Evropa

Ruski MIP zove na razgovor ambasadora EU zbog odluke Litvanije da zabrani tranzit robe ka Kalinjingradu

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2022

-

23:50

Ruski MIP zove na razgovor ambasadora EU zbog odluke Litvanije da zabrani tranzit robe ka Kalinjingradu
Ruski MIP zove na razgovor ambasadora EU zbog odluke Litvanije da zabrani tranzit robe ka Kalinjingradu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvaće sutra na razgovor ambasadora Evropske unije u Moskvi Markusa Ederera jer je Litvanija uvela zabranu na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad, izjavio je danas guverner Kalinjingrada Anton Alihanov.

"Ovo je, naravno, situacija, koja se može rešiti diplomatskim putem", rekao je Alihanov za rusku televiziju, preneo je Rojters.

Ranije danas je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, a u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

Kako se ističe, Ministarstvo je naglasilo da Rusija na taj potez Litvanije gleda kao neprijateljski, navodeći da je prekršila međunarodne pravne obaveze, odnosno Zajedničku izjavu EU i Ruske Federacije iz 2002. godine o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije.

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa