Evropa

UNHCR: Okončanje izraelske okupacije nije dovoljno

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

23:41

UNHCR: Okončanje izraelske okupacije nije dovoljno
UNHCR: Okončanje izraelske okupacije nije dovoljno - Copyright Tanjug/ AP Photo/Felipe Dana)

veličina teksta

Aa Aa

Nezavisna istražna komisija koju je osnovao Savet UN za ljudska prava nakon rata u Gazi 2021. godine smatra da Izrael mora učiniti više od samog prekida okupacije teritorija koju Palestinci žele u svojoj državi, navodi se u danas objavljenom izveštaju koji je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo kao "gubljenje novca, uzaludni trud i lov na veštice".

Izrael je bojkotovao ovu istragu, zabranio ulazak istražiteljima i optužio istražnu komisiju za pristrasnost.

Iako se komisija primarno bavi 11-dnevnim sukobom u maju 2021. godine, u kojem je poginulo 250 Palestinaca u Gazi i 13 ljudi u Izraelu, istražni mandat uključuje i navodne povrede ljudskih prava pre i posle borbi i nastoji da istraži temeljne uzroke tenzija, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Komisija se poziva na dokaze koji potvrđuju da Izrael "nema nameru da okonča okupaciju" i da teži "potpunoj kontroli" nad onim što naziva okupiranom palestinskom teritorijom, uključujući istočni Jerusalim, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine.

"Samo okončanje okupacije neće biti dovoljno", predočava se u izveštaju i poziva na pokretanje dodatnih akcija s ciljem da se obezbedi jednako uživanje ljudskih prava. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa