Evropa

"Porodica mi je u Ukrajini, ja sam ovde u učeničkom domu": Euronews Srbija u školama gde uče deca izbegla u Poljsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2022

-

19:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od tri miliona izbeglih Ukrajinaca u Poljsku, čak milion su deca. Petina njih već je upisana u poljske škole, a u toku su ozbiljne pripreme za sledeću školsku godinu. U okviru projekta Puls Evope, medijska putovanja u Evropskoj uniji, ekipa Euronews Srbija posetila je srednju ekonomsku školu u Lublinu.

Jedna od učenica ove škola je Ilona Stukalo iz Kijeva. Ona sa još pedesetak drugara iz različitih delova Ukrajine već mesec i po dana uči poljski jezik u posebnim odeljenjima srednje ekonomske škole u Lublinu. Kaže da joj nije teško, jer je ukrajinski dosta sličan poljskom. 

"Ovde sam sa bratom i mamom. Bila je teško doneti odluku o napuštanju sopstvene zemlje, ali smo bili svesni da ako želimo da budemo bezbedni moramo to da uradimo, nedelju dana pošto smo došli ovde raspitali smo se kako mogu da nastavim svoje obrazovanje, bilo mi je veoma drago da je škola organizovala posebnu vrstu nastave za nas", kaže Stukalo.

Od izbijnaja rata u Ukrajini, u pokrajini Lubelski upisano je 8.000 uklrajinskih đaka, dok nastavu u Lubliu pohađa nešto više od dve hiljade. Među njima i Olena, Tanja i Miša.

"Imam drugare, ali uglavnom se družimo mi iz Ukrajine. Došla sma ovde sa mamom, bakom i malim bratom. U Harkovu je trenutno teška situacija, i ne znam kad ćemo moći da se vratimo", kaže Olena iz Harkova.

Njena drugarica Tanja koja je prebelga iz Kovila, na zapadu Ukrajine, kaže da joj nije teško da uči Poljski jezik.

"Trenutno pohađam časove opšteg obrazovanja, ali bih volela da se fokusiram na matematiku. Poljski je sličan ukrajinskom, pa nije toliko teško pratiti. Porodica mi je u Ukrajini, a ja sam ovde u učeničkom domu u Lublinu", kaže ona.

Miša kaže da je već stekao prijatelje i da mu je to dosta olakšalo novi život.

"Ovo je sjajna škola, svi koji dolaze na časove postali su mi prijatelji. Imamo prevodioca sa poljskog na ukrajinski i to mi mnogo znači", kaže on.

Poljska suspendovala zakon zbog ukrajinske dece

Srednju ekonomsku školu u Lublinu pohađa 60 učenika iz Ukrajine, dok je taj broj na nivou cele Poljske 200.000. Da bi primila toliki broj dece, Poljska je suspendovala zakon koji je inače na snazi, a prema kojem je ograničen broj dece u jednom odljenju na 25. 

Kako nije bilo vremena za izgradnju novih škola, nema poljskog đaka koji u poslednja dva meseca nije dobio ukrajinskog drugara u školskoj klupi. Ovo potvrđuje i drektorka srednje ekonomske škole Mažena Modževska Mihalčik koja kaže da u ovoj školi imaju decu na svim nivoima - od onih koji se lako uhodavaju, do onih kojima je preko potrebna pomoć.

"Imamo decu iz različitih delova ukrajine i sa različitim doživljajima rata.problem sa tom decom je što ne znaju poljski, a ako ga znaju nije u toj meri da mogu da prate kompletnu nastavu na poljskom.  Plan je da sad imaju što više časova poljsog jezika kako bi došli na nivo da mogu da prate nastavu na poljskom", kaže ona.

Nevladine organizacije upozoravaju da je potrebno ubrzati prevođenje literature i udzbenika na ukrajinski jezik. Iz Fondacije za obrazovanje "Culturelab" Marija Šmelova kaže da je novac najveći problem. 

"Prvi i najveći problem su finansije. Integracija košta, treba ih pripremiti za jezik, uskladiti sve sa njihovom kulturom, upoznati ih kako to poljske škole funkcionišu", kaže ona.

Poljski prosvetari su i pre rata u Ukrajini bili nezadvoljni platama i ulaganjima u obrazovanje, pa se nadaju da će im letnji raspust dobro doći kako bi se dobro pripremili i spremno dočekali prvi septembar. 

 

Komentari (0)

Evropa