Evropa

Ministarka inostranih poslova Švedske: Želimo napredak po pitanju prigovora Ankare

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2022

-

12:09

Ministarka inostranih poslova Švedske: Želimo napredak po pitanju prigovora Ankare
An Linde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedska će nastojati da ostvari konstruktivan napredak u razgovorima sa Turskom, povodom prigovora Ankare na zahtev skandinavske zemlje za pridruživanje NATO savezu, izjavila je danas ministarka inostranih poslova An Linde.

Finska i Švedska su podnele zahtev za ulazak u NATO prošlog meseca, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali se suočavaju sa protivljenjem Turske, koja ih optužuje da podržavaju i daju utočište kurdskim militantima i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima, prenosi Rojters.

Turski prigovor je iznenadio finske, švedske i mnoge zvaničnike Alijanse i umanjio izglede za brz napredak u nastojanjima za članstvo uoči samita NATO-a u Madridu kasnije ovog meseca, navodi britanska agencija. Švedska vlada je preživela glasanje o nepoverenju u utorak uz pomoć poslanika čiji bi zahtevi za podršku Kurdima u severnoj Siriji mogli da zakomplikuju njene pokušaje da se pridruži NATO-u, pošto sve članice moraju da odobre svako novo proširenje, navodi Rojters.

"Naša kandidatura je dobila široku podršku među članicama NATO-a. Naša ambicija je da, u konstruktivnom duhu, napredujemo po pitanjima koja je Turska postavila", rekla je Linde u švedskom parlamentu.

Ona je dodala da ne treba dovoditi u sumnju da će Švedska stati zajedno uz saveznike protiv terorizma.

Ne pominjući direktno Tursku, švedska ministarka je rekla da bi članstvo zemlje u NATO-u moglo da "promeni uslove za izvoz oružja unutar unutrašnjeg državnog regulatornog okvira".

Ankara je, takođe, kritikovala švedske vlasti zbog zaustavljanja izvoza oružja u Tursku 2019. godine, nakon što je ta zemlja pokrenula vojnu operaciju u severnoj Siriji, navodi Rojters.

Komentari (0)

Evropa