Evropa

Lideri EU danas nastavljaju samit u Briselu: Tema život bez ruskog gasa

Komentari

Autor: Euronews Srbiaj, Tanjug

24/06/2022

-

08:22

Lideri EU danas nastavljaju samit u Briselu: Tema život bez ruskog gasa
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Lideri zemalja članica Evropske unije razgovaraće danas na samitu u Briselu o mogućim rešenjima za funkcinisanje ekonomije i života u bloku bez ruskog gasa.

Očekuje se da će zbog smanjenih isporuka ruskog gasa optužiti Moskvu da koristi energiju "kao oružje", a Nemačka je upozorila da bi to moglo da dovede do delimičnog zatvaranja njene industrije ove zime, prenosi Rojters.

 

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

 

Lideri 27 zemalja EU će, prema nacrtu saopštenja sa samita u koji je britanska agencija imala uvid, okriviti rat u Ukrajini, koji je počeo pre tačno četiri meseca, za ekonomsku situaciju u bloku, skok inflacije i usporavanje globalnog rasta.

"Samo je pitanje vremena kada će Rusi potpuno zaustaviti isporuke gasa", rekao je jedan zvaničnik EU uoči današnjeg samita.

Prema nacrtu saopštenja, lideri bloka će pozvati Evropsku komisiju da iznađe rešenja za snabdevanje energijom kao odgovor na potencijalno potpuno obustavljanje dotoka ruskog gasa.

Italijanska štampa piše danas da je Rim pozvao lidere EU da se ponovo sastanu na vanrednom sastanku sredinom jula kako bi razgovarali o mogućem ograničenju cena gasa za šta se zalaže premijer Italije Mario Dragi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa