Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da je ruska vojska osvojila Herson, Gasprom obustavlja isporuku gasa Poljskoj i Bugraskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2022

-

07:25

RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da je ruska vojska osvojila Herson, Gasprom obustavlja isporuku gasa Poljskoj i Bugraskoj
RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da je ruska vojska osvojila Herson, Gasprom obustavlja isporuku gasa Poljskoj i Bugraskoj - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Ruska invazija na Ukrajinu ulazi u 62. dan, a danas se očekuje sastanak generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i predsednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi. Gutereš se prethodnono susreo i s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a očekuje se da će Erdogan i Putin razgovarati telefonom. U svim ovim razgovorima ključna tema je rat u Ukrajini iako u razgovorima nema predstavnika te zemlje, a Kijev tvrdi da Gutereš nema mandat da pregovara u njhovo ime. Za to vreme sve je više mrtvih, ranjenih i izbeglih iz Ukrajine, a ne naslućuje se razrešenje situacije za opkoljene u kompleksu Azovstal u Marijupolju gde osim ukrajinskih boraca, tvrdi Kijev, ima i civila.

Ključni događaji

  • Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš se danas sastaje sa Putinom u Moskvi
  • Gradsko veće pronašlo je novu, treću masovnu grobnicu kod Marijupolja
  • Ruske snage zauzele su gradsku kuću u Hersonu
  • Ukrajina nije postigla nikakav dogovor sa Rusijom o uspostavljanju humanitarnog koridora za evakuaciju civila iz Marijupolja

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.01 Rusija obustavlja isporuke gasa i Bugarskoj

Ruski Gasprom obavestio je večeras bugarsku državnu kompaniju Bulgargaz da će u sredu obustaviti isporuke gasa, saopštilo je bugarsko ministarstvo energetike. U saopštenju se navodi da je ministarstvo, zajedno sa državnim gasnim kompanijama preduzelo korake da pronađe alternativne aranžmane za nabavku prirodnog gasa i da se izbori sa situacijom, prenosi Rojters. Ističe se da jedno vreme neće biti restrikcija u korišćenju gasa u Bugarskoj, koja 90 odsto potreba za tim energentom podmiruje preko Gasproma.

22.14 Sastanak Putin-Gutereš trajao sat vremena

Sastanak generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša i ruskog predsednika Vladimira Putina u utorak u Moskvi trajao je oko sat vremena, rekao je Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara, tokom brifinga za novinare. Deo sastanka je bio jedan na jedan između Gutereša i Putina, dok je drugi uključivao pomoćnike, rekao je Hak.

21.06 Moskva tvrdi da je ruska vojska osvojila Herson

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske oružane snage osvojile celu oblast Herson na jugu Ukrajine. U izveštaju novinske agencije Interfaks citira se izjava jednog visokog ruskog zvaničnika koji je rekao da su i u drugim područjima na jugu Ukrajine ruske trupe zauzele delove regiona Zaporožja i Nikolajeva, kao i deo oblasti Harkova istočno od glavnog grada Kijeva, prenosi Rojters.

profimedia

 

20.55 Putin: Ruska vojska nema nikakve veze sa događajima u Buči

Ruska vojska nema nikakve veze sa događajima u ukrajinskom gradu Buči, ali Moskva zna ko je i kako izveo ovu provokaciju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin. On je preneo da Moskva zna "ko je to uradio, ko je pripremio tu provokaciju i kojim sredstvima". Opširnije u posebnom tekstu.

 20.37 Borelj: EU mora naći način da uredi odnose sa Rusijom

Evropska unija će morati da pronađe način da u budućnosti reorganizuje odnose sa Rusijom uključujući postizanje sporazuma o bezbednosnim garancijama koji će omogućiti miran suživot, objavio je danas na svom blogu najviši diplomata EU Žozep Borelj.

"Osim ako ne odlučimo da održavamo stalne tenzije ili sukobe, što svakako nije opcija koju preferira EU, moraćemo da pronađemo načine da se reorganizuju odnosi između EU i Rusije i postignu dogovori o bezbednosnim garancijama i mehanizmima koji omogućavaju miran suživot" rekao je Borelj i ocenio da će to sigurno biti veoma težak i dugotrajan proces, prenosi TASS.

20.20 "Presedan je stvoren": Putin tvrdi da su LNR i DNR nezavisne po uzoru na Kosovo 

Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je da su samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali. On je dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti "jer je presedan stvoren".

Tanuug AP/Sergei Gubeyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

20.03 Gasprom: Sutra obustavljamo isporuke gasa Poljskoj

Ruska energetska kompanija Gasprom informisala je poljski PGNiG da će isporuke gasa toj zemlji gasovodom Jamal biti obustavljene u sredu u osam sati po centralnoevropskom vremenu, saopštila je danas poljska kompanija. PGNiG u saopštenju ističe da će preduzeti korake da ponovo uspostavi protok gasa u skladu sa ugovorom o Jamalu, kao i da prekid isporuke predstavlja kršenje tog ugovora, prenosi Rojters. Kompanija dodaje i da ima pravo da traži odštetu zbog kršenja ugovora

19.52 Ruska misija pri UN: Rizici od nuklearnih provokacija na Ukrajini

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je danas da i dalje prete provokacije u ukrajinskim nuklearnim elektranama. Navodi se da su tokom vojne operacije u Ukrajini ruske oružane snage preuzele punu kontrolu nad nuklearnim elektranama u Černobilju i Zaporožju, prenosi Tass.

"To je urađeno kako bi bili spreceni ukrajinski nacionalisti i druge terorističke grupe, kao i strani plaćenici, da ne iskoriste situaciju u zemlji i organizuju nuklearnu provokaciju, čiji rizici nesumnjivo i dalje postoje", kaže se u saopštenju.

19.31 Putin: Nastavak pregovora u onlajn formatu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će se mirovni pregovori sa Ukrajinom nastaviti u onlajn formatu i da se nada pozitivnom ishodu pregovora. Situaciji u Marijupolju opisao je kao "komplikovanu i tragičnu" i dodao da se u opkoljenom gradu više ne vode ruske vojne operacije.

19.20 Gutereš se sastao s Putinom u Moskvi

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom. Ovaj sastanak ruskog predsednika i generalnog sekretara UN prvi je nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, navodi ruska agencija. 

18.40 Rusija prekida isporuku gasa Poljskoj?

Rusija je navodno obustavila isporuke gasa Poljskoj u eskalaciji tenzija između Moskve i evropskih prestonica oko ključnih snabdevanja energijom, navodi poljski novinski sajt Onet.pl. U izveštaju se citiraju izvori iz poljske vlade i državna gasna kompanija PGNiG. Zvanične potvrde vesti još nije bilo, prenosi  Gardijan. Poljska ministarka klime i životne sredine, Ana Moskva, rekla je da zemlja ima dovoljno gasa u skladištu.

17.49 Demontira se spomenik ruskim i ukrajinskim radnicima u Kijevu, Kličko predlaže promenu imena 

 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko predlaže da se Slavoluk prijateljstva naroda u glavnom gradu Ukrajine preimenuje u Slavoluk slobode ukrajinskog naroda. Ranije danas ukrajinski portal Strana.ua javio je da je u Kijevu počelo demontiranje spomenika ruskim i ukrajinskim radnicima ispod Slavoluka.

17.30 Gutereš: Evakuaciju u Ukrajini moraju pomoći sve strane

Evakuaciju civila i isporuku pomoći u Ukrajini moraju pomoći sve strane, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

"Hitno su nam potrebni humanitarni koridori koji su zaista bezbedni i efikasni i koje svi poštuju, kako bismo evakuisali civile i pružili preko potrebnu pomoć," poručio je Gutereš nakon razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, prenosi agencija TASS.

Predložio je "uspostavljanje humanitarne kontakt grupe" koju bi činile UN, Rusija i Ukrajina kako bi se uspostavio siguran prolaz za evakuaciju civila i isporuku pomoći.

Tanjug AP/Maxim Shipenkov

 

 

17.10 Blinken:SAD i Ukrajina saglasne o vojnim potrebama Kijeva

Sjedinjene Američke Države i Ukrajina su u velikoj meri saglasne u tome šta je potrebno Ukrajini da nastavi borbu protiv ruske invazije i šta Vašington može da joj pruži, potvrdio je danas americki državni sekretar Entoni Blinken. Rojters prenosi da je Blinken upoznao Senatski odbor za spoljne poslove da je tokom svog nedavnog putovanja u Ukrajinu sa predsednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao o tome koje su potrebe Ukrajine.

16.47 Kijev optuzio Rusiju za pokušaj destabilizacije regiona u Moldaviji

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog, Mihail Podoljak optužio je danas Rusiju da pokušava da destabilizuje samoproglašeni region Pridnjestrovlja u Moldaviji nakon serije eksplozija u toj oblasti.

"Ako sutra padne Ukrajina, ruske trupe će biti pred kapijama Kišinjeva. Dobre vesti: Ukrajina će definitivno obezbediti stratešku bezbednost regiona. Ali moramo zajedno da radimo," objavio je Podoljak na Tviteru.

16.35 Peskov: Rusija isporučuje gas u EU u skladu s Putinovim ukazom 

 Isporuke ruskog gasa evropskim zemljama obavljaju se u skladu sa ukazom predsednika Vladimira Putina, koji predviđa da se ugovori obračunavaju i izmiruju u rubljama, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za medije, prenosi Tass.

"Imamo ukaz predsednika Ruske Federacije, imamo odgovarajuću odluku koju sprovodi dobavljač gasa, a to je Gasprom. Svi kontakti sa kupcima gasa se obavljaju preko Gasproma. Shodno tome, informacije o rezultatima tih razgovora objavljuje Gasprom", rekao je Peskov.

16.22 Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju: Nivoi radijacije u Černobilju su nenormalni

Nivoi radijacije u nekadašnjoj nuklearnoj elektrani u Černobilju, koja je bila poprište višenedeljnih sukoba nakon ruske invazije na Ukrajinu, nenormalni su, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi. Grosi je novinarima rekao da je višenedeljna "ruska okupacija te lokacije bila vrlo, vrlo opasna", prenosi Bi-Bi-Si pozivajući se na AFP.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

16.10 Putin: Nema neprijateljskih država u svetu sporta

Rusija je spremna da dočeka sve zemlje koje žele sportska takmičenja bez diskriminacije i veštačkih ograničenja, jer nema neprijateljskih država u svetu sporta, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

"Za Rusiju ne postoje neprijateljske zemlje", rekao je Putin na sastanku sa ruskim osvajačima olimpijskih i paraolimpijskih medalja, prenosi TASS. On je dodao da njegova zemlja pozdravlja sve koji se zalažu za sport bez diskriminacije i veštačkih granica i da podržava ideale sporta uključujući pravdu, jednakost i fer takmičenja, prenela je ruska agencija.

14.35 Upozorenje Energoatoma: Rakete lete nisko iznad nuklearne elektrane

Ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom saopštila je da su ruske rakete danas letele na maloj visini iznad najveće evropske nuklearne elektrane u Zaporožju, u južnoj Ukrajini, i ponovila upozorenja da bi ruska invazija mogla da dovede do "nuklearne katastrofe". Energoatom je danas izdao najnovije upozorenje o rizicima izazvanim ratom sa Rusijom na 36. godišnjicu najgore nuklearne nesreće na svetu u sada ugašenoj elektrani u Černobilju, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Olexander Prokopenko

 

14.00 Pentagon:Ruska vojska i država su oslabljene ratom

Ruska vojska i država su već oslabljene ratom protiv susedne Ukrajine, saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi pre sastanka sa američkim saveznicima i partnerima u NATO-u.

"Oni su oslabljena vojska. Oni su trenutno oslabljena država i iz dana u dan se sve više izoluju“, rekao je Kirbi u intervjuu za CNN.

13.23 Erdogan razgovarao sa Putinom: Poštovati dogovoreno

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da bi poštovanje dogovora postignutih u razgovorima između Ukrajine i Rusije ranije ovog meseca u Istanbulu koristilo svim stranama, saopšteno je danas iz njegove kancelarije. "Predsednik Erdogan, koji je istakao važnost postizanja primirja, efikasnog rada na humanitarnim koridorima i sprovođenja bezbedne evakuacije, istakao je da će Turska nastaviti da čini sve što može da obezbedi trajni mir“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

13.00 Rusija proteruje troje diplomata švedske ambasade

Rusija je proglasila troje diplomata Ambasade Švedske u Moskvi za persone non grata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da Moskva proteruje švedske diplomate kao odgovor na to što je Stokholm proterao troje pripadnika ruskog diplomatskog osoblja, prenosi Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

12.44 Gutereš sa Lavrovim: Hitan prekid vatre

Neophodno je stvoriti uslove za dijalog o Ukrajini i prekid vatre, izjavio je danas u Moskvi generalni sekretar UN Antonio Gutereš tokom sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. "Danas smo svedoci teške situacije u Ukrajini, imamo različita tumačenja onoga što se tamo dešava. Ali to ne ograničava mogućnost ozbiljnog dijaloga", rekao je Gutereš, prenose RIA Novosti.  Dodao je da su UN zainteresovane za stvaranje svih uslova za efikasan dijalog, hitan prekid vatre i mirno rešenje.

12.08 Putin i Erdogan razgovarali telefonom

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je rekao da je tema razgovora bila Ukrajina, prenosi RIA Novosti.

12.07 Kina želi diplomatsko rešenje, a ne Treći svetski rat

Kineske vlasti ne žele Treći svetski rat i zalažu se za rešavanje sukoba u Ukrajini diplomatskim putem, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. "Niko ne želi da vidi Treći svetski rat, neophodno je podržati proces promovisanja mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine", odgovorio je Venbin na konferenciji za novinare, na pitanje kako kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o realnoj opasnosti od izbijanja Trećeg svetskog rata, prenosi TAS S.

12.05 DNR: Ukrajinci iz Azovstala neće u Kijev, žele u Tursku

Ukrajinske trupe zarobljene u čeličani Azovstalj, u gradu Marijupolju, zatražile su da budu evakuisane u Tursku umesto u područja pod kontrolom Kijeva, saopštio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin. "Oni kontaktiraju naše snage i rusku vojsku, i pokusavaju da se pogađaju za najbolje uslove svoje predaje. Oni traže ili zahtevaju, ne znam koja bi reč bila odgovarajuća. Oni Kijevu ne veruju mnogo. U svojim poslednjim zahtevima saopštili su da žele da idu u Tursku više nego da budu evakuisani u oblasti koje kontroliše Ukrajina. To je jedna od opcija", rekao je danas Pušilin za TV kanal "Solovjev lajv", prenosi TAS S.

AP Photo/Sergei Grits

 

11.30 Simson: Uskoro šesti paket sankcija EU za Moskvu

Šesti paket sankcija Evropske unije Moskvi, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu očekuje se "vrlo brzo", izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson. Ona je rekla da tačan datum donošenja novih mera još nije potvrđen, kao da će za njih biti potrebno odobrenje svih zemalja EU, kao što je to bio slučaj, kako je navela i za prethodne pakete sankcija prema Rusiji, prenosi Rojters.

11.11 Rusija: Ubijeno oko 500 pripadnika ukrajinske vojske

Ruski borbeni avioni su tokom noći uništili 87 ukrajinskih vojnih objekata i ubili oko 500 pripadnika ukrajinske vojske, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Konašenkov je rekao i da je "eliminisano više od 60 pripadnika neonacističkog odreda ''Donbas'', u oblasti naselja Rubci u Donjeckoj Narodnoj Republici", preneo je Tas s.

10.16 Hipi: Nema neposredne opasnosti od eskalacije u Ukrajini

Ministar oružanih snaga Velike Britanije Džejms Hipi izjavio je danas da ne misli da postoji neposredna pretnja eskalacije rata u Ukrajini nazivajući poslednju izjave Lavrova o opasnosti od nuklearnog sukoba kao "razmetanje".

Associated Press • Euronews Serbia

10.14 Ukrajina: Jedna osoba poginula u napadu na Zaporožje

U raketnim napadima na Zaporožje poginula je jedna osoba. Zaporoška regionalna oblasna jedinica izvestila je da su dve ruske rakete pogodile jedno preduzeće, dok je jedna eksplodirala u vazduhu. Oštećena je i infrastruktura preduzeća na koje su rakete pale.

09.35 Volodin: Zelenski odgovoran za plan ubistva ruskih novinara

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin saopštio je da Ukrajina treba da bude označena kao teroristička država zbog planova za "ubijanje ruskih novinara", a da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zbog toga "treba da snosi odgovornost", napisao je on na svom Telegram kanalu.

08.30 Kuleba o izjavi Lavrova: Moskva oseća poraz u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba ocenio je da izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o realnoj opasnosti od izbijanja Trećeg svetskog rata ukazuje na to da, kako je naveo "Moskva oseća poraz u Ukrajini". "Zato svet treba da udvostruči podršku Ukrajini, kako bismo pobedili i zaštitili evropsku i globalnu bezbednost", smatra Kuleba.

07.42 U Zaporožju jutros raketni napadi ruskih snaga

Ruske snage izvršile su jutros rakretne napade na Zaporožje, na jugu Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti. Detalji napada se utvrđuju, prenosi Ukrajinska pravda. Ukrinform navodi da su ruske snage skoncentrisale tehniku i ljudstvo na jednom delu fronta i da pokušavaju da napreduju u pravcu Zaporožja.

profimedia

 

07.40 Kijev: Rusija nastavlja ofanzivu na istoku Ukrajine

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske trupe nastavljaju ofanzivu na istoku Ukrajine, i kako bi uspostavile punu kontrolu u Donjecku i Lugansku. Kako se navodi, cilj je obezbeđivanje i kopnenog koridora između tih teritorija i Krima, prenosi Ukrinform. Ruske snage nastavljaju delimičnu blokadu Harkova, kao i udare i blokiranje ukrajinskih jedinica u zoni fabrike Azovstal u Marijupolju, ističe ukrajinski generalštab.

07.30 RIA: U Moskvi uskoro ambasade DNR i LNR

Ambasade samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike (LNR i DNR) biće otvorene u bliskoj budućnosti u Moskvi, javljaju RIA Novosti pozivajući se na diplomatski izvor. Taj izvor je dodao da bi te ambasade u Moskvi mogle da budu otvorene za "mesec ili dva".

07.15 Lavrov: Realna opasnost od trećeg svetskog rata

Postoji realna opasnost od početka trećeg svetskog rata, izjavio je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potceniti“, rekao je Lavrov u emisiji Big Game na ruskom Prvom kanalu. Opširnije u odvojenoj vesti.

07.05 Jedan radnik poginuo u granatiranju

U jučerašnjem ruskom granatiranju železničke infrastrukture Ukrajine je poginuo jedan železničar, a četiri su ranjena, saopštio je predsednik uprave Ukrzaliznice AD Oleksandar Kamišin. "Tako je završen dan kada su ruske trupe granatirale pet naših stanica", napisao je Kamišin na Telegramu.

profimedia

 

06.39 Teške borbe u Lugansku i Donjecku

Ukrajinski zvaničnici i rusko Ministarstvo odbrane izvestili su juče o još jednom danu teških borbi u istočnom ukrajinskom regionu Lugansk. Upravnik vojne administracije Luganske oblasti Serhij Hajdaj izjavio je na ukrajinskoj televiziji da Rusi sve sravnjuju sa zemljom, preneo je CNN i da je selo koje se nalazi na prvoj liniji fronta - Novotoškivka, u ruševinama. Hajdaj je rekao da ruske snage i dalje pokušavaju da se probiju u susedne gradove Rubižne i Popasna. Prema njegovim rečima, granatiranje se odvija neprestano. Dalje na zapadu, rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su uništena četiri komandna mesta i jedno skladište municije u blizini grada Slavjanska.

06.45 Kijev: Potisnute ruske snage na istoku zemlje

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da Rusija nastavlja da napada istok Ukrajine, dodajući da su ruske snage potisnute. Kako je rekao portparol tog ministarstva Oleksandr Motuzjanik, ruske snage pokušale su da probiju odbranu u nekoliko mesta, uključujući Rubižnu, Popasnu, Severodonjeck, Marinku i Avdrijevku, prenosi Rojters.

06.30 Zauzeta gradska kuća u Hersonu

Ruske snage zauzele su gradsku kuću u Hersonu, uklonile ukrajinsku zastavu i oduzele ključeve, prenose ukrajinski izvori izjavu gradonačelika Ihora Kolihajeva. 

06.22 Gutereš juče s Erdoganom, danas s Putinom

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastali su se juče u Ankari i naglasili hitnu potrebu za "efikasnim pristupom kroz humanitarne koridore" za evakuaciju ukrajinskih civila i isporuku humanitarne pomoći zajednicama pogođenim ratom. Gutereš će danas u Moskvi u Ukrajini razgovarati sa ruskim predsednikom Putinom i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za RIA Novosti planove lidera Ruske Federacije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana da sutra razgovaraju telefonom. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.14 Vezani za drvo sa ustima punim krompira: Brutalne kazne za pljačkaše u Ukrajini 

Vezani za drvo, oblepljeni selotejp trakom, ponekad sa spuštenim pantalonama i sa ustima punim krompira, tako su "završavali" oni koji su pljačkali napuštene stanove i kuće razorene tokom rata u Ukrajini. Ko stoji iza surovih kazni pročitajte u odvojenom tekstu

profimedia

 

06.03 Gradsko veće: Otkrivena nova masovna grobnica u Marijupolju

Gradsko veće Marijupolja objavilo je juče da je u selu Stari Krim severno od tog grada otkriveno treće mesto masovnog sahranjivanja poginulih građana, javlja Ukrinform. Ovo je već treća masovna grobnica u blizini Mariupolja, navodi se u u objavi Gradskog veća na Telegramu. Kako se tvrdi u objavi, na satelitskim snimcima se vide rovovi iskopani na groblju u Starom Krimu posle 24 marta kada su ruske snage ušle u to selo.

Komentari (0)

Evropa