Evropa

Predsednik Nemačke o poseti Ukrajini: U Kijevu nisu želeli moj dolazak

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2022

-

19:50

Predsednik Nemačke o poseti Ukrajini: U Kijevu nisu želeli moj dolazak
Predsednik Nemačke o poseti Ukrajini: U Kijevu nisu želeli moj dolazak - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer istakao je danas da je njegov poljski kolega predložio da otputuju u Ukrajinu zajedno sa drugim EU liderima, kako bi pokazali solidarnost s tom zemljom, ali se to "očigledno nije želelo u Kijevu".

Štajnmajer je tokom posete Poljskoj rekao da mu je poljski kolega Andžej Duda predložio da otputuju u glavni grad Ukrajine s predsednicima Litvanije, Letonije i Estonije kako bi poslali „snažan signal zajednicke evropske solidarnosti sa Ukrajinom."

Današnji komentari nemačkog predsednika usledili su nakon što je nemački list „Bild” citirao neidentifikovanog ukrajinskog diplomatu, koji je rekao da Štajnmajer trenutno nije dobrodošao u Kijevu, zato što je u prošlosti imao bliske odnose sa Rusijom, prenosi AP.

Agencija navodi da je Štajnmajer prošle nedelje priznao greške u politici prema Rusiji na mestu ministra spoljnih poslova, što je bio u dva navrata za vreme kancelarke Angele Merkel, poslednji put od 2013. do 2017. godine, kada je Nemacka vodila dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i gajila bliske energetske veze sa Rusijom.

Prema pisanju "Bilda", bez obzira na to pokajanje predsednika Nemačke, zbog pomenutiih odnosa sa Rusijom, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ne želi da se sastane sa Štajmajerom.

Pored ostalog, istaknuto je da se nemački političar, dok je bio ministar spoljnih poslova, dobro slagao sa Segerjom Lavrovim, a ujedno, podržavao i gasovod "Severni tok 2", što je sve razlog za Zelenskog da mu odbije gostoprimstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa