale Lisičansk

Ruske snage na istoku Ukrajine bombardovale su grad Lisičansk u Luganskoj oblasti, rekao je šef oblasne vojske Srgej Hajdaj. On je, na svom Telegram kanalu, naveo da su visoke zgrade znatno uništene, i da se utvrđuje broj ranjenih i povređenih. 

11.17 Savetnik Zelenskog tvrdi da pregovori "definitivno napreduju"

Pregovori između Rusije i Ukrajine "definitivno su se pomerili unapred", rekao je Ihor Žovkva, zamenik kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Prema njegovim rečima, pregovori u Istanbulu bili su prvi put da je Rusija saslušala ukrajinsku stranu, umesto da postavlja ultimatume.

11.10 UNHCR: Više od četiri miliona ljudi do sada pobeglo iz Ukrajine

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštio je danas da je više od četiri miliona ljudi do sada napustilo Ukrajinu, nakon ruskog napada na ovu zemlju, u najvećoj izbegličkoj krizi u Evropi od Drugog svetskog rata. UNHCR je objavio da je 4,01 miliona ljudi do sada pobeglo iz Ukrajine, a od toga broja - 2,3 miliona je ušlo u Poljsku, prenosi AP.

profimedia

 

10.57 Ruska vojska: Uništena dva ukrajinska skladišta naoružanja

Ruska vojska uništila je operativno-taktičkim raketnim sistemom „Iskander“ dva velika skladišta ukrajinskog raketno-artiljerijskog naoružanja u selu Kamenka u Donjeckoj oblasti, izjavio je danas na redovnom brifingu portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

10.40 Nemačka najavila moguću vanrednu situaciju u snabdevanju gasom

Nemačka je danas obavestila javnost o mogućoj vanrednoj situaciji u snabdevanju gasom, navodeći da je cilj mere "ranog upozorenja" da se svi pripreme za rizik od prekida ili obustavljanja dotoka prirodnog gasa iz Rusije. Ova najava, koja je najjasniji znak do sada da se EU priprema za prekid snabdevanja energentima iz Rusije, dolazi u trenutku kada Moskva planira da uvede novi mehanizam za prelazak na plaćanje njenog gasa u rubljama, navodi agencija Rojters.

EPA/ROMAN PILIPEY

 

10.26 Pogođena industrijska postrojenja na zapadu Ukrajine

Ruske snage pogodile su tokom noći industrijske objekte u Hmeljničkoj oblasti na zapadu Ukrajine, saopštio je regionalni guverner Serhij Hamalij. Prema njegovim rečima, ruske snage izvele su tri napada na tu oblast, prenosi Rojters. Hamalij nije precizirao koji objekti su pogođeni, ali je naveo da su požari lokalizovani. Dodao je da se trenutno proverava da li je u napadima bilo žrtava.

profimedia

 

10.15 Poljska uskoro neće više da koristi rusku naftu, niti da uvozi ugalj

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da ta zemlja planira da prekine sa korišćenjem ruske nafte do kraja 2011. godine, a da se najkasnije do maja očekuje prekid uvoza uglja iz Rusije. 

10.05 Guverner Černigova: Rusija nije smanjila vojne aktivnosti

Guverner ukrajinske severne oblasti Černigov Vjačeslav Čaus izjavio je danas na svom Telegram kanalu da ne uočava signale jenjavanja u ruskim napadima, uprkos obećanju Moskve da će smanjiti vojne operacije u tom području. Kako je rekao, "smanjenje aktivnosti u Černigovskoj oblasti je demonstrirano tako što je neprijatelj izveo napade na grad Nižin, uključujući i vazdušne udare, a tokom čitave noći gađan je Černigov".

profimedia

 

09.53 Vereščuk: Postoji rizik od eksplozije u Černobilju

Ukrajinske oružane snage saopštile su da postoji opasnost od eksplozije municije u nuklearnoj elektrani u Černobilju i da ruske snage, koje su zauzele elektranu, moraju da se povuku iz tog područja, izjavila je danas zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

09.40 Izveštaj britanskog ministarstva odbrane

  • Ruske jedince su prinuđene da se vrate u Belorusiju i Rusiju zbog velikih gubitaka, što je dodatan pritisak na rusku logistiku
  • Rusija će verovatno nastaviti masovne artiljerijske i raketne udare u Ukrajini
  • Fokus Rusije je na ofanzivu u Donjecku i Lugansku, što je "prećutno priznanje da ne može održati više od jedne ose napredovanja"

09.25 Euronews Kocka: Pogledajte šta društvene mreže kažu o ratu u Ukrajini

Euronews Srbija

09.10 BBC: Eksplozije nedaleko od Kijeva

U blizini Kijeva jutros su ponovo odjekivale eksplozije, javlja BBC. Britanski javni servis navodi da je dan u glavnom gradu Ukrajine počeo sirenama za uzbunu, nakon čega su se čule glasne eksplozije iz pravca predgrađa. Vibracije su se, kako se dodaje, osetile i u centru Kijeva.

Dopisnik BBC-a koji se nalazi u Kijevu napisao je na Tviteru da se sa rubova grada čuju zvuci artiljerije. On je napomenuo da nije jasno da li su eksplozije izazvale ruske ili ukrajinske snage, ili i jedne i druge. Rusija je juče, nakon pregovora sa Ukrajinom u Istanbulu, najavila da će drastično smanjiti opreacije u blizini Kijeva i Černigova.

09.05 Pogledajte prilog Euronews Srbija: Šta se do sada zna o dešavanjima nakon dogovora Moskve i Kijeva

Euronews

08.40 Šta se zna o slučaju Aeroflot i kakve posledice bi to moglo da ima: "Crna rupa" svetske avijacije

Rusija je zemlja koja je bila čvrsto integrisana u svetsku avio-industriju. Nacionalna avio-kompanija Aeroflot je letela rutama širom sveta, ruski turisti su čarter letovima stizali na omiljene destinacije, ruske avio-kompanije su kupovale ili iznajmljivale avione od vodećih zapadnih partnera, moskovski aerodrom oduvek bio jedan od najprometnijih na svetu... Sada je sve stalo. O slučaju Aeroflot i zapleni aviona pročitajte u posebnoj vesti.

Kremlin Pool Photo via AP; AP Photo/Marina Lystseva;

 

08.33 Rosija Erlajns upisala 125 unajmljenih aviona u domaći registar

Svih 125 unajmljenih putničkih aviona kojima upravlja ruska avio-kompanija Rosija Erlajns, podružnica državnog avio-prevoznika Aeroflota, prebačeno je u domaći registar, izvestila je novinska agencija Tass.

Ranije ovog meseca Moskva je odlučila da se dozvoli prevoznicima da na sebe registruju unajmljene strane avione i da se letelicama izdaju ruski sertifikati o plovidbenosti, kao odgovor na zapadne sankcije. Prema podacima sa veb sajta Rosije Erlajnsa, nešto manje od 50 posto aviona u floti te kompanije proizveli su Erbas i Boing, a ostatak domaći proizvođač Suhoj.

08.15 Bajden: Sa reči na dela

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da zapadne savezničke države čekaju da vide da li će Rusija ispuniti obećanje o deeskalaciji napada oko ukrajinske prestonice Kijeva i severnog grada Černigova, javlja Glas Amerike.

"Videćemo da li će posle reči da slede dela", izjavio je Bajden koji je telefonom razgovarao sa liderima Britanije, Francuske i Italije. "Postoji koncenzus da treba da sačekamo i vidimo šta imaju da ponude", izjavio je Bajden.

07.57 Šta je Azovski bataljon zbog kog Rusija tvrdi da želi da "denacifikuje" Ukrajinu? 

Da bi se pronašli začeci Azovskog bataljona i njegovo omasovljenje, neophodno je bliže pogledati grad Harkov na istoku Ukrajine. Tu je 2005. formirana organizacija pod nazivom "Patriote Ukrajine", koju je predvodio Andrij Bilecki. Tri godine kasnije, obrazovana je i organizacija pod nazivom "Socijal-nacionalna skupština" ("SNA"), koja je okupljala nekoliko desničarskih i ekstremističkih organizacija. Detaljnije o bataljonu Azov pročitajte u posebnoj vesti.

profimedia

 

07.52 Osnivač puka Azov priznao da su mnogi borci nacionalisti

Osnivač puka Azov i bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine, Andrij Bilecki, priznao je u intervjuu listu "Fajnenšel tajms" da su mnogi borci te jedinice nacionalisti. Prema rečima Bileckog, "većina boraca Azova su patriote, a mnogi od njih su nacionalisti“. On smatra da su većina Ukrajinaca danas nacionalisti, a među herojima koje građani poštuju imenovao je Stepana Banderu, prenosi RIA Novosti.

Koreni puka Azov, inače, sežu nešto dalje u prošlost. Jedni će vam reći da su u pitanju vojnici odani svojoj zemlji, a drugi da su u pitanju neonacisti. 

07.40 Lavrov otputovao u Kinu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je danas u Kinu u svoju prvu posetu otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu prošlog meseca.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je Lavrov sleteo u istočni grad Huangšan, postavljajući fotografije delegata koji silaze iz aviona i koje su dočekali kineski zdravstveni zvaničnici u zaštitnim odelima. Lavrov će prisustvovati nizu sastanaka čiji je domaćin Kina da bi razgovarali o načinima pomoći Avganistanu.

07.36 Ukrajinski generalštab: Rusija rotira jedinice, ne povlači trupe kako je obećala

Ukrajinski generalštab oružanih snaga jutros je saopštio da Rusija samo sprovodi "rotaciju pojedinačnih jedinica", a ne da povlači trupe kako je obećala, navodeći i detaljnije tvrdnje o tome.

U izveštaju koji je ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo u 6 ujutro po lokalnom vremenu, stoji i da se "jedinice ruske vojske iz Južne Osetije i Abhazije prebačene sa tih okupiranih teritorija Gruzije na teritoriju Ukrajine". Navode i da je reč o ukupno oko 2.000 vojnika. Tvrde i da ruske trupe nastavljaju udare na Zaporožje i Herson, kao i na druge lokacije u Ukrajini, prenosi Gardian.

07.20 Šta se desilo posle ruske najave o povlačenju snaga i ublažavanju udara na Kijev i Černigov, Zelenski: Nismo naivni 

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine smatra da je rusko obećanje o povlačenju i ublažavanju napada na Kijev i Černigov "dizajnirano da dovede u zabludu".

U dnevnom operativnom ažuriranju objavljenom na Fejsbuku, generalštab je rekao da se ruske jedinice nastavljaju udaljavati i od Kijeva i od Černigova, ali ukrajinska vojska veruje da je povlačenje "verovatno rotacija pojedinačnih jedinica" sa ciljem da se zavede ukrajinsko vojno rukovodstvo

"Ukrajinci nisu naivni", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, reagujući na navode Rusije da će smanjiti vojne operacije oko Kijeva i Černigova.

Rusko obećanje o "ublažavanju udara" je usledilo nakon što su u utorak počeli mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine u Istanbulu.

07.15 UN: U Marijupolju bi moglo da bude na hiljade civilnih žrtava

Šefica misije Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ukrajini Matilda Bogner izjavila je da bi u Marijupolju moglo da bude na hiljade civilnih žrtava od početka bombardovanja tog grada. Ona je za Rojters u utorak rekla da misija nema preciznu procenu, ali da radi na prikupljanju više informacija. Opširnije u posebnoj vesti

07.10 SAD: Rusija "pomera mali broj vojnika" oko Kijeva

Rusija je počela da pomera veoma mali broj vojnika sa položaja oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva, saopštio je danas Pentagon, uz ocenu da je to više bila promena položaja nego povlačenje ili povlačenje iz rata. Portparolka Bele kuće Kejt Bedingfild takođe je saopštila da Rusija preraspoređuje svoje trupe u Ukrajini, a ne povlači ih, prenosi agencija Rojters. 

07.00 Nebenzja: Sankcije Zapada vode ka globalnoj ekonomskoj krizi

Jednostrane sankcije koje je Zapad uveo Rusiji vode globalnoj ekonomskoj krizi istorijskih razmera, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

06.45 Bajden: Videćemo da li će Rusija ispuniti obećanje

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da ostaje da se vidi da li će Rusija preduzeti bilo kakve akcije da smanji svoje vojne operacije u Ukrajini, dodajući da će Vašington i njegovi saveznici nastaviti sa snažnim sankcijama i pomoći Ukrajini.

profimedia

 

06.30 Granate pogodile rusku teritoriju

Guverner Belgorodske oblasti koja se nalazi nedaleko od granice sa Ukrajinom, Vjačeslav Gladkov rekao je da su četiri policajca ranjena nakon što je granata pogodila selo Krasni Oktjabr na ruskoj teritoriji. Prema preliminarnim podacima koje prenosi TAS S, nema žrtava ni među meštanima pogođenog sela. Uzrok incidenta još nije poznat.

06.15 Zelenski: Ukrajina veruje samo konkretnom rezultatu pregovora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se signali iz mirovnih pregovora sa Rusijom mogu nazvati pozitivnim, ali je i dodao da oni nisu ugušili eksplozije ruskih granata. Zelenski je poručio da Kijev ne vidi razlog da veruje rečima nekih ruskih predstavnika i rekao da Ukrajina može da veruje samo konkretnom rezultatu pregovora, prenosi Rojters.

profimedia

 

06.00 UN: Više od 10 miliona izbeglih i raseljenih u Ukrajini

Više od 10 miliona Ukrajinaca, uključujući više od polovine dece u Ukrajini, napustilo je svoje domove od početka sukoba u toj zemlji, izjavila je predstavnica Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja, obraćajući se Savetu bezbednosti UN.

Komentari (0)

Evropa