Evropa

Šalenberg: EU ne sme da zaboravi Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

09:42

Šalenberg: EU ne sme da zaboravi Zapadni Balkan
Aleksander Šalenberg - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg poručio je da Evropska unija ima odgovornost ne samo prema Ukrajini, već i prema državama Zapadnog Balkana, komentarišući podršku statusu kandidata za članstvo u EU koju su juče Kijevu dali lideri Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije.

"EU ne sme potpasti pod geostrateški ''tunelski vid''. Imamo odgovornost ne samo prema Ukrajini, već isto tako i prema državama Zapadnog Balkana, koje su delom već godinama kandidati", objasnio je Šalenberg.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", rekao da sada mora biti jasno da je proces proširenja od posebnog značaja.

"Ruska agresija s tim u vezi mora biti poziv na buđenje EU", podvukao je Šalenberg.

Rekao je da je Ukrajincima jasno da je pristup nešto što će dugo da traje.

"Zbog toga na Samitu EU neće biti reč o o tome da postaju članice, već samo o geopolitičkom signalu", naglasio je Šalenberg.

Ukazao je da Rusija svojim brutalnim napadom nije samo izvršila agresiju na suverenu državu, već je nogama pogazila "svu od Drugog svetskog rata i pada Čelične zavese izgrađenu bezbednosnu strukturu".

On je rekao da Austrija nije uzdržana po pitanju davanja statusa kandidata Ukrajini, već da ukazuje samo da EU ima geopolitičku odgovornost u susedstvu koja je šira od Ukrajine.

"Da li se radi samo o politici simbola ? Šta se dešava posle ? Želimo Moskvi da uputimo signal da je Ukrajina deo evropske porodice. Moramo razmisliti da li je za to dovoljan simboličan akt kao status kandidata", objasnio je on.

Poručio je da ne sme biti kandidata prve i druge klase, i da se stvori utisak da pojedine zemlje stoje u zaustavnoj traci, i to godinama, a Ukrajina prolazi pored njih.

"Severna Makedonija je već 17 godina kandidata za članstvo u EU, i za približavanje Uniji je promenila čak i svoje ime, a i dalje čeka na početak pristupnih pregovora. Mi smo za to da se Balkan uključi u "ovo putovanje", kazao je Šalenberg.

On je naglasio da Balkan nije sporedno, već glavno dvorište unutar EU.

"Ne smemo biti slepi na jedno oko. Rusija i izvan Ukrajine ima mogućnost da bude remetilački faktor. Bez ijednog metka mogli bi izazvati nemire na Balkanu. Zbog toga je u našem interesa da se uzme u obzir celokupno susedstvo ", naglasio je Šalenberg.

Inače Šalenberg se, juče, na marginama Prespa Foruma u Ohridu sastao sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

On je sa njim razgovarao o opasnostima posledica ruske agresije na Ukrajinu na Zapadni Balkan, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije agenciji APA.

Šalenberg i Eskobar podvukli su potrebu za transatlantskom saradnjom u sprečavanju pokušaja destabilizacije na jugoistoku Evrope.

Komentari (1)

Бока

17.06.2022 12:25

Ако иоле жели некоме добро, ЕУ може само да га заборави! Као и сви садисти, ЕУ ужива да другоме наноси бол и штету. У тој штети је и целокупан њен интерес да се нечиме бави. Пласирање зеленашких кредита, да се поправи оно шта су вам уништили, је њихов егзистенцијални постулат! Зар неко још жели да се ЕУ бави њиме? Сетите се само Југославије, а ако сте у свађи са сећањем, баците поглед на Украјину!

Evropa