Evropa

RAT U UKRAJINI Blinken odgovara na zabrinutost Moskve: Ukrajina neće napadati ciljeve na teritoriji Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/06/2022

-

07:33

RAT U UKRAJINI Blinken odgovara na zabrinutost Moskve: Ukrajina neće napadati ciljeve na teritoriji Rusije
RAT U UKRAJINI Blinken odgovara na zabrinutost Moskve: Ukrajina neće napadati ciljeve na teritoriji Rusije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 98. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vode se žestoke borbe širom zemlje, a najveća bitka prethodnih dana vodila se za grad Severodnjeck na istoku. Juče je guverner Luganske oblasti rekao da ruske snage trenutno kontrolišu većinu grada. S druge strane, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage ostvarile napredak u regionima Harkova i Hersona. Evropska unija juče je postigla dogovor o novom paketu sankcija Rusiji.

Ključni događaji:

  • Guverner Luganska tvrdi da ruske snage kontrolišu većinu Severodonjecka 
  • Zelenski: Ukrajinske snage napreduju kod Harkova i Hersona 
  • UN: Konstruktivni razgovori o izvozu žitarica iz Rusije 
  • Skoro sedam miliona ljudi napustilo Ukrajinu od početka rata, većina otišla u Poljsku 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

23.10 Bajden u autorskom tekstu za Njujork Tajms: Šta će Amerika da učini u Ukrajini, a šta neće

Američki predsednik Džo Bajden napisao je osvrt na rat u Ukrajini koji traje od 24. feburara i to pod naslovom "Šta će Amerika da učini u Ukrajini, a šta neće". Tekst je objavio Njujork tajms. Naime, Bajden je u kolumni za ovaj američki list poručio da će SAD nastaviti da pruža vojnu i finasijsku pomoć Ukrajini, ali je takođe istakao da SAD ne nameravaju da ruši Putinov režim tako što će poslati američke vojnike u Ukrajinu. Detaljnije u odvojenom tekstu .

22.10 SAD: Sajber napadi na Rusiju nisu vojna konfrontacija

Bela kuća poručila je danas da bilo kakva ofanzivna sajber aktivnost protiv Rusije ne predstavljala kršenje američke politike izbegavanja direktne vojne konfrontacije sa Rusijom ni nakon invazije na Ukrajinu. Rojters prenosi da je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer to izjavila komentarišući izjavu načelnika američke sajber komande, generala Pola Nejkasona, koji je danas za Skaj njuz rekao da su SAD sprovele niz digitalnih operacija podrške Ukrajini.

20.55 SAD šalju Ukrajini raketne sisteme visoke pokretljivosti

SAD će obezbediti Ukrajini četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti, saopštio je danas Pentagon. Na ovaj način bio bi proširen domet Kijeva u ratu protiv ruskih snaga, a za upravljanje ovim sistemima ukrajinskoj vojsci biće potrebno oko tri nedelje obuke, prenosi Rojters. Glavni politički savetnik Pentagona Kolin Kal rekao je da su SAD dobile uveravanja od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i drugih u njegovoj vladi da ovi novi sistemi neće biti ispaljeni na rusku teritoriju. On je, komentarišući ruska upozorenja da se Ukrajini ne daje takvo precizno oružje, rekao da Moskva nema pravo veta na pomoć Zapada Ukrajini u odbrani sopstvene teritorije.

20.12 Gajdaj: Civili u skloništu sa opasnim hemikalijama

Jedan broj civila se krije od ruskog granatiranja ispod hemijske fabrike u ukrajinskom gradu Severodonjecku, a moguće je da u tom objektu još ima zaliha opasnih hemikalija, rekao je danas regionalni guverner Sergej Gajdaj.

"Tamo ima civila u skloništima za bombe, i to dosta njih, ali to neće biti drugi Azovstalj jer je ta (fabrika) imala ogroman podzemni grad kakvog nema ovde u Azotu“, rekao je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

19.41 Bajden najavio novo oružje za Ukrajinu

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da će se u novom paketu naoružanja za Ukrajinu naći i mobilni artiljerijski raketni sistemi, precizno oružje koje može da pogodi ciljeve udaljene i do 80 kilometara.

„Sjedinjene Države će stati uz svoje ukrajinske partnere i nastaviti da obezbeđuju Ukrajini oružje i opremu za odbranu“, naveo je Bajden u saopštenju u kome je najavljen novi paket naoružanja za Ukrajinu, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Andriy Andriyenko

 

19.14 Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 6. juna

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održan 6. juna ove godine, prema junskom rasporedu tog tela. Tačna tema sastanka još nije definisana, a očekuje se da će Savetu bezbednosti UN biti predati izveštaji o trenutnoj situaciji u Ukrajini, uključujući humanitarne i prehrambene oblasti, prenosi TASS, pozivajući se na izjave neimenovanih izvora.

18.22 Mađarska traži od Brisela: Uklonite patrijarha Kirila sa liste sankcionisanih pojedinaca

Mađarska je danas na sastanku iza zatvorenih vrata u Briselu zatražila od EU da patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril bude uklonjen sa predložene liste sankcionisanih pojedinaca. Ovi zahtevi Mađarske usporavaju usvajanje šestog paketa sankcija protiv Rusije, prenosi agencija Blumberg, pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika EU. 

17.52 Blinken: Ukrajina neće napadati ciljeve na teritoriji Rusije

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da su mu ukrajinske vlasti pružile uveravanja da neće koristiti sisteme naoružanja dugog dometa koje im je obezbedio Vašington protiv ciljeva na teritoriji Rusije.

Prethodno je Lavrov je, obraćajući se novinarima po završetku posete Saudijskoj Arabiji, rekao da postoje rizici od mešanja trećih zemalja u sukob u Ukrajini.

Euronews

16.42 Lavrov: Putin i Erdogan će pomoći u deminiranju ukrajinskih luka

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski Redžep Tajip Erdogan usaglasili su se da će Ankara pokušati da pomogne u deminiranju ukrajinskih luka, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Nakon razgovora predsednika Putina s turskim predsednikom Erdoganom dogovoreno je da će turske kolege pokušati da pomognu u organizovanju deminiranja ukrajinskih luka kako bi se odatle oslobodili brodovi, koji su zapravo natovareni robom potrebnom zemljama u razvoju", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare na završetku posete Saudijskoj Arabiji, prenosi agencija TASS.

16.03 Putin: Bezbednosna situacija u Donbasu je izvanredna

Trenutna situacija u pogledu bezbednosti Rusije i Donbasa je izvanredna, ocenip je danas ruski predsednik Vladimir Putin. On je na sastanku sa porodicama, kojima je dodeljen orden roditeljske slave, istakao da se zemlja suočava s mnogo problema, prenosi TASS.

"Uvek ima mnogo problema i nema ničeg neobičnog u tome, ali ono što vidimo prilikom obezbeđivanja bezbednosti naše zemlje i podrške našem narodu u Donbasu, svakako je izvanredno", rekao je Putin.

profimedia

 

15.20 Slucki: U DNR i LNR ovog leta mogući referendumi o pristupanju Rusiji

Inicijative za održavanje referenduma o pristupanju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji mogu se pojaviti u bliskoj budućnosti, a ovi referendumi bi mogli biti održani na leto, izjavio je danas za TASS predsednik Komiteta za međunarodne poslove Državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije Leonid Slucki. Dodao je da se inicijative mogu podneti istovremeno.

14.49 Berbok: Rusija uništava grad po grad s bezbedne udaljenosti

Rusija je usvojila strategiju zadržavanja naselja sa bezbedne udaljenosti u ukrajinskom regionu Donbasa, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i dodala da je samim tim još važnije da Berlin pošalje Kijevu odbrambeno oružje. U govoru u nemačkom Parlamentu Berbok je rekla da Rusija vodi rat za "depopulaciju i gašenje civilizacije" u regionu istočne Ukrajine, prenosi agencija Rojters.

14.29 Podoljak: EU i SAD da imaju iracionalni strah od Rusije

Savetnik ukrajinskog predsednika i glavni pregovarač u mirovnim pregovorima sa Rusijom Mihail Podoljak optužio je danas Evropu i Sjedinjene Američke Države da imaju "iracionalni strah" od Rusije. U intervjuu koji je danas objavila novinska agencija Interfaks Ukrajina Podoljak je poručio da političke elite Zapada "žele da se vrate u predratni period i da ne žele da rešavaju probleme", prenosi Rojters. Dodao je da su njihovi finansijski prioriteti imali prednost u odlučivanju.

13.15 Peskov: SAD dolivaju ulje na vatru isporukom oružja Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je danas SAD da, isporukom oružja Ukrajini, "dolivaju ulje na vatru" u sukobu i potvrđuju nameru da se bore do poslednjeg Ukrajinca. "Tu nema ništa novo. Verujemo da SAD namerno i marljivo dolivaju ulje na vatru. SAD se, očigledno, zaista drže kursa borbe sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca", naveo je Peskov komentarišući planove Vašingtona da pošalje višecevne lansere raketa Ukrajini, a prenosi TAS S. On je dodao da ruska vojska preduzima sve mere kako bi umanjila rizike u slučaju da Ukrajina dobije ove lansere raketa od SAD.

Peskov je rekao i da sastanak ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog nije isključen, ali on treba da bude pripremljen i finalizovan dokumentom na kome je rad zaustavljen.

Associated Press • FRONTLINE PBS • Euronews Serbia

12.32 Putin: Rusija će ojačati svoju snagu i suverenitet u svetu

Rusija će ojačati svoju snagu i suverenitet u svetu koji se brzo menja, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u video obraćanju na Međunarodni dan zaštite dece. Ruski lider je uputio čestitke učenicima škole, njihovim roditeljima i nastavnicima, prenosi agencija TAS S. "Vi živite i odrastate u veoma dinamičnom vremenu kada se svet brzo menja", poručio je Putin.

12.20 Bajden: Neću vršiti pritisak na Ukrajinu da preda teritorije

Američki predsednik Džozef Bajden kaže da neće vršiti pritisak na Kijev da preda teritorije kako bi se okončao rat u Ukrajini. "Neću vršiti pritisak na ukrajinsku vladu, ni privatno ni javno, da napravi bilo kakve teritorijalne ustupke. Bilo bi to pogrešno i suprotno dobro utvrđenim principima", naveo je Bajden za Njujork tajms, a prenosi BBC. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je rekao da Ukrajina nije spremna da ustupi bilo koji deo svoje teritorije, jer je u pitanju njena nezavisnost i suverenitet.

12.18 DNR: Nema razmene zarobljenih stranih plaćenika

Strani plaćenici koji su učestvovali u ratnim dejstvima u Donbasu na strani ukrajinskih trupa ne podležu razmeni, izjavila je danas predsednica komiteta za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog veća samoproglašene Donjecke Narodne Republike Elena Šiškina.

Kako je saopšteno na zvaničnom kanalu vlasti DNR na Telegramu, Šiškina je poručila da, između ostalog, "Britanci Šon Piner i Endru Hil, kao ni Marokanac Saudun Brahim ne podležu razmeni".

11.53 Ukrajina: Ruske snage se povlače i dižu mostove u vazduh

Ruske trupe se povlače i dižu mostove u vazduh kako bi ometale moguće napredovanje ukrajinskih snaga, tvrdi danas regionalni guverner Nikolajevske oblasti Vitalij Kim. "Oni se plaše proboja ukrajinskih oružanih snaga, ali mi se ne plašimo i podržavamo naše trupe", napisao je Kim na Telegramu, prenosi agencija AP. Američka agencija navodi u izveštaju da regionalni guverner Nikolajevske oblasti nije precizirao gde se tačno dešava povlačenje ruskih snaga.

Associated Press • Euronews Serbia

11.14 Šolc najavio novu pomoć u oružju Ukrajini

Nemačka će Ukrajini isporučiti odbrambeni sistem srednjeg dometa zemlja-vazduh IRIS-T, saopštio je kancelar Olaf Šolc, nakon molbi Kijeva, kao i nemačkih opozicionih stranaka, da se pojača isporuka teškog naoružanja toj zemlji. Šolc je saopštio poslanicima da je vlada odlučila da Ukrajini obezbedi rakete IRIS-T koje je Nemačka razvila zajedno sa drugim zemljama NATO-a, prenosi Rojters. On je rekao i da će Nemačka takođe isporučiti Ukrajini radarske sisteme za pomoć u lociranju neprijateljske artiljerije.

11.01 Ukrajina: Masovno granatirana Harkovska i Izjumska oblast

U masovnom granatiranju Harkovskog, Izjumskog, Bohoduhovskog i Čugujevskog regiona četiri civila su ubijena, tvrdi danas regionalni guverner Harkova Oleh Sinehubov.

"Žena je umrla u Zolocevu, a 12-godišnji dečak je preminuo u Ivanivki, u okrugu Izjum. U selu Šestakove, u Čugujevskom okrugu su dve osobe mrtve. Povređeno je ukupno sedam civila", objavio je Sinehubov na Telegramu, prenosi Gardijan.

Takođe, kako je rekao, borbe se nastavljaju u oblasti Harkova, a neprijatelj je fokusiran na odbranu i pokušava da zadrži svoju poziciju.

Associated Press

11.00 Gajdaj: Ruske snage kontrolišu oko 70 odsto Severodonjecka

Ruske snage sada kontrolišu oko 70 odsto Severodonjecka, strateški važnog grada na istoku Ukrajine, izjavio je danas regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj. "Neke ukrajinske trupe su se povukle na unapred pripremljene položaje", objavio je Gajdaj na Telegramu, prenosi Rojters.

Ranije danas je britansko Ministarstvo odbrane saopštilo da su se ruske snage približile centru grada Severodonjeck na istoku Ukrajine. U objavi na Tviteru Ministarstvo je navelo da je više od polovine grada po svoj prilici pod kontrolom ruskih snaga, među kojima su i čečenski borci.

10.31 Rusija negativno ocenjuje isporuke sistema HIMARS u Ukrajinu

Moskva je negativno ocenila novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje i isporuku raketnih sistema HIMARS. Pokušaji Vašingtona da predstavi da isporuka takvog oružja sadrži elemente „samoograničavanja“ Kijeva su neprikladni, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za RIA Novosti. "To smatramo potpuno negativnim, a pokušaji da se odluka prikaže kao da sadrži element ''samoobuzdavanja'' su beskorisni“ rekao je Rjabkov.

09.01 London: Rusi kontrolišu više od polovine Severodonjecka

Ruske snage približile su se centru grada Severodonjeck na istoku Ukrajine, saopštilp je danas britansko Ministarstvo odbrane. U objavi na Tviteru Ministarstvo je navelo da je više od polovine grada po svoj prilici pod kontrolom ruskih snaga, među kojima su i čečenski borci. Lider ruske republike Čečenija Ramzan Kadirov saopštio je sinoć da je završeno potpuno "čišćenje" Severodonjecka.

Euronews TV

08.40 Zelenski: Ukrajina dnevno gubi 60-100 vojnika

U borbama u ratu sa Rusijom dnevno pogine 60-100 lukrajinskih vojnika, a 500 ih bude ranjeno, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je u inrtervuju za američku televiziju Njuzmaks istakao da je situacija najteža na istoku Ukrajine, prenosi RIA Novosti. Dodao je da ukrajinske snage na istoku drže odbranu, dok u Harkovskoj oblasti idu u kontranapad.

Associated Press • Euronews Serbia

08.32 Bajden: Ne vidimo da Moskva planira upotrebu nuklearnog oružja

SAD ne vide nikakve indikacije da Rusija planira da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden,prenosi TAS S. "Znam da su mnogi ljudi širom sveta zabrinuti zbog upotrebe nuklearnog oružja. Trenutno ne vidimo nikakve indikacije da Rusija ima nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, iako je povremena retorika Rusije da zvecka nuklearnom sabljom sama po sebi opasna i krajnje neodgovorna“, napisao je Bajden u svom tekstu za Njujork tajms.

On je naglasio i da bi svaka upotreba nuklearnog oružja u ukrajinskom sukobu u bilo kom obimu bila "potpuno neprihvatljiva" za SAD, kao i za ostatak sveta, i da bi "prouzrokovala teške posledice“, navodi TAS S.

07.30 Prvi brod napustio Marijupolj, pratila ga ruska mornarica

Ruska mornarica ispratila je prvi teretni brod koji je napustio luku Marijupolj otkako je Moskva preuzela kontrolu nad tom oblašću, javlja BBC. Kako navodi britanski javni servis, na snimku koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, može se videti kako vojni brodovi ispraćaju teretni brod, koji navodno prevozi metal. To je prvi brod koji je ušao i napustio luku na Azovskom moru, otkako su okončane borbe u Marijupolju.

07.15 Bajden odobrio isporuku naprednih raketnih sistema Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je novu isporuku raketnih sistema Ukrajini, koji mogu precizno da pogađaju ruske ciljeve dugog dometa, u okviru paketa naoružanja vrednog 700 miliona dolara i koji će biti predstavljen danas, prenosi Rojters.

07.10 Kadirov: Ukrajinske trupe su poražene, zauzeli smo Severnodonjeck

Lider ruske republike Čečenija Ramzan Kadirov saopštio je da je završeno potpuno "čišćenje" ukrajinskog istočnog grada Severodonjecka. "Borci su prešli na sledeću fazu - temeljniju nasumičnu proveru pojedinačnih objekata", napisao je Kadirov na Telegramu, prenose RIA Novosti. Dodao je da su ukrajnske snage u gradu poražene, a da ruske trupe kontrolišu situaciju.

07.00 Matvijenko: Sporazum bio spreman, realizaciju nisu dozvolili oni koji spolja upravljaju Ukrajinom

Moskva i Kijev su bili blizu sporazuma prema kojem bi Ukrajina ostala vanblokovska država, izjavila je predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko. "Istovremeno smo pregovarali sa Ukrajinom o potpisivanju mirovnog sporazuma. Povukli smo trupe iz Kijeva, Harkova, praktično je bio pripremljen sporazum koji je odgovarao i Ukrajini i Rusiji", rekla je Matvijenko tokom sastanka sa predsednikom Mozambika Filipeom Njusijem, prenose RIA Novosti. Prema rečima Matvijenko, realizaciju sporazuma nisu dozvolili oni koji spolja upravljaju Ukrajinom. Ona je takođe naglasila da je Rusija i dalje spremna za pregovore, ali da Moskva ne vidi istu želju kod Kijeva.

06.30 Zelenski: Ukrajinska vojska napreduje kod Hersona i Harkova

Ukrajinske snage ostvarile su napredak u regionima Hersona i Harkova, i zadržavaju ruske snage u Zaporožju, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju. "Naši branioci pokazuju ekstremnu hrabrost, uprnos činjenici da Rusija ima prednost u ljudstvu i naoružanju. Želimo da oslobodimo sve ljude, ali to mora da bude učinjeno oprezno", naveo je.

06.15 Naftni embargo koji ne uključuje "Družbu"

Nakon što je Evropska komisija pre nekoliko nedelja iznela predlog o šestom paketu sankcija protiv Rusije, liderima EU bilo je potrebno čak 26 dana da se o njemu dogovore. Ove mere, koje uključuju i zabranu uvoza ruske nafte, usvojene su kasno sinoć na samitu u Briselu, a iako se smatraju možda i najvećim udarcem za Moskvu od početka invazije na Ukrajinu, njihovo usvajanje nije prošlo bez dugog procesa pregovora i određenih izuzeća. Opširnije u posebnom tekstu

Komentari (0)

Evropa