Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska vojska blokirala Lisičansk iz južnog pravca, Kijev trazi više oružja od SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2022

-

06:59

RAT U UKRAJINI Ruska vojska blokirala Lisičansk iz južnog pravca, Kijev trazi više oružja od SAD
RAT U UKRAJINI Ruska vojska blokirala Lisičansk iz južnog pravca, Kijev trazi više oružja od SAD - Copyright EPA/ STATE EMERGENCY SERVICE PRESS OF, OLEG PETRASYUK, Tanjug AP/Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 121. dan ruske invazije u Ukrajinu. Lideri Evropske unije složili su se da Ukrajini i Moldaviji daju status kandidata za članstvo u EU. Predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je potez Brisela i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa 27-članim blokom. Uprkos slavlju, na frontu nema mira, Rusi su zauzeli više od pola gradova u Donjecku i pokušavaju da opkole trupe koje brane istočni grad Lisičansk. 

Ključni događaji:

  • Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, Mišel kaže – istorijski trenutak
  • UNHCR: Više od osam miliona ljudi napustilo Ukrajinu
  • Nemačka aktivirala drugu fazu plana za vanredno snabdevanje gasom
  • Šolc tvrdi da je potreban Maršalov plan za Ukrajinu

Kao je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut.

22.25 Guverner Luganska: Moraćemo da povučemo vojnike iz Severnodonjecka

Nažalost, moraćemo da povučemo naše vojnike iz Severodonjecka, jer nema smisla biti na razbijenim pozicijama – broj mrtvih raste, napisao je guverner Luganska Serhij Gajdaj na svom Telegram nalogu.

21.55 Zaharova: Odluka EU o Ukrajini i Moldaviji imaće negativne  posledice

Rusija je danas saopštila da će odluka lidera Evropske unije o statusu kandidata Ukrajini i Moldaviji imati negativne posledice i dovesti do porobljavanja susednih zemalja EU. Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, nazvala je ovaj potez pokušajem zadiranja u sferu uticaja Rusije u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND) koju čine bivše sovjetske države.

AP/Alexander Zemlianichenko

 

Širenjem na Ukrajinu i Moldaviju, dve bivše sovjetske republike, kazala je Zaharova, EU žrtvuje svoje demokratske ideale na račun neograničene ekspanzije i političkog i ekonomskog porobljavanja svojih suseda.

21.30 Ruska vojska blokirala Lisičansk iz južnog pravca

Ruska vojska probila je ukrajinsku odbranu i blokirala Lisičansk iz južnog pravca, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Ruske trupe su oslobodile 11 naselja tokom blokade Lisičanka, rekao je Konašenkov. Konašenkov je, takođe, rekao i da je "Južna" grupacija ruskih snaga, u saradnji sa snagama Luganske Narodne Republike, konačno razbila takozvani "Gorski kotao" i oslobodila mesta Gorski i Zoloto.

21.15 Ukrajina trazi više oružja od SAD da bi parirala Rusiji

Valerij Zalužnij najviši ukrajinski general rekao je danas svom američkom kolegi da je Ukrajini potreban "vatreni paritet" sa Rusijom kako bi stabilizovala tešku situaciju u istočnom regionu Luganska.

"Razgovarali smo o operativnoj situaciji i u toku isporuke međunarodne tehničke pomoći", napisao je ukrajinski general u aplikaciji Telegram nakon telefonskog razgovora s predsednikom Združenog generalštaba SAD generalom Markom Milijem, prenosi Rojters.

20.20 Komad Rusije okružen NATO trupama: Kalinjingrad u centru pažnje zbog poteza litvanske vlade 

Baltičke zemlje su među onima koje najvatrenije podržavaju evropske sankcije protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu. Zahvaljujući odluci jedne od njih, odnosi između Rusije i EU postali su još komplikovaniji. Pre nekoliko dana, Litvanija je zabranila železnički prevoz ruske robe koja je pod EU sankcijama perko njene teritorije do Kalinjingrada, ruske enklave, što je dovelo do novih razmena oštrih reči i do pretnji kontra-merama. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

18.45 IAEA: Ugroženo zdravlje osoblja u nuklearki Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saiopštila je da sve više zabrinuta za doborobit ukrajinskog osoblja u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga. Telo Ujedinjenih nacija za kontrolu nuklearne energije naglašava da je upoznato sa nedavnim izveštajima u medijima i sa drugih mesta koji ukazuju na pogoršanje uslova u kojima radi ukrajinsko osoblje u največoj nuklearnoj elektrani u toj zemlji i dodaje da ta organizacija želi da što pre pošalje svoje stručnjake u Zaporožje, prenosi Rojters.

17.37 G7: Rusija pogošava krizu hrane

Rusija pogoršava prehrambenu nesigurnost blokadama i bombaškim napadima na ključnu infrastrukturu u Ukrajini, saopštili su danas ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) velikih ekonomija.

Ministri su pozvali Moskvu da "prestane sa napadima i pretećim akcijama i da deblokira ukrajinske crnomorske luke za izvoz hrane", prenosi Rojters.

15.20 Kijev: Pojačani napadi Rusije na Lisičansk i Severodonjeck

Ruske snage nastoje da opkole grad Lisičansk u istočnoj Ukrajini i pojačavaju napade na njegov bratski grad Severodonjeck kako bi uspostavile potpunu kontrolu nad njima, saopštio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

Guverner regiona u kom se nalazi Severodonjeck je ranije naveo da će ukrajinske trupe "morati da budu povučene" iz tog grada i da im je naređeno da zauzmu nove položaje, prenosi Rojters.

14.20 Konašenkov: Opkoljene jedinice ukrajinskih vojnika u Gorskoju i Zolotoju

Ruska vojska opkolila je nekoliko ukrajinskih vojnih jedinica i grupu stranih plaćenika u naseljima Gorskoje i Zolotoje u Luganskoj oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov. "Ukrajinska borbena grupa je potpuno opkoljena", naglasio je Konašenkov i dodao da se u obruču nalazi do 2.000 ukrajinskih vojnika, navodi TASS.

14.00 Moskva ne želi da komentariše Habekov plan za Severni tok 2

Kremlj je saopštio da ne može da komentariše današnji izveštaj nemačkog magazina Špigel da Nemačka razmatra eksproprijaciju dela gasovoda Severni tok 2 i da će ukoliko dođe do toga, slučaj prepustiti advokatima.

"Ako bi Nemačka preduzela konkretne korake, to bi pre svega bila stvar za advokate", naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

13.15 Peskov: Odnosi Rusije i EU teško da mogu da idu niže

Odnosi Rusije i Evropske unije su već na dnu, teško će ići niže, čak i nakon odluke EU da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata, saoštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To su, naravno, unutrašnji evropski poslovi. Važno je da svi „ti procesi“ ne bi trebalo dodatno da štete odnosima Rusije sa EU, koji su "već na dnu", rekao je Peskov na konferenciji za novinare, komentarišući odluku, prenosi TASS.

On je podsetio da je Turska decenijama kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali da nije odmakla dalje od kandidature, a dugoročno je odlučila da postane suverena i nezavisna država.

12.47 Ukrajinski zvaničnik: Ruske snage okružuju Lisičansk sa tri strane

Ruske snage su danas "potpuno okupirale" okrug južno od grada Lisičanska u istočnoj oblasti Luganska, saopštio je lokalni ukrajinski zvaničnik Aleksij Babčenko, prenosi Rojters.

"Nažalost, od danas je ceo okrug Hirske okupiran. Na periferiji se vode neke beznačajne, lokalne bitke, ali je neprijatelj ušao", izjavio je predsednik opštine Hirske Aleksij Babčenko u televizijskom prenosu.

12.35 Rusija: Iza litvanske blokade robe stoje SAD

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije okrivilo je danas SAD za litvansku blokadu ruskog tranzita sankcionisane robe u Kalinjingradsku oblast, što povećava ionako visoke tenzije između Moskve i Zapada.

"Takozvani ''kolektivni Zapad'', po diktatu administracije Bele kuće, uveo je zabranu železničkog tranzita za širok spektar robe do Kalinjingradske oblasti i gotovo istovremeno ukidanje specijalnog leta za izlazak iz zemlje ruskih diplomata kojima je Vašington naredio da napuste SAD", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

12.05 Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo snimke iz Luganska

"Artiljerija nacionalne garde Ukrajine deluje u Luganskoj oblasti. Svakoga dana artiljerija veća od 333 deluje po okupatorima, nanosi razorne udarce neprijateljskoj opremi i podseća ih ko su gospodari ove zemlje", napisano je u objavi Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

11.45 Gajdaj: Rusija uništava puteve i mostove na prilazu Lisičansku

Ruske snage izvele su vazdušne udare na prilazima Lisičansku, u Luganskoj oblasti, saopštio je danas načelnik regionalne uprave Sergej Gajdaj.

On je naveo da je oštećen most na prilazu gradu i da sada njime mogu da prođu samo laka vozila, prenosi Interfaks Ukrajina.

11.20 Moskva prekida saradnju sa udruženjem Finska-Rusija

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odlučilo je da prekine saradnju sa finskom nevladinom organizacijom "Finska-Rusija" zbog, kako je navedeno, "njenog otvorenog antiruskog stava", nakon što je Moskva pokrenula vojni napad na Ukrajinu.

"Primetili smo otvoreni antiruski stav koji je zauzela finska nevladina organizacija ''Finska-Rusija'' nakon početka specijalne vojne operacije za zaštitu DNR i LNR", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi TASS.

10.00 Zelenski zahvalio SAD i Džou Bajdenu na novoj pomoći

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je na Tviteru američkom predsedniku na pomoći koju je SAD uputila Ukrajini.

"Zahvalni smo SAD, Bajdenu i američkom narodu na odluci da odobre drugi odbrambeni paket od 450 miliona dolara za Ukrajinu. Ova pomoć, uključujući i HIMARS je sada važnija nego ikad pre. Ako udružimo snage oslobodićemo ukrajinsku zemlju od ruskog agresora", rekao je on.

09.31 Jedan od načelnika Hersonske oblasti poginuo u eksploziji automobila

U Hersonu, na jugu Ukrajine, u eksploziji automobila poginuo je načelnik Uprave za porodicu, omladinu i sport vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Dmitrij Savlučenko, prenosi RIA Novosti. Lokalne vlasti okvalifikovale su eksploziju kao teroristički napad.

Zamenik šefa vojno-građanske administracije Kiril Stremousov izjavio je da je automobil dignut u vazduh kada je Savlučenko ušao u njega.

09.10 Zelenski: "Ukrajina nije granica između vilenjaka i orka"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na svom Telegram kanalu objavio još jedan komentar o dodeli Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU.

"Sad je i službeno priznato da Ukrajina nije most, nije jastuk između Zapada i Rusije, nije tampon-zona između Evrope i Azije, nije sfera uticaja, nije 'siva' zona, nije tranzitna teritorija", rekao je Zelenski.

"Ukrajina nije granica između vilenjaka i orka. Ukrajina je budući jednakopravni partner sa najmanje 27 zemalja EU. Ukrajina je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji" zaključio je ukrajinski predsednik.

09.00 Nemačka: Moguće da Rusija potpuno prekine isporuku gasa Severnim tokom 1

Ministar privrede Nemačke Robert Habek smatra mogućim da Rusija prestane u potpunosti da isporučuje gas Severnim tokom 1.

Habek je za RTL ponovio svoj stav da ne veruje u tehničke probleme koje je Kremlj naveo kao razlog za smanjene isporuke gasa, već ističe da se radi o političkoj meri. "Ko zna šta će biti sledeća politička mera", podvukao je on.

08.35 Ukrajinske vlasti: Naše trupe moraće da se povuku iz Severodonjecka

Ukrajinske trupe će morati da se povuku iz Sevjerodonjecka, grada koji je najvećim delom pod kontrolom ruskih snaga, izjavio je danas načelnik regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.

On je rekao da ostajati na pozicijama koje su razbijene na komadiće samo da bi se ostalo nema smisla, prenosi Rojters.

08.00 Lavrov: Rusija predala UN Putinove predloge o prehrambenoj krizi

Moskva je stavila na papir sve predloge predsednika Rusije Vladimira Putina za rešavanje prehrambene krize i podnela ih UN, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu državnoj televiziji Belorusije Lavrov je rekao da zabrinjava sporo reagovanje na naizgled hitno pitanje.

"Ne isključujem da je i sekretarijat UN pod najsnažnijim uticajem onih koji žele da upravljaju spolja Organizacijom", kazao je Lavrov.

07.35 Gajdaj: Ruske snage zauzele selo Nikolajevka

Ruske snage zauzele su selo Nikolajevka u Luganskoj oblasti, saopštio je jutros načelnik regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.

On je na Telegramu napisao da su ukrajinske snage uspele da zaustave ofanzivu ruskih trupa u oblasti Borovskog, kao i da odbiju napad na južno predgrađe Lisičanska, prenosi Interfaks Ukrajina.

07.20 Džonson: Nije vreme za loš mir

Premijer Velike Britanije Boris Džonson ocenio je da G7 i NATO ne treba da podstiču Ukrajinu da postigne kako je naveo, "loš" mir sa Rusijom, koji bi podrazumevao odricanje od delova svoje teritorije.

Džonson je, nekoliko dana pre samita G7 u Nemačkoj i NATO-a u Španiji, rekao da je njegova poruka kolegama u G7, posebno u NATO-u, da nije vreme da ohrabruju Ukrajince da se zadovolje "lošim" mirom.

06.56 Zarobljeni Britanci i Marokanac pripremaju žalbe na smrtnu kaznu

Dvojica Britanca i jedan Marokanac koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu i osuđeni na smrt pred sudom u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), koju podržava Kremlj, pripremaju se za žalbu, prenela je ruska agencija TASS izjavu jednog od njihovih advokata. 

Sud u DNR, koji je naoružan i podržan od Rusije, proglasio je trojicu muškaraca, Britance Ejdena Aslina i Šona Pinera i Marokanca Brahima Saduna, krivim za "plaćeničke aktivnosti i terorizam".

profimedia

 

Vlasti DNR saopštile su da su ta trojica stranih boraca koje su u aprilu uhapsile ruske snage u gradu Marijupolju na jugu zemlje. Ruski državni medij javili su da će Piner, Aslin i Sadun biti streljani.

06.48 Ukrajina: Tri krstareće rakete pogodile Nikolajev

Tri krstareće rakete pogodile su lučki grad Nikolajev na jugu Ukrajine, navedeno je u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Gardijan.

"Tri krstareće rakete pogodile su danas ukrajinski lučki grad Nikolajev, dok je protivvazduhoplovna odbrana oborila dve rakete u blizini grada Odese na jugu Ukrajine", piše u saopštenju.

06.30 Počinje prvo suđenje ruskom vojniku optuženom za silovanje

Ukrajina će održati pripremno ročište za prvo suđenje ruskom vojniku optuženom za silovanje tokom invazije Moskve, prenosi Gardijan. Osumnjičeni, 32-godišnji Mihail Romanov, kome će se u četvrtak suditi u odsustvu, optužen je da je u martu provalio u kuću u jednom selu u Brovarskom regionu nedaleko od Kijeva, ubio muškarca, a zatim više puta silovao ženu preteći njoj i njenom detetu.

06.21 Evropski savet odobrio status kandidata Ukrajini i Moldaviji

Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel na Tviteru

"U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni kora na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost", pourčio je Mišel.


06.11 SAD šalju Ukrajini i raketne sisteme dugog dometa

Očekuje se da će Sjedinjene Države proslediti dodatnih 450 miliona dolara pomoći Ukrajini, uključujući više raketnih sistema dugog dometa, rekla su danas dva američka zvaničnika. Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokušaju da zauzmu Donbas, pa se Ukrajina plaši da bi neke od njenih trupa mogle biti opkoljene "ruskim klještima", prenosi Rojters.

06.00 Načelnik Luganska: Ukrajinska vojska će možda morati da se povuče iz Lisičanska

Serhij Gajdaj, regionalni načelnik kaže da će ukrajinske trupe možda morati da se povuku iz Lisičanska kakao bi izbegle da budu opkoljene nakon što su ruske snage zauzele dva sela na jugu. Povlačenje ukrajinskih trupa iz Lisičanska i Severodonjecka, poslednja dva grada u Lugansku pod kontrolom Ukrajine, približio bi Moskvu jednom od njenih ključnih ratnih ciljeva zauzimanju tog regiona. Podeljeni rekom, gradovi su postali ključ bojište u napadu Rusije na industrijsko srce Donbasa i borbe se približavaju „žestokom vrhuncu", vrhuncu rekao je zvaničnik u sredu.

Komentari (1)

Ramamti Ezer

24.06.2022 09:34

Ukrajina je na meti veliko ruske i naravno evropske politike. Svi bi da otkinu parče prelepog, ogromnog kolača zvanog još zvanično Ukrajina. Ipak, ništa od toga neće joj doneti sreću i prosperitet. Tek kada bude u sastavu najbolje moguće vladavine, kada u njoj ne bude ni zrna ukrajinskog, ruskog i svakog drugog nacionalizma, ni politike, tek onda će taj prostor biti raj. Da, kada ono što se danas zove Ukrajina, Rusija i ostatak sveta, postane deo rajske Zemlje, pod vladavinom Božjeg Kraljevstva, bez ikakvog upliva ljudskih faktora u vlast nad Zemljom, tek onda će nastati pravi mir i sigurnost. Do tada će se političari sastajati i po običaju mlatiti praznu slamu. Svi pokazatelji opšteg haosa u svetu potvrđuju da to neće potrajati još dugo.

Evropa