Evropa

Belorusija proširila zakon o smrtnoj kazni, sada može da se izrekne i za "pokušaj terorizma"

Komentari

Autor: AP

18/05/2022

-

22:48

Belorusija proširila zakon o smrtnoj kazni, sada može da se izrekne i za "pokušaj terorizma"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Belorusija je proširila zakon o smrtnoj kazni tako da sada ovakva presuda može da se donese i za "pokušaj terorizma", što je potez za koji agencija AP ocenjuje da bi mogao da radikalno poveća pritisak vlade na opoziciju u toj zemlji.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon kojim se dozvoljava smrtna kazna za pokušaj terorističkog napada. Ranije se smrtna kazna nije mogla izreći za "nedovršeno krivično delo". Vodeće beloruske grupe za ljudska prava i opozicioni političari negativno su reagovali na dopunu zakona.

Belorusija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je smrtna kazna još na snazi.

Novi zakon menja i dopunjuje Krivični zakon Belorusije i primenjuje se u slučajevima planiranih akata međunarodnog terorizma i ubistava vladinih zvaničnika ili javnih ličnosti. Odobrio ga je parlament te zemlje.

Vlasti u Belorusiji počele su da aktivno podnose optužbe za terorizam protiv opozicionih ličnosti nakon što je Lukašenko osvojio svoj šesti mandat na predsedničkim izborima 2020. godine, što je izazvalo talas masovnih uličnih protesta koji su okupljali i do 200.000 ljudi.

Lukašenkova vlada je, kao odgovor na proteste, pritvorila više od 35.000 demonstranata, a ključne opozicione ličnosti ili su zatvorene, ili prisiljene da napuste zemlju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa