Evropa

Putin s Lukašenkom: Savez Rusije i Belorusije jača mirno i bez žurbe

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

23/05/2022

-

16:26

Putin s Lukašenkom: Savez Rusije i Belorusije jača mirno i bez žurbe
Putin s Lukašenkom: Savez Rusije i Belorusije jača mirno i bez žurbe - Copyright Tanjug AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Državni savez Rusije i Belorusije jača bez žurbe, a dve strane vagaju svaki korak, predočio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

"Napredujemo mirno i bez žurbe, kako smo se dogovorili, tako da svaki naš korak može da nas ojača spolja i iznutra, da unapredi naše političke sisteme stvarajući uslove za njihov budući razvoj kao i temeljne i čvrste osnove za ekonomskog napretka", rekao je ruski lider na sastanku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, prenosi TASS.

Putin je na sastanku predložio da se razgovara o "daljim procesima za izgradnju unije država" navodeći da je srećan što ponovo vidi Lukašenka nakon jubilarnog samita OUKB prošle nedelje u Moskvi i poželeo mu dobrodošlicu.

"Ruska privreda dostojanstveno izdržava breme sankcija"

Putin je takođe ocenio da ruska privreda dostojanstveno izdržava breme zapadnih sankcija uprkos svim poteškoćama.

"Uprkos svim poteškoćama, želeo bih da napomenem da ekonomija Rusije prilično dobro podnosi breme sankcija. To pokazuju svi glavni makroekonomski pokazatelji", rekao je Putin, prenosi TASS.

Tanjug AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

 

On je naglasio da ekonomska situacija u Rusiji zahteva posebne napore vlasti i dodao da ti napori generalno daju pozitivan efekat.

"Sve ovo što se dešava zahteva posebnu pažnju ekonomskog bloka vlade, posebne napore, ali sve u svemu, želim to da naglasim, ti napori daju pozitivan efekat", rekao je Putin i istakao da to posebno utiče na trgovinski promet između Rusije i Belorusije.

Lukašenko optužuje Poljsku

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izrazio je zabrinutost zbog, kako je rekao, poteza Zapada s ciljem rasparčavanja Ukrajine i optužio Poljsku da želi da zauzme zapadni deo Ukrajine.

Lukašenko je rekao da će Kijev na kraju morati da zatraži pomoć kako bi se sprečilo zauzimanja zapadne Ukrajine, ali nije izneo dokaze za svoje tvrdnje.

Komentari (0)

Evropa