Evropa

I Brisel i AstraZeneka tvrde da su "pobedili": Šta se zapravo desilo

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

18/06/2021

-

16:13

I Brisel i AstraZeneka tvrde da su "pobedili": Šta se zapravo desilo
I Brisel i AstraZeneka tvrde da su "pobedili": Šta se zapravo desilo - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

AstraZeneka mora do septembra da isporuči milione doza vakcine protiv koronavirusa Evropskoj uniji, saopštila je danas Evropska komisija. Tu međutim, ne bi bilo ništa sporno, da isto to, samo malo ranije, nije saopštila i britansko-švedska kompanija.

Naime, i jedna i druga strana u sporu oko vakcina protiv koronavirusa - AstraZeneka i Evropska unija saopštile su danas da su "pobedile".

Podsetimo, EU i AstraZeneka su u sporu otkako je AstraZeneka u januaru prvi put najavila odlaganje isporuke bloku 27 zemalja.

Brisel je naredio da se do kraja juna isporuči 300 miliona doza AstraZeneke, uz mogućnost kupovine dodatnih 100 miliona doza ugovorenih prošle godine. Ali AstraZeneka je dosad isporučila samo oko trećine doza.

EU je optužila kompaniju da se ne ponaša u skladu sa dogovorom, te su je optužili da daje prednost drugim zemljama, posebno Velikoj Britaniji, umesto Uniji.

U saopštenju Evropske komisije se navodi da je Prvostepeni sud u Briselu naložio "AstraZeneki da hitno isporuči 50 miliona doza vakcine do 27. septembra 2021. godine" prema obavezujućem rasporedu i da će neuspeh toga dovesti do toga da kompanija mora da plati penale, odnosno "kaznu od 10 evra po neispunjenoj dozi".

Komisija je navela da je sudija prepoznao da je AstraZeneka počinila ozbiljno kršenje ugovornih obaveza kada je reč o isporuci te vakcine protiv kovida 19.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je presudu, poručivši da ona "potvrđuje stav Komisije da AstraZeneka nije ispunila obaveze preuzete ugovorom".

"Dobro je videti da to potvrđuje nezavisni sudija", navela je fon der Lajen.

Međutim, sama kopanija ranije danas pozdravila je odluku suda da, kako su naveli, "odbaci zahtev Brisela da kompanija do kraja septembra 2021. isporuči ukupno 300 miliona doza".

Belgijski sudija je primorao farmaceutsku kompaniju Astrazeneka da EU isporuči 50 miliona doza vakcine protiv koronavirusa i to u tri faze do kraja septembra. U suprotnom, moraće da plati kaznu. Navodi se i da su obe strane prihvatile presudu čiji su glavni delovi objavljeni. EU, koja je primila samo 30 od 120 miliona doza obećanih u prvom kvartalu, zatražila je da joj se dodatnih 90 miliona dostavi do 30. juna pod pretnjom kažnjavanja.

Prema presudi, potrebno je isporučiti samo 50 miliona doza vakcina, što je ukupno 80 miliona, sa kasnijim datumom dostave.

AstraZeneka: EU izgubila pravni spor

Farmaceutska kompanija "AstraZeneka" je saopštila danas da je Evropska unija izgubila pravni spor koji je pokrenula protiv te farmaceutske kompanije zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina protiv kovida 19.

U saopštenju kompanije se navodi da je Evropska komisija zatražila da "AstraZeneka" isporuči 120 miliona doza vakcina do kraja juna 2021. godine, ali da je sud u Briselu naložio isporuku 80,2 miliona doza do 27. septembra 2021. godine, prenosi agencija AP.

Time je, kako je saopšteno, odbijen zahtev EU za isporukom dodatnih količina vakcina do kraja juna.

Britansko-švedska kompanija se ranije ugovorom obavezala da će učiniti sve da do kraja juna isporuči 300 miliona doza 27-članom bloku, ali su problemi sa proizvodnjom naveli kompaniju da smanji svoj cilj na 100 miliona vakcina, podseća agencija Rojters.

Smanjenje isporuka odložilo je proces vakcinacije u EU u prvom kvartalu ove godine, jer je evropski blok tada računao na "AstraZeneku" kao na najvećeg isporučioca vakcina.

"Presudom je takođe priznato da su poteškoće koje je AstraZeneka iskusila u ovoj situaciji bez presedana imale značajnog uticaja na kašnjenje", navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je takođe izrazila nadu u obnavljanje saradnje sa EK u borbi protiv pandemije u Evropi.

Komentari (0)

Evropa