Evropa

Rumunija rekonstruiše prugu prema Ukrajini, radovi će trajati dva meseca

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

23:10

Rumunija rekonstruiše prugu prema Ukrajini, radovi će trajati dva meseca
Tanjug/AP/Matthew Brown - Copyright Tanjug/AP/Matthew Brown

veličina teksta

Aa Aa

U nameri da pomogne Ukrajini da poveća izvoz žitarica Rumunija je objavila tender za obnavljanje železnicke pruge iz sovjetske ere koja povezuje rumunsku luku Galat na Dunavu sa Ukrajinom, izjavio je danas ministar saobracaja Rumunije i dodao da se očekuje da će radovi trajati oko dva meseca.

Ukrajinske crnomorske luke su blokirane od izbijanja sukoba pre dva meseca, zbog čega je Ukrajina kao veliki poljoprivredni proizvodač primorana da izvoz obavlja železnicom preko svojih zapadnih granica ili šleperima preko malih dunavskih luka u Rumuniji, prenosi Rojters.

Osim toga, ukrajinska železnica koristi ruske koloseke koji su 10-ak centimetara širi od onih koji se koriste u većem delu Evrope, što dovodi do dodatnih kašnjenja.

Luka Galati ima zapuštenu železničku liniju iz sovjetske ere koja vodi do Ukrajine preko Moldavije sa starim, širokim kolosekom.

Ministar saobraćaja Rumunije Sorin Grindeanu rekao je da je rok za tender za rekonstrukciju pruge 19. maj i da bi radovi mogli da potraju oko dva meseca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa