Evropa

Kalin Salivenu: Turska želi konkretne korake Finske i Švedske

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2022

-

08:21

Kalin Salivenu: Turska želi konkretne korake Finske i Švedske
Kalin Salivenu: Turska želi konkretne korake Finske i Švedske - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Glavni savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je američkom kolegi Džejku Salivenu da Turska želi konkretne korake u vezi sa postojanjem, kako je rekao, terorističkih organizacija u Finskoj i Švedskoj, pre nego što razmotri njihove kandidature za NATO, saopštilo je tursko predsedništvo.

Saliven i Kalin razgovarali su u ponedeljak o kandidaturi za članostvo Finske i Švedske u NATO i ratu u Ukrajini, navedeno je u saopštenju koje je preneo Rojters.

Turska se protivi pridruživanju te dve zemlje Alijansi, zbog, kako navodi, toga što skrivaju ljude povezane sa militantnom grupom Kurdistanske radničke partije (PKK) i drugima koje smatra teroristima, kao i zato što su Finska i Švedska zaustavile izvoz oružja u Tursku 2019. godine.

U saopštenju turskog predsedništva navodi da je Kalin rekao Salivenu u telefonskom razgovoru da nacije koje žele da se pridruže NATO moraju usvojiti vrednosti i principe alijanse o bezbednosti i borbi protiv terorizma. Navedeno je i da je imperativ da Švedska i Finska preduzmu konkretne korake u vezi sa terorističkim organizacijama koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost Turske.

Švedska i Finska su saopštile da osuđuju terorizam i da su otvorene za dijalog. Svih 30 država članica NATO moraju da daju saglasnost u slučaju proširenja Alijanse.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa