Evropa

Austrijski kancelar: Proširenje EU bez dvostrukih standarda, za Ukrajinu merila kao za Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

10:07

Austrijski kancelar: Proširenje EU bez dvostrukih standarda, za Ukrajinu merila kao za Zapadni Balkan
Karl Nehamer - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer poručio je da će Austrija status kandidata za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji podržati samo pod uslovom da u procesu proširenja ne bude dvostrukih standarda, istakavši da se moraju primeniti ista merila kao i za kandidate sa Zapadnog Balkana.

"Za mene ne bi bilo zamislivo da odobrimo status kandidata Ukrajini, a istovremeno da zemlje, kao BiH, i dalje držimo izvan“, naglasio je Nehamer za nemački dnevnik "Velt".

On je podvukao da postoje jasni kriterijumi koji se moraju bez izuzetka ispuniti.

"Ne sme biti dvostrukih standarda ili kandidata prve ili druge klase“, istakao je Nehamer.

Iako Kijev traži brze pristupne pregovore, Nehamer je poručio da se u Ukrajini ne smeju buditi pogrešna očekivanja, jer je proces proširenja kompleksan i dug.

"Trebalo bi zbog toga razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, na primer u smislu jednoj pripremnog prostora za članstvo. Taj pripremni prostor nije zamena za pristupni proces, već će paralelno ići s njim i olakšaće približavanje standardima EU", objasnio je on.

Nehamer je kazao da je nesporno da je Ukrajina deo evropske porodice, i da Austrija, kao vojno neutralna zemlja podržava Kijev koliko može u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata.

I ministarka za evropske poslove u austrijskoj vladi Karoline Edštadler, za "Klajne cajtug“, rekla je da nema prečica na putu u EU.

"Ne sme biti kandidata dve klase. Albanija, Severna Makedonija i Kosovo čekaju na dalji korak u procesu proširenja, a BiH čeka još uvek na status kandidata i najverovatnije će preteći Ukrajinu. Ne smemo meriti dvostrukim aršinima“, poručila je ona.

Da li će Gruzija ili Moldavija dobiti status kandidata, prema njenim rečcima, zavisi od toga da li ispunjavaju uslove.

"Ja sam veliki fan evropske integracije i ne sme biti različitog ophođenja", naglasila je Edštadler.

Šalenberg: EU ne sme da zaboravi Zapadni Balkan

I ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg je komentarišući podršku statusu kandidata za članstvo u EU koju su juče Kijevu dali lideri Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije, poručio je da EU ima odgovornost i prema državama Zapadnog Balkana,

"EU ne sme potpasti pod geostrateški ''tunelski vid''. Imamo odgovornost ne samo prema Ukrajini, već isto tako i prema državama Zapadnog Balkana, koje su delom već godinama kandidati", objasnio je Šalenberg.

Tanjug/AP/Lisa Leutner

 

 

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", rekao da sada mora biti jasno da je proces proširenja od posebnog značaja.

Poručio je da ne sme biti kandidata prve i druge klase, i da se stvori utisak da pojedine zemlje stoje u zaustavnoj traci, i to godinama, a Ukrajina prolazi pored njih.

"Severna Makedonija je već 17 godina kandidata za članstvo u EU, i za približavanje Uniji je promenila čak i svoje ime, a i dalje čeka na početak pristupnih pregovora. Mi smo za to da se Balkan uključi u "ovo putovanje", kazao je Šalenberg.

On je naglasio da Balkan nije sporedno, već glavno dvorište unutar EU.

"Ne smemo biti slepi na jedno oko. Rusija i izvan Ukrajine ima mogućnost da bude remetilački faktor. Bez ijednog metka mogli bi izazvati nemire na Balkanu. Zbog toga je u našem interesa da se uzme u obzir celokupno susedstvo ", naglasio je Šalenberg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa