Evropa

Državna tužiteljka Ukrajine: Istražuje se više od 9.000 slučajeva ratnih zločina

Komentari

Autor: CNN / Tanjug

01/05/2022

-

16:38

Državna tužiteljka Ukrajine: Istražuje se više od 9.000 slučajeva ratnih zločina
Buča - Copyright AP/Serhii Nuzhnenko

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova izjavila je danas da njena kancelarija otvara nove slučajeve protiv pripadnika ruskih snaga koji su navodno počinili ratne zločine, sa ukupno 9.158 krivičnih predmeta "koji uključuju isključivo ratne zločine."

"Već smo identifikovali konkretne ratne zločince. U Kijevskoj oblasti, na primer, ima 15 ljudi, od kojih 10 u Buči. Smatramo ih odgovornim za mučenje, silovanje i pljačku", rekla je državna tužiteljka Ukrajine, preneo je CNN.

Ukrajinski tužioci su prošle nedelje naveli imena deset ruskih vojnika osumnjičenih za ratne zločine u Buči.

Povodom identifikacije žrtava u Buči, Venediktova je rekla da neka tela ne mogu da se identifikuju i da se uzimaju DNK uzorci.

Međunarodna pomoć u istragama

"Nažalost, imamo osnova da svakodnevno otvaramo nove slučajeve: stradanje civila, bombardovanje, deportacije naših građana i dece na okupirane teritorije i na teritoriju države agresora" objasnila je ona.

Venediktova je rekla da su slučajevi obuhvatali regione Kijeva, Černigova i Sumija i dodala da Ukrajina dobija međunarodnu pomoć u svojim istragama.

"Sada imamo tim francuskih stručnjaka, i stručnjaka iz Slovačke. Čekamo stručnjake iz Litvanije sledećeg utorka", rekla je Venediktova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa