Evropa

Predsednik Slovenije potvrdio da će predložiti Goloba za novog premijera

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2022

-

13:09

Predsednik Slovenije potvrdio da će predložiti Goloba za novog premijera
Robert Golob i Borut Pahor - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će nakon današnjih konsultacija sa poslaničkim grupama predložiti Roberta Goloba, predsednika Slobodarskog pokreta koji je pobedio na izborima, za novog premijera.

Nakon što je predsednik održao konsultacije sa Socijaldemokratama (SD) i levicom, budućim koalicionim partnerima Slobodarskog pokreta, šefovi poslaničkih grupa stranaka rekli su da će podržati Goloba za mandatara, prenopsi STA.

Jani Prednik iz SD rekao je da su birači na izborima 24. aprila jasno rekli da žele promene, uključujucji i u vrhu vlasti.

Levičar Matej T. Vatovec je u međuvremenu napomenuo da je rukovodstvo stranke dobilo mandat da uđe u vladu koju vodi Robert Golob, dodajući da će poslanici Levice podržati Goloba.

Podršku Golobu izrazili su i poslanici italijanske i mađarske manjine u slovenačkom parlamentu Feliče Žiža i Ferenc Horvat.

Koalicija o kojoj je Golobova stranka postigla dogovor sa Socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon i Levicom (L) Luke Meseca imaće u 90-članom parlamentu 53 glasa, a vladu bi mogla da podrže i dva poslanika koji predstavljaju mađarsku i italijansku manjinu.

Golob, Fajon i Mesec sutra će i zvanično potpisati već usklađeni koalicioni sporazum svojih stranaka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa