Evropa

Rusija suspendovana iz Saveta za ljudska prava UN - Kijev se zahvaljuje, Moskva osuđuje glasanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/04/2022

-

17:59

Rusija suspendovana iz Saveta za ljudska prava UN - Kijev se zahvaljuje, Moskva osuđuje glasanje
Tanjug/AP/John Minchillo - Copyright Tanjug/AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Generalna Skupština UN je suspendovala Rusiju iz Saveta za ljudska prava UN na predlog SAD, Ukrajine i još nekoliko zemalja i to "zbog grubog i sistematskog kršenja ljudskih prava".

Za suzpenziju Rusije je bilo 93 glasa, protiv 24, a 58 država je bilo uzdržano, javlja BBC. Za suspenziju Rusije je bilo potrebno dve trećine glasova, a uzdržani glasovi se ne računaju.

U rezoluciji koju je usvojila Generalna skupština izražava se ozbiljna zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini, posebno zbog izveštaja o kršenju prava od strane Rusije.

Kako se može videti na listi koju je na Tviteru objavio zvanični novinski servis UN, Srbija je glasala za suspenziju Rusije. Među zemljama koje su podržale suspenziju su SAD, zemlje EU, Ujedinjeno kraljevstvo i Ukrajina. U grupi zemalja koje su bile protiv su Kina, Sirija i Belorusija. Uzdržani su bili Indija, Egipat i Južna Afrika, prenoci BBC.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je da je zahvalan članicama UN zbog toga što su suspendovale Rusiju iz Saveta za ljudska prava UN.

"Ratnim zločincima nije mesto u telima UN čiji je cilj da štite ljudska prava. Zahvalnost svim državama članicama koje su podržale relevantnu rezoluciju GS UN i izabrali pravu stranu istorije", napisao je Kuleba na Tviteru.

Zamenik predstavnika rsuke federacije u UN Genadij Kuzmin je rekao da rezolucija nema nikakve veze sa ljudskim pravima.

"Ono što danas vidimo jeste pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da zadrže dominantnu poziciju i potpunu kontrolu, da nastave liniju kolonijalizma ljudskih prava u međunarodnim odnosima", rekao je Kuzmin na sednici Generalne skupštine UN.

"Veliki diplomatski udarac za Rusiju"

Prošlog meseca Savet je otvorio istragu o navodima o kršenju prava, uključujući eventualne ratne zločine u Ukrajini.

Kako piše Njujork Tajms, suspenzija iz Saveta za ljudska prava UN, čije je sedište u Ženevi, predstavlja "veliki diplomatski udarac" za Rusiju koja jedan osnivača UN. 

Suspenzije su izuzetno retke. Libija je bila suspendovana 2011. godine zbog nasilja nad demonstrantima od strane snaga lojalnih tadašnjem lideru Moameru Gadafiju.

Komentari (2)

милан

07.04.2022 19:17

sramota sto je srbija glasala protiv rusije... sad kad je tako mozemo i sankcije da uvedemo, ne treba ova vlast da krije prave namere i podanicki odnos prema zapadu

Aleksandar

07.04.2022 21:55

A sad : sankcije Rusiji i proterivanje diplomata. Posle sledi svečani klavirski koncet Vučka i Zelenka ( ako imaju čime da sviraju ), pod dirigentskom palicom Tonija Blera.

Evropa