Evropa

Peskov: Bez ukidanja sankcija nema isporuke žita iz Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2022

-

14:46

Peskov: Bez ukidanja sankcija nema isporuke žita iz Rusije
Dmitrij Peskov - Copyright AP/Alexei Nikolsky

veličina teksta

Aa Aa

Sankcije Rusiji moraju biti ukinute da bi rusko žito bilo isporučeno na međunarodna tržišta, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Globalna prehrambena kriza je već počela, njen katalizator nije bila ukrajinska kriza, već niz događaja i pogrešnih postupaka vlada različitih zemalja. Za snabdevanje Zapada ruskim žitom potrebno je ukinuti sankcije Rusiji koje to sprečavaju, ali do sada nije bilo suštinske rasprave o tome", naveo je Peskov, prenose RIA Novosti.

Obraćajući se novinarima, on je pozvao da se ne preuveličava značaj ukrajinskih rezervi žitarica za svet, odgovarajući na pitanje kako rešiti problem nepoverenja Kijeva u uveravanja ruske strane da Moskva neće koristiti koridore za izvoz žita iz crnomorskih luka za ofanzivne operacije.

"Moramo razumeti poziciju ukrajinske strane, govorimo o ukrajinskom žitu. Prvo, koliko znamo, ovog žita ima mnogo manje nego što Ukrajinci kažu. Ovo je premali procenat da bi imao značajan uticaj na razvoj globalne prehrambene krize koja je već počela", naveo je Peskov.

Uzrok krize je " čitav lanac događaja i pogrešnih postupaka vlada širom sveta“, istakao je on.

Peskov je naveo i da svaki sastanak koji se održi između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog mora biti produktivan i „dobro pripremljen“, navode RIA Novosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin ne planira da se sastane sa svojim venecuelanskim kolegom Nikolasom Madurom u bliskoj budućnosti, dodao je Peskov. Portparol Kremlja je saopštio da se London nije obratio Moskvi sa zahtevima za pomoć u razmeni plaćenika, njihovih državljana koji su se predali u Marijupolju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa