Evropa

Profesor iz Varšave za Euronews Srbija: Poljska spremno dočekala prekid isporuke gasa, problem bi mogao da bude s naftom

Komentari

Autor: Euronews

27/05/2022

-

18:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je tačno mesec dana od kako je Rusija prekinula isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, a Marko Babić, profesor na Univerzitetu u Varšavi za Euronews Srbija kaže da Poljska već decenijama unazad vodi politiku koja ima za cilj da ne budu energetski zavisni od Rusije. Dodaje da se može reći da je Poljska bila spremna na novi razvoj događaja, ali napominje ipak da je još rano govoriti o nekim direktnim posledicama odluke iz Moskve.

"Konkretno, ove sankcije koje je Gasprom uveo, u Poljskoj su dočekane na jedan spreman način zato što se baš ove godine u septembru Poljskoj se završavao desetogodišnji ugovor sa Gaspromom i Poljska je već ranije nagovestila da ga neće produžiti. Zato što od oktobra treba da krene sa radom baltički gasni tok kojim će Poljska, iz Norveške preko Danske, dobijati norveški gas i to u istim količinama koje je kupovala od Rusije", objasnio je Babić.

Profesor je rekao da, što se tiče samog gasa, tu neće biti problema i dodao da je uvoz uglja bio na oko 15 odsto, ali da Poljska sama ima velike količine uglja koje nije mogla da koristi zbog činjenice da je članica EU zbog zelene politike, koja je sada stavljena na stranu.

Zavisnost od ruske nafte veća nego od gasa

"Ona, dakle, ima dovoljno svog uglja, ali će problem biti sa naftom, jer Poljska i dalje uvozi oko 65 do 67 odsto nafte i baš iz Rusije. Tu može biti problema. Logistički gledano, transport gasa je mnogo jednostavniji, tako da tu mogu biti problemi i to problemi za obične građane. Na pumpama vidimo da su cene benzina visoke i sve govori da će tako i ostati za neki naredni period. U tom smislu, vidimo posledice sankcija, ali velike stvari se dešavaju u celoj EU vezano za rat u Ukrajini i energetske posledice", rekao je profesor.

On je napomenuo da sada postoji možda i najveći stepen prihvatanja atomske energije u Poljskoj, što od devedesetih godina nije bio slučaj.

"Govori se čak da Poljska počne da gradi tri atomske centrale. Proces odvajanja od ruskih energenata, što se tiče Poljske, proces koji se više ne može vratiti na stare uslove. To je definitivno", kazao je profesor.

Napunjena skladišta pre sankcija

On je napomenuo da Poljska ima neke manje količine vlastitog gasa, a da računaju na tečni gas i baltički tok i da se zbog toga oseća da je sigurna.

"Više od 100 odsto je povećana trgovinska razmena između Rusije i Poljske u prvom mesecu rata, u martu. Poljske firme su kupovale velike količine gasa, pretpostavljajući da će doći do energetskog odvajanja, tako da su magacini sa gasom puni. Bar što se tiče ove jeseni i zime, vlada tvrdi da neće biti problema sa grejanjem i normalnim funkcionisanjem poljske ekonomije", smatra Babić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa