Evropa

Ruski Nobelovac Muratov kaže da je poliven farbom u vozu: Napadač je viknuo "Evo ti za naše momke"

Komentari

Autor: Euronews

08/04/2022

-

14:45

Ruski Nobelovac Muratov kaže da je poliven farbom u vozu: Napadač je viknuo "Evo ti za naše momke"
Dmitrij Muratov - Copyright Tanjug/AP/Novaya Gazeta Europe's Telegram

veličina teksta

Aa Aa

Urednik ruskih nezavisnih novina, dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, rekao je da ga je nepoznata osoba napala tako što je na njega polila crvenu farbu u kupeu voza koji je išao iz Moskve za Samaru, penosi Euronews.

"Neko je prosuo boju u kupe. Oči me strašno peku", rekao je Muratov na Telegram kanalu lista "Novaya Gazeta Europe" koji je nedavno prekinuo svoj rad.

On je rekao da je napadač vikao: "Muratov, evo jedna za naše momke".

 

 

U objavi su fotografije Muratova i kupea polivenog smesom crvene farbe i acetona, a ističe da sa miris farbe širi celim vagonom.

Novaja gazeta, vodeći ruski nezavisni list, objavio je 28. marta da obustavlja rad, nakon što su ruske vlasti insitirale na tome da medijske kuće koriste termin "specijalna operacija" kaga govore o ratu u Ukrajini.

Novine su bile poslednji veliki nezavisni medij koji je kritikovao vladu prededniska Vladimira Putina nakon što su se drugi ili zatvorili ili su blokirali njihove veb stranice od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Okidač za gašenje bilo je drugo formalno upozorenje ruskog medijskog regulatora, koji poslednjih godina sve više preuzima ulogu cenzora, tvrdi Euronews.

Dugogodišnji urednik Muratov dobio je Nobelovu nagradu za mir 2021. godine zajedno sa sa Marijom Resom, novinarkom sa Filipina.

Novaja gazeta je uklonila veći deo svojih ratnih izveštaja sa svoje veb stranice nakon što su ruski zakonodavci 4. marta usvojili zakon kojim se preti zatvorskom kaznom do 15 godina za informacije koje ruske vlasti smatraju "lažnim". To može uključivati svako pominjanje ruskih snaga koje su nanosile štetu civilima ili pretrpele gubitke na bojnom polju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa