Evropa

Putin: Ruska vojska nema nikakve veze sa događajima u Buči

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

21:02

Putin: Ruska vojska nema nikakve veze sa događajima u Buči
Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruska vojska nema nikakve veze sa događajima u ukrajinskom gradu Buči, ali Moskva zna ko je i kako izveo ovu provokaciju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin. Putin je to izjavio na sastanku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u Moskvi, prenosi agencija TAS S.

Ruski predsednik je rekao i da je na rusko-ukrajinskim pregovorima u Istanbulu "postignut je prilično ozbiljan iskorak".

"Ali, nažalost, nakon što su ovi sporazumi postignuti i nakon, po mom mišljenju, naše jasno pokazane namere da stvorimo povoljne uslove za nastavak pregovora, suočili smo se sa provokacijom u gradu Buči, a ruska vojska nema nikakve veze sa tim", kazao je Putin.

On je preneo da Moskva zna "ko je to uradio, ko je pripremio tu provokaciju i kojim sredstvima".

Dodao je da se stav ruskih pregovarača iz Ukrajine o daljem rešenju posle tog događaja drastično promenio.

Tanjug AP/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Takođe, kako je rekao Putin, Rusija je spremna da predstavnicima UN i Crvenog krsta pruži priliku da vide uslove u kojima se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici.

"Ukoliko postoji želja, dragi Generalni sekretaru, da predstavnici Crvenog krsta, predstavnici Ujedinjenih nacija vide kako se ukrajinski zatvorenici drže, gde i kako se nalaze ranjenici, te kako im je pružena pomoć, dobrodošli ste da vidite", rekao je ruski lider.

Poručio je da se u Marijupolju trenutno ne izvode nikakva borbena dejstva.

"Tamo je situacija veoma komplikovana i tragična, ali je i veoma jednostavna. Nema neprijateljstava. Gotovo je. U Marijupolju se ne vode borbena dejstva. Ona su prekinuta", rekao je Putin i dodao da su se neki ukrajinski vojnici predali.

Takođe je istakao da se povređeni nalaze u "apsolutno normalnim uslovima", te da im je pružena profesionalna medicinska pomoć.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa