Evropa

Velika Britanija odložila ublažavanje mera: Zbog indijskog soja broj inficiranih skočio za 49 odsto za nedelju dana

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

14/06/2021

-

20:26

Velika Britanija odložila ublažavanje mera: Zbog indijskog soja broj inficiranih skočio za 49 odsto za nedelju dana
Boris Džonson - Copyright Tanjug AP/Jonathan Buckmaster

veličina teksta

Aa Aa

Ublažavanje mera u Velikoj Britaniji koje je trebalo da stupi na snagu 21. juna, pomereno je za četiri nedelje, potvrdio je večeras premijer ostrvske zemlje Boris DŽonson.


Poslednji korak ublažavanja - koji je trebalo da ukine skoro sve preostale restriktivne mere u Velikoj Britaniji - sada treba da se dogodi 19. jula, preneo je "Miror".

Na ovu odluku je uticao delta (indijski) soj, koji se širi Engleskom, pošto je broj inficiranih skočio za 49 odsto za nedelju dana, a broj hospitalizovanih za 15 odsto.

Vlada je planirala da 21. juna ublaži mere poput socijalnog distanciranja, uključujući i pabove i restorane, i da ukine okupljanja najviše šest ljudi u jednoj prostoriji.

Trebalo je da se otvore noćni klubovi, a na sportskim i muzičkim događajima nije moralo da bude socijalnog distanciranja.


Indijski soj za 60 odsto zarazniji

Velika Britanija je poslednjih nedelja doživela nagli porast novih slučajeva kovid19, za šta je krivo širenje delta soja. 

Britanija je u ponedeljak prijavila 7.742 nova slučaja COVID-19 i još tri smrtna slučaja. Zabeleženo je više od 50.000 pozitivnih za sedam dana, što je porast od skoro 50 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Broj zaraženih raste uprkos tome što zemlja ima jednu od najviših stopa vakcinacije na svetu sa 78,9 odsto odrasle populacije koja je primila najmanje jednu dozu i više od 56 odsto revakcinisanih.

Britanske zdravstvene vlasti kažu da je soj virusa koji se prvi put pojavio u Indiji - do 60 odsto prenosivija od prvobitnog virusa i sada predstavlja više od 90 odsto novih slučajeva u Velikoj Britaniji. Takođe su prošle nedelje naglasili da, iako vakcinacija sprečava rizik od teške bolesti, ne uklanja je u potpunosti niti sprečava prenos.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa