Evropa

Međunarodna agencija za atomsku energiju: Uspostavljena komunikacija sa elektranom u Černobilju

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2022

-

23:17

Međunarodna agencija za atomsku energiju: Uspostavljena komunikacija sa elektranom u Černobilju
Međunarodna agencija za atomsku energiju: Uspostavljena komunikacija sa elektranom u Černobilju - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je obnovljena direktna telefonska komunikacija izmedu nuklearne elektrane u Černobilju i ukrajinskog nuklearnog regulatornog tela.

Ukrajinske vlasti su 10. marta obavestile tu agenciju UN sa sedištem u Beču da je izgubljen direktan kontakt sa ovim postrojenjem, mestom nuklearne havarije koja se dogodila 1986. godine, prenosi AP.

Ruske snage zauzele su postrojenje u Černobilju na samom početku vojne intervencije 24. februara i povukle se iz njega 31. marta.

Generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi rekao je danas da je "veoma dobra vest da regulator sada može direktno da kontaktira sa elektranom u slučaju potrebe".

Grosi planira da povede misiju eksperata IAEA u Černobilj da izvrše procenu nuklearnu i radiološke bezbednosti, isporuče opremu i poprave sisteme za daljinsko praćenje rada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa