Evropa

Medvedčuk tražio od Putina i Zelenskog da ga razmene za vojnike i stanovnike Marijupolja - stigao i kontrapredlog

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

13:00

Medvedčuk tražio od Putina i Zelenskog da ga razmene za vojnike i stanovnike Marijupolja - stigao i kontrapredlog
Viktor Medvedčuk - Copyright Tanjug/AP/(Ukrainian Presidential Press Office

veličina teksta

Aa Aa

Opozicioni ukrajinski političar Viktor Medvedčuk, koga su zarobile ukrajinske snage bezbednosti, javno se obratio predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimiru Putinu i Volodimiru Zelenskom sa predlogom da ga razmene za pripadnike vojske i stanovnike Marijupolja.

Video poruku Medvedčuka, koji se smatra bliskim saradnikom ruskog predsednika na svom Telegram kanalu objavila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

"Ja, Viktor Vladimirovič Medvedčuk, želim da se obratim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom sa zahtevom da me ukrajinska strana razmeni za branioce Marijupolja i stanovnike", rekao je Medvedčuk, prenose Izvestija.

Supruga Viktora Medvedčuka, Oksana, obratila se 16. aprila predsedniku Ruske Federacije sa molbom za pomoć u oslobađanju muža.

Ona je navela da je Medvedčuk dao saglasnost na razmenu i izručenje na teritoriju Ruske Federacije ukoliko zemlje postignu sporazum.

Pre toga je snimila molbu za pomoć turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, kao i prestolonasledniku Saudijske Arabije Mohamedu bin Salmanu Al Saudu, da pomognu razmenu britanskih zatvorenika za njenog supruga.

Zarobljeni Britanci tražili da budu razmenjeni za Medvedčuka

Dva britanska borca koja su ruske snage zarobile u Ukrajini danas su preko ruske državne televizije Rusija 24 zatražila da budu razmenjeni za proruskog političara Viktora Medvedčuka, kojeg u zatočeništvu drže ukrajinske vlasti.

Nejasno je da li su Šon Piner i Ejden Aslin mogli slobodno da govore, prenosi Rojters.

Oni su u svom televizijskom obraćanju zamolili britanskog premijera Borisa Džonsona da im pomogne da se vrate kući tako što će uticati na Ukrajinu da oslobodi proruskog političara Viktora Medvedčuka, prenosi britanska agencija.

Pritvoren 12. aprila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 12. aprila saopštio da je Medvedčuk pritvoren i na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj političar sedi sa lisicama na rukama i u maskirnom odelu.

Kasnije je ukrajinski lider ponudio Rusiji da zameni političara za zarobljene ukrajinske vojnike.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i da mu se od tada gubio trag.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

On se u Ukrajini smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva "ličnim prijateljem", a Putin je i kum njegove najmlađe ćerke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa