Evropa

Odluka francuskog suda pokrenula političku raspravu: Da li "burkini" ugrožava republiku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2022

-

20:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Francuski Državni savet, najviša administrativna instanca u zemlji, doneo je presudu protiv nošenja "burkinija", kupaćeg kostima koji prekriva celo telo, na javnim bazenima.

Savet je naveo da njegovo nošenje narušava princip neutralnosti države prema religiji. Iako ga u Francuskoj nosi malo žena, mahom muslimanke, "burkini" je pokrenuo oštru političku raspravu.
Kako navode, njegovo nošenje "utiče na rad janvnih službi i podriva jednak tretman za sve korisnike, tako da je neutralost javnih službi kompromitovana".

Gradonačelnik Grenobla Erik Piol iz partije Zelenih odobrio je ženama da u tom gradu nose taj kupaći kostim, nakon kampanje lokalnih aktivista. 

Prefekt regije Grenobla blokirao je odluku, navodeći da je ona suprotna sekularnim principima Francuske.

"Prihvatili smo ovu odluku, ali žalimo što joj Državni savet nameće namere koje ona nema", rekao je.

Inače, on se zalagao da "burkini" bude dozvoljen, a to se u maju i dogodilo i ta odluka je bila na snazi sve do sada.

Državni savet je potvrdio prefektovu odluku, saopštivši da se odobrenjem gradonačelnika Grenobla "zadovoljava verski zahtev" i da ono "narušava neutralnost javnih službi".

O svemu se oglasila i Marin le Pen iz Nacionalnog saveza koja podržava ovu ideju.

"Odobravajući 'burkini' na javnim bazenima Erik Piol želi da podvrgne Francusku pritisku islamista. Tako pokazuje pravo, anti-republikansko lice. Poslancii Nacionalnog saveza podržaće ideju o zabrani 'burkinija' na javnim plažama i bazenima", rekla je Le Pen.

Ovu odluku podržao je i ministar spoljnih poslova Francuske Žerald Darmanin rekavši da gradonačelnik Grenobla nije podoban.

"Državni savet je sankcionisao komunitarizam gradonačelnika Grenobla, Erika Piolea. Jedna pobeda za zakon o seperatizmu, sekularizmu i celu državu", rekao je.

Loren Vokie koji je nekadašnji državni sekretar Francuske za Evropske poslove koji je rekao da "burkiniju" nije mesto u Francuskoj i da ne treba popuštati kada su u pitanju vrednosti ove zemlje.

Sa druge strane reagovale su predstavnice feminističke mislimanske organizacije, a jedna od njih je Fatima Benet.

"Ova odluka je korak unazad u dovešće do još veće izolacije žena koje pokrivaju glavu i telo u javnosti", rekla je.

Ovo nije prvi put da "burkini" izaziva veliku pažnju u ovoj zemlji. I 2016. godine nakon jednog terorističkog napada. Tada su se fotografije na kojima se vidi kako policija traži od žene da skine "burkini" obišle društvene mreže. Zbog straha od novih terorističkih napada tada je bilo zabranjeno nošenje "burkinija".

U Francuskoj je nošenje "burkinija" na bazenima dozvoljeno u nekim gradovima. U Renu je takva odluka doneta kao deo šireg ublažavanja pravila oblačenja na bazenima i nije bila zasnovana na verskim razlozima.

Komentari (0)

Evropa